Zebegényi Havas Boldogasszony-templom

Zebegényi Havas Boldogasszony-templom

Zebegény templom

INFORMÁCIÓK

Cím

Zebegény, Petőfi tér 440.

Zebegényi Havas Boldogasszony-templom

szecessziós stílusú zebegényi Havas Boldogasszony-templom 1906-1910. között épült, a kor fiatal építészei, Kós Károly, Györgyi Dénes és Jánszky Béla tervei alapján. A 20. század elejére jellemző magyaros építészeti stílus nem csak a templom egyedülálló külsején, de az 1914-ben elkészült belső tér formavilágában is észrevehető. A templom freskóit Körösfői Krisch Aladár festőművész és Iparművészeti Főiskolai tanár tervei alapján tanítványai alkották, melyben Leszkovszky György festőművész tanársegéd segített nekik.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A templom mellett álló Árpád-házi Szent Erzsébet szobor Maróti Géza (szobrász, építész, Zebegény örökös grófja, a magyar szecesszió kevésbé ismert, ám meghatározó alakja) alkotása, mely egykor a zebegényi Maróti-villa kertjében állt. Mikor a villát államosították a 20. század közepén, a szobrot a zebegényi egyházközség mentette meg a kidobástól, ekkor került jelenlegi helyére.

Érdekesség! Zebegényben egyébként több Maróti-mű is található, többek között a zebegényi Kálváriahegyen található, Országzászló és hősi emlékmű (Trianon emlékmű), melyet csupán 2015-ben fejeztek be, a szobrász eredeti tervei alapján, ugyanis annakidején a II. világháború miatt félbeszakadt a kivitelezése.

Havas Boldogasszony-templom nyitvatartása:

A templom hétköznapokon előre egyeztetett időpontokban látogatható, illetve hétvégén a szentmisék előtt, vagy után szintén előre egyeztetve.

Csoportok számára más időpontban, akár hétköznapokon is van lehetőség a templom megtekintésére, ehhez előzetes bejelentkezésüket szükséges.
(Kósa Mónika +36 20 410 3815)

Havas Boldogasszony-templom – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Zebegényi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Zebegényi szállások

Zebegényi látnivalók

Megosztás: