Ligeti-tó, Vác

Ligeti-tó, Vác

Ligeti-tó Vác

Ligeti-tó, Vác

A váci Ligeti-tó a Duna öntésterületén keletkezett, és a 19. század vége óta kedvelt pihenő- és népszerű horgászhely. Egy váci kirándulás alkalmával mindenképpen érdemes felkeresni, mert a csend és a friss levegő itt szinte kézzel fogható. 

Hirdetés

Ligeti-tó – Tudnivalók

A tavat a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják. Ezek a források sérülékenységük és a Föld ivóvízkészleteinek fogyatkozása miatt védett természeti értékek. Régóta gyógyító hatást tulajdonítanak nekik, különösen a szembetegségek terén, innen ered a Szemvíz-forrás vagy Mária-kút elnevezés is.

Az ártéri területen olyan átvonuló madarakat figyelhetünk meg, mint a dankasirály, a szürke gém, vagy a kárókatona, de számos értékes növényfajjal is találkozhatunk. A tavon régebben korcsolyázni is lehetett. A Ligeti-tó környékén a Göncöl Alapítvány szakemberei egy fél kilométer hosszú tanösvényt létesítettek a ’90-es évek elején, így megfigyelhetitek az ártéri élővilágot. 



A Váci Ártéri Tanösvény bejárása nagy élmény minden évszakban, hiszen séta közben bokorfüzesen, puhafaligeten, és keményfaligeten is áthaladunk, de láthatunk vízi- és vízparti növényeket is.

Bejárata Vác déli részén található, a bejárati szakaszt vesszőfonatos feltöltéssel erősítették meg, a további 510 méter pedig cölöpökön rögzített pallósorból áll. A tanösvényen lehetőségünk nyílik a madarak, és az ártéri élővilág megfigyelésére. A növény- és állatfajokról kihelyezett tájékoztató táblákon olvashatunk még több információt. A Tanösvényre szakvezetés kérhető.

Nyitva tartás

A Ligeti-tó és a Váci Ártéri Tanösvény folyamatosan látogatható.

Ligeti-tó megközelítése

Vác megközelíthető révvel Tahitótfalu felől, vonattal Budapest és Szob irányából (menetrend), valamint távolsági busszal (menetrend) és autóval a 2.-es számú főútról is. A Ligeti-tó a Kőszentes hídhoz közel fekszik, autóval 5 percre Vác belvárosától.

Galéria

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Váci programok

Váci szállások

Váci szolgáltatások

Váci látnivalók

Megosztás: