Blog

Prédikálószéki-kilátó

Prédikálószék – ez a legkönnyebb túraútvonal a kilátóig

Kétség kívül az egyik legnépszerűbb úti cél a Dunakanyarban a Prédikálószék. Nem is csoda, hiszen azon túl, hogy elképesztően jól mutat Instagramon, valami csoda az a panoráma, ami a 639 méter magas hegytetőn vár!

Belátni innen az egész Dunakanyart, a szemközti Szent Mihály-hegyet, a Börzsöny vonulatait, de felfedezhetjük a távolban a Visegrádi-hegység Duna irányába haladó gerinceit is a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. Nem véletlenül bakancslistás túra ez sokak számára itthon. Nekünk is az volt, egészen 2022. szilveszteréig. Azóta pedig az egyik kedvenc útvonalunk lett, és biztosan megmásszuk még nagyon sokszor ezt a csúcsot.

Fotó: I Love Dunakanyar

A hegy adottságai miatt nem is olyan könnyű a feljutás ide. Legalábbis ezt hittük. Ha nektek is régi vágyatok, hogy megmásszátok a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb csúcsát, de eddig tartottatok a nehéz a tereptől, esetleg még egy kis tériszony is közrejátszik, akkor mindenképpen olvassatok tovább, ezúttal ugyanis megmutatjuk Nektek a legkönnyebb túraútvonalat a Prédikálószéki-kilátóhoz, amit kényelmesen tudtok majd teljesíteni.

A legkönnyebb útvonal Prédikálószékre

Jelzés: Pilisszentlászlóról a piros kereszt jelzést követve juthatunk fel a Prédikálószék gerincére, ahonnan a piros háromszöget kell követni egészen a kilátóig.

Szintemelkedés: 320 m

Táv: 13,5 km oda-vissza (kényelmesen, néhány pihenőt beiktatva 5 óra alatt teljesíthető)

Parkolás: Pilisszentlászló, Kis Rigó Étterem előtti parkoló
(Tipp! Hétvégén érdemes lehet korábban érkezni, ugyanis hamar megtelik a parkoló itt is, hiszen számtalan túraútvonal indul innen. Ha esetleg nem találtok már itt szabad helyet, a falu központját érdemes célba venni.)

Prédikálószék
Fotó: I Love Dunakanyar

Szilveszteri túránkat Pilisszentlászlón kezdtük meg, méghozzá az ikonikus Kis Rigó Étterem mellől vetettük bele magunkat az erdőbe. Ezúttal kivételesen egy túravezető által vezetett túrához csatlakoztunk, ami szerintünk télen különösen jó döntés. Így nem kell aggódni, hogy ránk sötétedik majd az erdőben, eltévedünk, esetleg vadászat vagy fakitermelés van éppen a területen. Ezekre ugyanis egy jó túravezető figyel, és előre tájékozódik az útviszonyokról, esetleges lezárásokról, elterelésekről. (Ha magunk vágunk neki egy túrának, ezeknek akkor is előzetesen utánajárunk, és Nektek is ezt javasoljuk.)

Hirdetés

Az út végig egyértelműen és jól láthatóan jelzett, az útelágazásoknál pedig irányjelző táblák vannak kihelyezve, így még a nem annyira gyakorlott túrázók sem tudják eltéveszteni az irányt. A turistaút végig jól járható, többnyire széles út, mely időjárástól függően saras (tehát csúszós) is lehet, így ezzel mindenképpen számoljatok.

Ami a felszerelést illeti: túrabakancs, túrabot, kamásli hasznos az útra, az időjárásnak megfelelő, réteges ruházat és elegendő enni-innivaló mellett (út közben nincs vízvételi lehetőség!).

Látnivalók a Prédikálószék túra közben

Tövises-hegy

Indulás után, egy rövid, nagyjából 700 méter hosszú egyenes szakaszt követően a piros kereszt jelzésünk letér az erdészeti útról jobbra, és indul is az emelkedés az erdőben. A Tövises-hegy gerincén haladunk felfelé, ahonnan már gyakorlatilag a túra elejétől lenyűgöző panoráma fogad bennünket. Különösen így télen, amikor nem takarja ki a fák lombkoronája a panorámát.

Tövises-hegy
Fotó: I Love Dunakanyar

Egy kis földtani érdekesség, hogy út közben vulkanikus eredetű szikladarabok között halad az ösvényünk, melyek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a Visegrádi-hegység és a szemközti Szent Mihály-hegy egy és ugyanazon rétegvulkán maradványai. A két hegy egykor összetartozott, mielőtt a Duna lassú és kitartó munkájával elválasztotta őket egymástól.

Hubertus-kunyhó

Hubertusz-kunyhó
Fotó: I Love Dunakanyar

A Prédikálószék gerincétől a jelzésünk átvált piros háromszögre, ezt követve jutunk fel a prédikálószéki csúcsra. Azonban a hegycsúcs előtt nagyjából 500 méterrel érdemes egy kis kitérőt ejteni a Hubertus-kunyhói elágazásnál. Ez ki is van jól láthatóan táblázva, úgyhogy nem lesz nehéz dolgotok a megtalálásával. Az elágazástól jobbra, nagyjából 100 méterre található az erdészet által rendbehozott kunyhó és a hozzá tartozó kikövezett panorámaterasz.

Hubertusz-kunyhó
Fotó: I Love Dunakanyar

A sziklabércen található kunyhó sajnos nem látogatható, azonban a teraszt ne hagyjátok ki! Hasonlóan pazar panoráma vár rátok a szemközti Szent Mihály-hegyre, mint a hegycsúcson, azonban itt nincs akkora nyüzsgés, mint a Prédikálószéki-kilátónál. Érdemes egy rövid pihenőt betervezni ide is.

Prédikálószék kilátó

A Hubertus kunyhó irányába tett kis kitérő után visszatérve a piros háromszög jelzésű útvonalunkra, jobbra felfelé kell tartanunk a hegycsúcs irányába. Ezen az utolsó rövid szakaszon van egy kisebb kaptatós emelkedő, de bőven leküzdhető és felérve máris a panorámában gyönyörködhetünk ismét. Saras időben itt különösen jól jön a túrabot.

Prédikálószék-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar

A Prédikálószéki-kilátó a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb csúcsán, 639 méter magasan található. A szószékre emlékeztető, 12 méter magas, fa szerkezetes kilátót 2016-ban adták át. Tetején webkamera és meteorológiai állomás egyaránt található, így akár a túra előtt meg is nézhetitek, milyen időjárásra számítsatok ide érkezve. A kilátó mellett egy hatalmas fa kereszt magasodik, és kihelyezett pihenőhelyek is vannak bőven, asztalokkal, padokkal. Tökéletes helyszín például az ebédre csomagolt szendvicsek elfogyasztására.

Fontos tudni, hogy a Prédikálószék a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, a Bioszféra Rezervátum magterülete, így a turistaútról ne térjünk le!

A kilátóból egészen különleges kilátás vár bennünket. Belátható a teljes Dunakanyar: a Duna túloldalán a Börzsöny, a Szent Mihály-heggyel, a folyó jobb oldalán pedig a Visegrádi-hegység többi vonulata a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. De a panoráma mellett a kilátó is érdekes látnivalóként szolgál, hiszen a környék legendáit, királyok történeteit tárja elénk egy tematikus kiállítás keretében.

Prédikálószék
Fotó: I Love Dunakanyar
Prédikálószék
Fotó: I Love Dunakanyar

Prédikálószék megközelítése – egyéb útvonalak

Ahogy korábban már említettük, a Pilisszentlászlóról induló túraútvonal a maga 13,5 kilométerével a legkönnyebben teljesíthető útvonalnak számít, ha a cél a Prédikálószék. Azonban ezen kívül több rövidebb-hosszabb útvonal is vezet a kilátóhoz, melyeket most röviden összefoglalunk nektek.

Dobogókőről a Prédikálószékig

Szintén a könnyebb útvonalnak egyike, ha Dobogókőről vágtok neki a Prédikálószék meghódításának.

Jelzés: Dobogókőről a piros háromszög jelzés vezet ki a Prédikálószékre.
Szintemelkedés: 209 m
Táv: 14 km oda-vissza

Prédikálószék
Fotó: I Love Dunakanyar

Királykunyhótól a Prédikálószékig

Ez az egyik legrövidebb útvonal, amin feljuthatunk a hegycsúcsra. Szintén könnyen teljesíthető terepen fut, azonban valamivel több kaptatóval számoljatok, mint a Pilisszentlászlóról induló útvonalon.

Jelzés: A Visegrádtól 8 km-re, a Pilisszentlászlóra vezető főút jobb oldalán található Királykunyhó vadászház parkolójától a piros négyzeten indulunk el, majd balra kell térni a csatlakozó piros kereszt jelekre. Ez a piros háromszög jelzésbe torkollik. Ezen haladva jobb felé találjuk a kilátót.
Szintemelkedés: 361 m
Táv: 10 km

Prédikálószék
Fotó: I Love Dunakanyar

Dömösről a Prédikálószékig

Ezek bizony már a nehezebb útvonalak közé tartoznak. Nem árt, ha nem vagytok tériszonyosok és persze bírjátok a nagyobb emelkedőket, szűkebb utakat és a kaptatókat. Dömösről indulva két opció közül is választhattok:

I. lehetőség Dömösről indulva:

Jelzés: Dömösről a Király-kúti utcából indulva, a piros sáv, majd az abból a Szentfa-kápolnánál balra leágazó piros háromszög jelzést kell követni mely a Vadálló-kövek érintésével (ez a túra legnehezebb része) vezet a Prédikálószékig. Út közben megcsodálhatjátok a Vadálló-kövek különleges sziklaformáit. Ez a terep azonban gyakorlottabb túrázóknak ajánlott, és fontos szem előtt tartani, hogy szintén a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, így a kijelölt útvonalról letérni itt sem szabad.

Szintemelkedés: 526 m
Táv: 8 km oda-vissza (na jó, ez a legrövidebb, és egyben a legnehezebb útvonal is!)

II. lehetőség Dömösről indulva:

Jelzés: Dömösről a piros kereszt jelzésen is elindulhattok, majd a gerincen jobb felé kell tartani a piros háromszög jelzést követve. Ez az útvonal nem érinti a Vadálló-köveket.

Szintemelkedés: 500 m
Táv: 12 km

Apropó, ismeritek a turistajelzéseket? Ide kattintva bővebben olvashattok róluk, hogy kicsit képbe kerüljetek a jelekkel és az erdőben magabiztosabban tájékozódjatok.

Bízunk benne, hogy kellően felcsigáztunk benneteket és legközelebb ha úti célt kerestek, a Prédikálószékre esik majd a választásotok!

Megosztás: