Sziklakápolna – Zebegény

Sziklakápolna – Zebegény

Sziklakápolna Zebegény

INFORMÁCIÓK

Cím

Zebegény, Szőnyi István út

Sziklakápolna – Zebegény

A zebegényi Kálvária-hegy oldalában, a hegyre vezető szerpentin mentén található a Sziklakápolna. A legenda úgy tartja, hogy egykor a barlangban helyi remeték éltek. A remeték alkotása a barlang belsejében található különleges dombormű, mely Mária megkoronázását és a Szentháromságot ábrázolja.

Az utolsó remete halála után kibővítették a barlangot és templom lett belőle. A Szent Mihály Templom volt a település első temploma, melyet Öregtemplomnak neveznek. Az 1770-es évek végén az addigra elkészült templom szentélyeként használták. A régi templomból mára mindössze a sziklaszentély marad meg. Miután az új templom elkészült (Havas Boldogasszony Templom) az Öregtemplom lebontásra került az 1900-as évek elején.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

1938-ban Jékey László és felesége, Bartóky Magda román stílusú, timpanonos, díszes homlokzatot és kovácsoltvas kaput építtettek a barlanghoz, Hendrich Antal tervei alapján. A barlang mellett, található az utolsó remete feltételezett sírhelye.

Nyitva tartás

Kizárólag kívülről megtekinthető, folyamatosan látogatható az év bármely napján

Zebegényi Sziklakápolna megközelítés

A zebegényi Főtérről indulva elsétálunk a Havas Boldogasszony Templom jobb oldalán és áthaladunk a Malom-völgyi-patakon átívelő kis hídon. Innen jobbra kanyarodva indul a Kálvária-hegyre vezető, helyenként lépcsős szerpentin. A Sziklakápolna a szerpentin első kanyarja mellett található. Nem akadálymentes, babakocsival, kerekesszékkel nem megközelíthető.

Zebegényi Sziklakápolna – galéria:

Település

Térkép

Zebegényi programok

Zebegényi szállások

Zebegényi látnivalók

Megosztás: