Zebegényi vasúti viadukt – Hétlyukú híd

Zebegényi vasúti viadukt

Hétlyukú híd Zebegény
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Zebegény, Árpád út

Zebegényi vasúti viadukt – Hétlyukú híd

A Malom-völgyi-patakon átívelő híd a magyar vasúttörténet egyik legrégebbi ipari műemléke. Igazi kuriózumnak számít, hogy a mai napig szolgálja a vasúti közlekedést.

Tickless 2024
Hirdetés

A hétnyílású vasúti viadukt 1846-50 között épült, klasszicista stílusban. Eleinte egy vágánya volt, a megnövekedett forgalom miatt azonban néhány évtizeddel később, 1890-ben kiszélesítették és bővítették még egy sínpályával. Szerencsére mindezt úgy tették, hogy az eredeti hídrészt megóvták és az teljes pompájában megmaradt, csupán mellé építették a méretben azonos vasbetonhidat. Ennek köszönhetően a viadukt régebbi oldala máig őrzi a magyar vasúttörténet legkorábbi időszakának építészeti stílusát. A 75 méter hosszú híd eredeti félköríves téglaboltozatú külseje ma is látható az országút felőli oldalon.

A viadukttól mindössze pár perc sétára található Zebegény központja, ahol a gyönyörű Havas Boldogasszony-templomot is megcsodálhatjátok.

A Hétlyukú híd megközelítése:

A viadukt Zebegény központjától, így a vasútállomástól és a hajóállomástól egyaránt 500-600 méterre található, tehát egy könnyed sétával megközelíthető 8-10 perce alatt. Parkolni csupán néhány autóval lehet a környéken, ezért mindenképpen a gyalogos megközelítést ajánljuk.

Hétlyukú híd – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Zebegényi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Zebegényi szállások

Zebegényi látnivalók

Megosztás: