Blog

Salamon-torony Visegrád

Egynapos kirándulás Budapest környékén – Válaszd a Dunakanyart!

Állás

Egy egynapos kiruccanás sokszor felér egy többnapos pihentető hétvégével, igazunk van? Kíváncsiak vagytok, hogy milyen izgalmas úti célokkal vár benneteket a Dunakanyar? Máris mutatjuk, milyen egy felejthetetlen élményekkel tarkított kirándulás Budapest környékén, ha a Dunakanyar vendégszeretetét szeretnétek élvezni!

Budapest-Esztergom busszal

Fotó: Horváth Dávid

Kirándulás Budapest környékén

Az első és legfontosabb, hogy el kell döntenetek, mire vágytok igazán. Városnézésre? Egy kimerítő, de élményekben gazdag túrára? Esetleg a gyerekekkel fedeznétek fel a térség gyermekbarát helyeit?

Ezenkívül azt is érdemes eldönteni, hogy inkább a nagyobb városokban nézelődnétek, vagy szívesen megismerkednétek a kisebb, de annál varázslatosabb településekkel is?Ha mindezt fejben eldöntöttétek, vagy legalábbis körvonalazódtak az elképzelések, mutatjuk a legtutibb tippeket.

Legyetek szemfülesek, variáljátok a lehetőségeket, és persze az is nagyon izgalmas lehet, ha konkrét úti cél nélkül indultok útnak, így menet közben találjátok majd ki, merre is kanyarodnátok szívesen.

Hirdetés

A fentiek alapján az alábbi egynapos programokat ajánljuk nektek, ha nagy vágyatok egy könnyed kirándulás Budapest környékén:

  1. Városnézés Budapest környékén
  2. Barangolás a kisebb településeken
  3. Túrázás, aktív programok, hajózás

Esztergomi Bazilika

1. Városnézés Budapest környékén

Alapvetően négy olyan város van a Dunakanyarban, ahol könnyedén el tudtok tölteni egy egész napot városnézéssel, és múzeumlátogatással. Esztergom, Vác, Szentendre és Visegrád egytől egyig remek célpontok, főleg, hogy a megközelítésük is nagyon könnyű, a fővárostól alig egy órára vannak (nehezebb közlekedési viszonyok mellett is).

Ebédelni, sütizni, és kirándulni is tudtok mind a négy településen, és plusz pont, hogy gyerekekkel, és négylábúakkal is érdemes útnak indulni. Nem fogtok unatkozni.Esztergom

Esztergomi kirándulás alkalmával a Babits Emlékház, a Bazilika, a Vármúzeum, a Duna múzeum és a Mária Valéria híd mindenképpen legyen a bakancslistátokon, ahogyan a Szent Tamás-hegy és a Vaskapu is.

A múzeumok nyitva tartását mindenképpen ellenőrizzétek, mielőtt útnak indultok!

További tippeket ITT találtok!

Mária Valéria híd

Fotó: Horváth Dávid

Visegrád

Ha Visegrádra látogattok, kerüljön fel a listátokra visegrádi látnivalók közül a Fellegvár, a Királyi Palota és a Salamon-torony, de ne feledkezzetek meg a Mogyoró-hegyről, és a Telgárthy-rétről sem!

A történelmi játszótér nagy kaland lehet a gyerekeknek, ahogyan a vadaspark és a bobpálya is. Ebből már könnyen összeállítható egy egynapos kirándulás Budapest környékén!

További hasznos tippekért kattints IDE!

Visegrádi vár

Vác

Vác arról híres, hogy a fesztiválokkal és a múzeumokkal hetekre magához láncolja a látogatóit. Egynapos kirándulást akár többet is szervezhettek a városba. Mindenképpen nézzétek meg a Fehér templomát, a diadalívet, a Memento Mori kiállítást, és a Sajdik Ferenc Gyűjteményt, de a Naszály és a Duna-part felfedezése is kiváló program lehet.

Ha jobban meg szeretnétek ismerni Vác múzeumait, akkor ITT megtehetitek, kirándulás előtt pedig érdemes elolvasni a városhoz kötődő legendákat is. Ezeket IDE kattintva olvashatjátok.

Apropó, jártatok már a Vácrátóti Arborétumban??

Vácrátóti Arborétum - Nemzeti Botanikus Kert

Fotó: Csonth László

Szentendre

Végül, de nem utolsó sorban itt van Szentendre, amely a fergeteges hangulatú rendezvényeivel, a lebilincselően érdekes múzeumaival és a maga vidéki bájával az egyik legszuperebb célpont. Egy kirándulás Budapest környékén akkor lesz izgalmas, ha rengeteg látnivaló, és program közül választhattok, Szentendre pedig garantáltan levesz benneteket a lábatokról.

A múzeumok felkeresése mellett kiváló kirándulási lehetőségekkel kecsegtet, és persze a Duna-part is mesés. A múzeumokkal kapcsolatban ITT tájékozódhattok bővebben, az egynapos kirándulási lehetőségek közé pedig írjátok fel a Lajos-forrást, és a Dömörkapu-vízesést, mert legalább egy évben egyszer kötelező felkeresni őket. Akárcsak a Skanzent!

További tippeket ITT olvashattok!

Szentendre

Ha a nagyobb városokban kalandoznátok tehát a Dunakanyarban, akkor ezeket a programokat ajánljuk nektek. Most pedig folytassuk a képzeletbeli túrát a kisebb településekhez!

2. Kirándulás a Dunakanyarban – kisebb települések

Ahogyan a nagyobb városok esetében, úgy itt is sok-sok lehetőségetek van arra, hogy a kirándulás Budapest környékén igazán emlékezetes legyen.

Most alapvetően három külön útvonalat szeretnénk adni nektek, egészen logikusan egyet a Duna bal partján, egyet a jobb parton, és egyet a Szentendrei-szigeten.

Szentendrei-sziget

Kirándulás a Duna jobb partján

Ha igazán különleges kirándulásra vágytok, akkor a Duna jobb partján érdemes bejárni a Leányfalu-Dunabogdány-Dömös-Pilismarót útvonalat, és Esztergom felé még elmehettek Búbánatvölgybe is.

A látnivalókra ITT tudtok rákeresni, ha pedig megfogott benneteket Búbánatvölgy hangzatos neve, tapasztaljátok meg élőben, hogy milyen mesevilágot rejtenek a tavak.

Még több infóra lenne szükségetek? IDE kattintva összegyűjtöttük, mit érdemes megnézni a Duna jobb partján.

Kirándulás Dunabogdányban

Kirándulás a Duna bal partján

A Duna bal oldalán, közvetlenül a vízparton a Dunakeszi-Göd-Sződliget-Verőce-Kismaros-Nagymaros-Zebegény-Szob vonalon haladjatok, akár úgy, hogy mindenhol megálltok élményeket gyűjteni.

Ha a Börzsönyt is jobban meg szeretnétek ismerni, akkor készítsetek be a hátizsákba túrabakancsot, és fényképezőgépet, majd járjátok be a térség legszebb részeit. Íme, IDE kattintva mutatjuk a Börzsöny és környéke látnivalók színes választékát.

Van már Dunakanyar bakancslistátok? Nincs? Mindenképpen legyen, mi EZT a listát ajánljuk a figyelmetekbe.

Kirándulás a Dunakanyarban

Kirándulás a Szentendrei-szigeten

A Szentendrei-szigetnek az a szépsége, hogy csendes és békés, mégis rengeteg meglepetéssel szolgál. Kisoroszi, Pócsmegyer, Tahitótfalu és Szigetmonostor mind-mind népszerű kirándulóhelyek, Szigetmonostor pedig messze földről híres a fesztiváljairól.

Ha egy egynapos kirándulást éppen akkor szerveztek, amikor Monostoron vagy Horányban fesztivál van, akkor garantáltan életetek egyik legszebb napját töltitek majd a sziget bűvkörében.

Kíváncsiak vagytok, milyen egy tökéletes nap a Szentendrei-szigeten? Olvassátok el ITT, hogy mi merre utaztunk!

Kisoroszi Sziget-csúcs

3. Dunakanyar túra – Túratippek, hajós élmények

Végül elérkeztünk a túrázáshoz, amely talán a legvonzóbb program, ha a terv csupán egy egynapos kirándulás Budapest környékén.

Ezer és egy helyre mehettek, attól függően érdemes kiválasztani az úti célotokat, hogy mennyi kilométert szeretnétek a lábatokba erőltetni. A kilátók, a legszebb sétányok, tavak és a tanösvények egyaránt gyönyörűek, de a várak, és a legnépszerűbb túraútvonalak is mindenképpen érdemesek arra, hogy felfedezzétek őket.Az evezés és a strandolás szintén fix program lehet, ha arra alkalmas az idő. Egy-két óra kajakozás vagy kenuzás segít benne, hogy kiszellőztessétek a fejeteket, az úszás pedig sehol máshol nem jobb, mint a Dunában. De ezt reméljük, hogy már megtapasztaltátok.

Rossz idő esetén pedig remek egynapos program lehet a csobbanás a térség fürdőiben.

Amennyiben lovon vagy biciklin kirándulnátok a Pilisben, úgy ITT találtok bővebb tájékoztatást, ha pedig hajóznátok a térségben, úgy a MAHART Passnave járatain élvezhetitek a friss levegőt, és a térség látványát.

kirándulás Budapest környékén

Reméljük, sikerült éppen eléggé felcsigázni a kedélyeket, és ezután már biztosan tudtok ihletet meríteni egy kellemes naphoz a Dunakanyarban. Vagy sok kellemes naphoz!

Megosztás: