Országzászló és Trianon emlékmű

Trianon emlékmű – Zebegény

Trianoni Emlékmű Zebegény

INFORMÁCIÓK

Cím

Zebegény

Országzászló és Trianon emlékmű – Zebegény

Az 1930-as években a helyi lakosokból álló Dalkör elhatározta, hogy egy országzászlót és egy I. világháborús emlékművet állíttat a Kopasz-hegyen, amelyen a kálvária is áll. A feladattal Maróti Géza építészt, szobrászt bízták meg, aki bár elkezdte a munkát, az emlékművet nem fejezte be és hivatalosan nem is avatták fel, mert közbeszólt a második világháború. A háború utáni évtizedekben a legtöbb ilyen emlékművet elpusztították, a zebegényi tanácstagok azonban találékonyan kieszelték, hogyan őrizzék meg az óriási munkával létrehozott emlékművet, átminősítették kilátónak.

Az országzászló egy megemelt, nyolcszögletű pódiumon állt, körülötte négy terméskőoszloppal, a kilátót az oszlopok tetejére építették. A vasgyári lépcsővel, és vaskorláttal megépített szerkezet balesetveszélyes volt, 2014 végén úgy határozott Zebegény önkormányzata, hogy felépíti az eredeti terveken szereplő emlékművet és mellette egy kilátót is emelnek a Kálvária-hegyen2015 elején kerültek fel a terméskő oszlopokra a gömbök a kettős keresztekkel, és az országzászlót is felújították ebben az évben. A területről gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Nyitva tartás:

folyamatosan

Elérhetőségek:

Zebegény, Deák Ferenc út, 2627

Zebegény megközelíthető autóval a 12-es számú Ország útról, busszal Budapestről dunakeszi vagy váci átszállással érkezhetünk, míg vonattal a Szob-Budapest vonalon érhetjük el a települést. Gyalogosan csak pár perc kapaszkodó a főtérről az emlékmű, a híres Kós Károly-féle templomtól. Akik biciklivel érkeznek, azok a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény vonalon az EV6-os számú kerékpárúton tekerhetnek a községbe.

Trianoni emlékmű, Zebegény- galéria

Település

Térkép

Zebegényi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szálláshelyek Zebegényben

További látnivalók Zebegényben

Szolgáltatások

Zebegényi írásaink

Megosztás: