Image Alt

Blog

kilátó a Dunakanyarban

5 szédületesen jó kilátó a Dunakanyarban

Imádjátok a Dunakanyarról készült panorámafotókat, és nektek is kedvetek lenne bejárni a térség legszebb helyeit? Kapjátok elő a hátizsákot, a térképet és a túrabakancsot, és irány a friss levegő! Megmutatjuk, melyik az az 5 kilátó a Dunakanyarban, amit feltétlenül látnotok kell!

Mit tegyetek a hátizsákotokba?

Nem árt, ha van nálatok elemlámpa, távcső, iránytű, víz, és szendvics. Ha extrákat is vinnétek, legyen a hátizsákban fásli, ha kisebb sérülést szenvednétek túrázás közben, egy bicska pedig jól fog jönni a kirándulós feelinghez!

Csóványosi kilátó

5 csodás kilátó a Dunakanyarban

Csóványosi-kilátó

Ha a Börzsöny legmagasabb csúcsát szeretnétek meghódítani, akkor jó úton jártok. A Csóványosi-kilátó egy olyan kilátó a Dunakanyarban, ami annak idején még más célból épült, mára azonban az egyik leglátogatottabb túracélpont. 1978-ban egy 22,6 m magas geodéziai mérőtornyot építettek ide betonból, és ha jártak is erre kirándulók, igen küzdelmes úton juthattak fel a tetejére. 2013 őszén az Ipoly Erdő Zrt. a toronyból kilátót kezdett építeni, így a torony vörösfenyő borítást, és biztonságos lépcsőket kapott.

Készüljetek fel rá, hogyha ide kirándultok, akkor egy 938 méter magasan elhelyezkedő épület vár benneteket, aminek a legfelső teraszához 133 lépcsőfokon kell felkapaszkodnotok. Nehéz és fárasztó az út, de higgyétek el, megéri, mert a tetőről még a Magas-Tátrát is láthatjátok.

Merre találjátok? Több turistaút közül választhattok, ha ehhez a kilátóhoz mennétek. Az Országos Kéktúra kék sáv jelzését érdemes követni, de mindenképpen vigyetek magatokkal térképet, hogy biztosak legyetek abban, hogy jó irányban haladtok a cél felé! Ha tehetitek, használjátok ki azt a szuper lehetőséget, hogy Királyrétre elutaztok erdei vasúttal Kismarosról, és hagyjátok otthon az autókat. A királyréti központi parkolóból indul a kilátóhoz vezető út, ami nagyjából 10 km és 3 óra. Nagyobb gyerekeket érdemes csak magatokkal vinni, a piciket hagyjátok otthon, mert az út elég rázós, és a 783 méteres szintkülönbség miatt igencsak meg fog dolgoztatni mindenkit.

Boldog Özséb-kilátó Pilisszentkereszt

Boldog özséb-kilátó

Ha már a legmagasabb pontokról beszéltünk, akkor a Csóványos után muszáj megmásznotok a 756 méter magas Pilis-tetőt is. Itt találjátok ugyanis a 17 méter magas Boldog Özséb-kilátót, amely a Csóványosi-kilátóhoz hasonlóan szintén egy geodéziai torony volt korábban, és ma ez az egyik legszuperebb kilátó a Dunakanyarban. 

A kilátó tetejére egy fából készült lépcsősor vezet, és remek hír, hogy a lépcsőfellépőt és a járófelületet is csúszásmentesen alakították ki. A tetőről a Vörösvári-medencét és a Budai-hegységet is láthatjátok, ezért ha ránk hallgattok, visztek magatokkal a túrára fényképezőgépet is. A kilátó közelében található kolostorromokat és barlangokat feltétlenül nézzétek meg, és ha elég kitartóak vagytok, akkor a Zsivány-sziklákat, és a Pilisszentkereszti szurdokot is felkeresitek.

Merre találjátok? A kilátóhoz kizárólag gyalog juthattok el, ha követitek a turistajelzéseket. A Két-bükkfa-nyeregtől a Z+, Z, ZΔ turista útvonalon; míg Pilisszentkereszt, illetve Pilisszántó felől a P, Z, ZΔ turista útvonalon közelíthetitek meg. Mindhárom helyen van buszmegálló és parkoló is.

Rezső-kilátó

Rezső-kilátó

A Rezső-kilátó Tirts Rezsőnek állít emléket, és ha ide kirándultok, akkor feltétlenül tudnotok kell, hogy akár babakocsival is nekivághattok az útnak. A kilátóhoz egy panorámatáblát helyeztek el, hogy egy kis nyomozást végezhessetek, és beazonosíthassátok a közelben fekvő településeket és hegyeket.

Mit láthattok innen?

Ha Dömös felé néztek, akkor a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar látható, a Duna túlsó oldalán pedig a Szent Mihály-hegyet, a Csóványost és a Nagy-Hideg-hegyet is látni lehet.

Ha elfáradtatok a túra közben, akkor megpihenhettek a kilátó környékén elhelyezett padokon és asztaloknál. Fel lett újítva a támfal és a védőkorlát is, és mivel babakocsival is feljuthattok ide, ezért fontos, hogy tudjátok, hogy kerekesszékkel is nyugodtan neki lehet vágni az útnak.

Merre találjátok? Kocsival Pomázon vagy Pilisszentkereszten át juthattok Dobogókőig, Esztergom felől pedig Pilisszentlélek felől közelíthetitek meg egy hegyi úton. Szívesebben buszoznátok? Pomázról indul közvetlen dobogókői járat is. Gyalog a kilátóig a kék körút jel vezet, ezt kell majd figyelnetek.

Julianus-kilátó

Julianus-kilátó

A kilátó Julianus barátról kapta a nevét, és bár 1938-ban épült, csak 1939. május 14-én avatták fel. Mit kell tudnotok róla, mielőtt útnak indultok? Maga a torony 15 méter magas, és tulajdonképpen télen-nyáron látogatható, megfelelő útviszonyok mellett. Körülbelül 4 km-es túra Zebegénytől, vagyis elég kirándulóbarát, bátor és kitartó gyerekekkel is megmászhatjátok. A Hegyestető 482 méter magas csúcsán áll, és a Dunára, illetve a Börzsönyre is csodás kilátás nyílik innen.

Felújították a kerengőt, és mivel a lépcsők, a külső homlokzat és a belső részek is teljesen fel lettek újítva, ezért a torony biztonságosan látogatható annak ellenére, hogy elég idős. Ez tipikusan egy olyan kilátó a Dunakanyarban, ami nemcsak hihetetlen népszerű kirándulóhely, de bástyához hasonlító megjelenésével a visegrádi Fellegvárnak és a Salamon-toronynak tiszteleg. A lábánál álló padoknál és asztaloknál jóleső érzés lesz befalni az uzsonnátokat!

Merre találjátok? A közepesen nehéz túra Nagymarosról és Zebegényből egyaránt 4 km, csak előbbiről a kék, míg utóbbiról a sárga jelzéseket követve juthattok el a célig. A táv ugyan csak 4 km, de ez elég csalóka, készüljetek fel arra, hogy órákat fogtok gyalogolni.

Prédikálószék-kilátó

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a Prédikálószékhez, ami a maga 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja. Nyilvánvalóan sok fotót láttatok már, ami innen készült, ezért valószínűleg egyet fogtok velünk érteni abban, hogy innen látható a Dunakanyar legszebb panorámáját. A Börzsöny és a Naszály képével nem lehet betelni, és boldogan integethettek Visegrád, Zebegény és Nagymaros mellett a Dunán csordogáló hajóknak is.

A Prédikálószék-kilátót nagyjából 2 órányi gyalogútra találjátok a legközelebbi településtől, ennek ellenére a 12 méter magas kilátó lépcsőit tízezrek másszák meg a legnagyobb örömmel.

Liliputi banner
Hirdetés

Jó tanács!

Mivel a Prédikálószéken webkamera és meteorológiai állomás is működik, ezért a túrák előtt mindenképpen keressetek rá, hogy mennyire megfelelőek egy ilyen kiránduláshoz az útviszonyok!

Merre találjátok? Dömös központjából érdemes indulni a Szentfa kápolnához és forráshoz,  innen indul a piros háromszög jelzésű turistaút. A Vadálló-kövekig lehet, hogy kínkeservesen juttok majd el, de miután elértétek az utolsó alakzatot, már fellélegezve, egy enyhe emelkedőn érhettek fel a csúcsra. Ide kattintva részletesebb útvonalat találtok.

Prédikálószék

Kedvet kaptatok a túrázáshoz? Tudjátok, melyik számotokra a legszimpatikusabb kilátó a Dunakanyarban? A térség minden évszakban gyönyörű, ezért nincs kifogás, fedezzétek fel a legjobb helyeket!

Prédikálószék videó: szkladee

Julianus-kilátó: Szabolcs Kőszegi

Témába vág

Egynapos kikapcsolódás a Duna jobb partján – Ki ne hagyd! Bár nem áll rendelkezésünkre minden alkalommal egy egész hétvége arra, hogy birtokba vegyük a Dunakanyar minden egyes pontját, de sokszor egy jól megtervezett, egynapos hétvége is remek kikapcsolódást biztosíthat számunkra. Ugye ti is így gondoljátok...
A lenyűgöző Drégelyvár, ahol életre kel a történelem Egy kirándulás a Börzsönyben az egyik legizgalmasabb és pihentetőbb szabadidős tevékenység, még akkor is, ha kissé fárasztó túra áll előttetek. A panoráma garantáltan gyönyörű, a levegő friss, és a Dunakanyar történelmének egy szeletét is magatokba s...
“Szerelmünk a Dunakanyar” Kvíz – Felkészültél? A Dunakanyar az egyik legszebb része az országnak. Nem véletlenül kirándul évente több tízezer ember a térségbe, hogy megismerkedjen a várakkal, múzeumokkal, és más látnivalókkal, hogy aztán földön, vízen vagy levegőben folytassa az útját a következő...
99 túracélpont a Dunakanyarban, amit látnod kell A túrázást sokféleképpen lehet értelmezni, de egy biztos. A térségnek nincs olyan pontja, amit mindannyian ismernénk, viszont sokan annyira szeretjük a Dunakanyart, hogy legszívesebben az egészet bebarangolnánk. Végtelen hosszú listát tudnánk írni a ...
5+1 elragadó vízparti sétány a Dunakanyarban Mindenki mást kedvel leginkább a Dunakanyarban. Vannak, akik a várakat, és a kilátókat látogatják szívesen, sokan a panoráma vagy éppen a fürdők miatt érkeznek a térségbe. Kétségtelen, hogy számos gyönyörű kirándulóhely, szabadstrand és vadregényes t...
9+1 bámulatos tanösvény a Dunakanyarban Számos helyen túráztatok már a Dunakanyarban, de még sosem jutott eszetekbe, hogy közelebbről megismerkedjetek a térség tanösvényeivel? Máris mutatjuk, hogy Szentendrétől az esztergomi Strázsa-hegyen át Drégelyvárig mely tanösvények azok, amelyeket s...
Páratlan dunai panoráma – Kirándulás Dunabogdányban Dunabogdány a Dunakanyar gyöngyszeme, egy olyan település, amely sokkal több értéket és kincset rejt magában annál, mint azt egy gyanútlan kiránduló gondolná. A közelmúltban egy kiadós sétát tettünk az Öreg Kálváriához, ami ugyan nem hosszú túra, ám ...
A börtönmúzeumtól a vintage Nagymarosig Ha kisgyerekekkel, pici gyalogtúrával megfűszerezett, egynapos városnéző kirándulás szeretnétek tenni, akkor csak ajánlani tudom Márianosztrát és Nagymarost, akár autóval, akár kisvonattal. Beszámoló és tippek következnek. A néhány napos nagyi...
Wellness a Dunakanyarban – Ahol élmény a relax! Egy nap wellness a Dunakanyarban felhőtlen pihenést és teljes lazulást ígér, ez pedig olyan ajánlat, amit egyszerűen nem utasíthatunk vissza. Ti is kedvet kaptatok egy kis szaunázáshoz, vagy egészen egyszerűen beköltöznétek egy egész napra (vagy több...
Várak a Dunakanyarban – 4+1 vár vár a térségben! Ugye számtalanszor jártatok már a visegrádi Fellegvárban, vagy az esztergomi várban? És mikor jártatok utoljára Nógrádon és Drégelyvárnál? Mi lenne, ha ezúttal egy különleges, történelmi szemüvegen keresztül vizsgálnátok meg azt, hogy hol találhatóak...
Kikapcsolódás Visegrádon – Szieszta az egész család számára!... Ha jártatok már Visegrádon, akkor biztosan tudjátok, hogy lenyűgöző történelmi múlttal rendelkezik. A város izgalmas látnivalókkal vár benneteket, ám ha hozzánk hasonlóan nem szerepel más az álmaitokban, mint egy kis kikapcsolódás Visegrádon, akkor i...
8+1 káprázatosan vadregényes tó a Dunakanyarban A térségben nem csak a Duna-parton érezhetitek jól magatokat, ha mindenképpen vízparton szeretnétek eltölteni néhány órát, esetleg több napot. A legtöbb tó a Dunakanyarban olyan látványt nyújt, és olyan élményt ígér, amilyenről eddig csak álmodtatok....
Kerékpáros és lovas túraútvonalak a Pilisben – Indulhatunk? Számos őszi programot ajánlottunk már nektek a Dunakanyarban. Biciklitúrákat, gyalogos túrákat, vonatozást, hajókirándulást, és megosztottuk veletek azt is, hogy merre érdemes kirándulni, ha csak egy nap áll rendelkezésetekre, és merre, ha többnapos ...
Többnapos kirándulás a Dunakanyarban – Látnivalók a Börzsönyben!... Ha lehunyjátok a szemeteket, mit láttok magatok előtt? Finom ételeket? Élményvonatozást? Múzeumlátogatást, esetleg egy kellemes, hosszú túrázás lehetőségét? Egy többnapos kirándulás a Dunakanyarban olyan programokkal kecsegtet, amelyek minden koroszt...
Hétvégi kirándulás célpontok a Dunakanyarban Egy napot, egy hétvégét, de akár egy hónapot is érdemes eltölteni a Dunakanyarban, hiszen amellett, hogy gyönyörű a térség, rengeteg látnivalóval és szabadtéri programmal várja az ide érkező kirándulókat. Mi hajóval, busszal és autóval is rendszerese...
Őszi bakancslista – 9+1 kihagyhatatlan program a Dunakanyarban Csak azért, mert már nincs 40 fok, nem kell otthon ülni hétvégenként a négy fal között. Kerekedjetek fel, és járjátok be a Dunakanyar településeit, sportoljatok, egyeket jókat, hajózzatok, és kiránduljatok a friss levegőn. Itt van máris egy őszi baka...
Egynapos kirándulás toplista a Dunakanyarban Ha rengeteg elfoglaltságotok van, de szívesen kilépnétek néha a mókuskerékből, jó ötlet lehet egy egynapos kirándulás szervezése a Dunakanyarban ahhoz, hogy elfeledkezzetek a hétköznapok szürkeségéről. Akár az aktív pihenés, akár a városnézés vonzóbb...
Rám-szakadék túra – Látnivalók és útvonalak Harmincegy éve élek a Dunakanyarban, ám még soha nem voltam a Rám-szakadék környékén. Hiányosságom orvoslásra szorult, így elhatározásomat tett követte, ennek köszönhetően az év legmelegebb napján farmer sortot, trikót és túracipő jellegű lábbelit hú...
Lazíts a Paradicsomban! – Evezz, tekerj és pihenj Zebegényben! Hunyjátok be a szemeteket és képzeljetek magatok elé egy olyan képet, ahol kényelmesen üldögéltek reggelenként egy bögre kávéval a kezetekben, és élvezitek a pihentető csendet. Hallgatjátok a patak csörgedezését, nagyokat kirándultok délutánonként, é...
Ugorj fejest Vác ámulatba ejtő vízparti élményeibe! Számtalan érvet felsoroltunk már nektek amellett, hogy miért elképesztően jó döntés télen-nyáron Vácra látogatni, de talán egyet fogtok érteni velünk abban, hogy a leghívogatóbb és legizgalmasabb program mégiscsak az, ha a természetben töltitek a nap...