Blog

Julianus-kilátó

Túrabeszámoló: Julianus-kilátó

Ezúttal a Julianus-kilátó volt célként kitűzve, így autóval közelítettük meg Nagymarost, ahol végül a Nap utcában parkoltunk. Az idő csodás volt (2015 Október 31.), napsütés és kék ég kísérte 4 órás utunkat, kb 14 fokkal fűszerezve. Az út eleje meredek betonúton vezetett, a helyieken semmi meglepettség nem látszott, úgy tűnt teljesen hozzá vannak szokva a bakancsos túristákhoz, csupán 1-2 kutya szimatolt meg minket.

Hirdetés

Szeretjük a természetet! Szeretünk kiszakadni olykor a mókuskerékből, túracipőt húzni, májkrémes zsemlét csomagolni paprikával, és nekivágni az erdőnek.

Nagymarosi utca

Tökéletes kirándulóidő!

Az ősz talán legcsodálatosabb szakaszát fogtuk ki. Az erdőben vastag levélréteg takarja a földet, amiről sokunknak beugranak gyermekkorunk szép emlékei, ahogy futva kavartuk magunk előtt a levélforgatagot és teli szájjal nevetve futkostunk fel-alá amíg bírtuk szusszal. A nyugalom leírhatatlanul klassz, a levegő nagyon nem budapesti, a színek káprázatosak. A szivárvány összes színével találkoztunk, de mégis kicsit másképp mint ahogy megszoktuk, kicsit ősziesen, azt sugallva talán, hogy hamarosan teljesen kopár lesz ez a színes kavalkád.

Mi a kilátóhoz vezető utak közül – mint utólag kiderült – a nehezebbet választottuk, legalábbis tériszony szempontjából mindenképp. A Nap utcából (és úgy általában az erdőben és Nagymaroson) tökéletesen jelölve van az útvonal, csak követnünk kell az Országos Kéktúra megszokott jelzéseit.A tériszony sem tarthat vissza!

A tériszony és a terep egyébként nem vészes, vannak nagyobb emelkedők és van hogy a hegyoldalban csak nagyon keskeny nyomon tudunk haladni, de ennyit rizikót igazán vállalhat aki a Dunakanyar erdejeit járja 🙂

Börzsöny

A Julianus-kilátó fantasztikus panorámája:

A Julianus-kilátóhoz felérve a panoráma csak hab a tortán… Amikor felérünk, szusszanunk egyet, távollátásra állítjuk szemünket és elégedetten mosolygunk a távolba. A Börzsönyben barangolni csodás természeti élmény, de felérve a Pilis dombjait szemlélve már kitűztük a következő túracélpontot! Örülünk ennek az apró sikernek, hogy teljesítettük az utat és magunkba szívjuk a táj nyújtotta jutalmat.

Biztosak vagyunk benne, hogy minden vidéknek megvan a maga szépsége… de ez a Dunakanyar emberek… és ez páratlan, mindenképp húzzatok túracipőt és irány az erdő!!!

Julianus-kilátó túra

Megosztás: