Prédikálószék-kilátó

Prédikálószék-kilátó

INFORMÁCIÓK

Cím

Dömös

Prédikálószék-kilátó

A Prédikálószék a 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja a 699 méteres Dobogókő és a 654 méteres Öreg-vágás-hegy mögött. A Prédikálószék neve onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet; a mai elnevezés eszerint a német „Predigerstuhl” kifejezés fordításaként jöhetett létre.

DunaTWINHouse
Hirdetés

A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasodó Naszály képével.

A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. A Prédikálószéken 2016-ban átadott kilátó tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik, amelynek képeit és adatait egy-egy látványosabb időjárási helyzetben több százezren követik. A Prédikálószéki-kilátó a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, havonta több mint háromezren másszák meg a 12 méter magas kilátó lépcsősorait.

Prédikálószék – nyitva tartás:

folyamatosan látogatható, de minden túra előtt érdemes tájékozódni az időjárás-, és útviszonyokról, és azokhoz célszerű szigorúan igazodni!

Prédikálószék – ez a legkönnyebb túraútvonal a kilátóig

Prédikálószék megközelítése:

A túra közepesen hosszú, a Szentfa-forrástól igen kemény. A táv 16 km.

Dömös központjában a Királykúti utcában találunk rá a piros, a sárga és a zöld jelzésre, ezen lehet kijutni a faluból. Negyed óra séta után érjük el a Szentfa kápolnát a forrással, a forrás mellől indul a piros háromszög jelzésű turistaút. A túra legnehezebb része a Vadálló-kövekre való feljutás, néha fától fáig kapaszkodva lehet csak tovább menni.

Hirdetés

Az út talán legérdekesebb része a Vadálló-kövek sziklarengetege, miután elértük az utolsó alakzatot, már kényelmes sétaúton, enyhén emelkedve érjük el az út legmagasabb pontját, a Prédikálószék csúcsát(639 m). A Prédikálószékről feltárul előttünk a Dunakanyar legszebb panorámája, a Duna legjellegzetesebb kanyarulata, VisegrádNagymarosZebegény környéke, a Börzsöny, előtérben a Hegyes-tető és a Szt.- Mihály-hegy. Dömösön a központban, vagy a Hajóállomásnál lehet parkolni, akik busszal érkeznek, azoknak a Dömös, templom megállónál leszállni.

Fotók:
– Horváth Éva
– Matyék Dániel

Település

Térkép

Dömösi szállások

További látnivalók Dömösön

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: