Fehérek temploma

Fehérek temploma

INFORMÁCIÓK

Cím

2600 Vác, Március 15. tér 22

Telefon

+ 36 27 814 184

E-mail

iroda@vaciegyhazmegye.hu

Fehérek temploma – Vác

Fehérek temploma a fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta nevét. A szerzetesek templomát és rendházát 1699-ben kezdték építeni Kalcher Márton vezetésével, de a Rákóczi szabadságharc és a korabeli természeti katasztrófák miatt az építés elhúzódott, ezért a templomot csak 1775-ben szentelték fel, Szűz Mária tiszteletére. A barokk, ill. rokokó stílusú templom tornya, a kolduló rendi templomoknak megfelelően, a szentély mellett emelkedik.

A magas oromfalas főhomlokzat ablakának két oldalán Szent Domonkos és Szent Imre, főpárkánya felett egy Immaculata szobor látható. A templom belsejében a főoltár érdemli a legnagyobb figyelmet, a Mária mennybemenetelét ábrázoló kép alatt V. Pius pápát láthatjuk, amint a törökök elleni csata sikeréért imádkozik.

A templomhoz két kripta is tartozott, a díszes fakoporsókra festett évszámok szerint a kriptákban 1731és 1808 között temetkeztek. Hatalmas figyelem övezte 1994-ben a 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány, valamint egy 40 személy maradványait őrző osszárium ládamegtalálását Vácon. A lelet együttes néhány darabját, számos koporsót és kegytárgyat a Memento Mori című kiállításon, Vácon a Március 15. tér 19. szám alatt, keddtől vasárnapig 10:00-18:00 óráig lehet megtekinteni.

Templom nyitva tartása:

folyamatosan

Elérhetőségek:

Vác, Március 15. tér 22, 2600, Tel: (27) 311 275 (útvonalterv)

Megközelíthető révvel Tahitótfalu felől, vonattal Budapest és Szob irányából, valamint távolsági busszal és autóval a 2.-es számú főútról. A templom Vác belvárosában, a Március 15. téren található, a vasútállomástól 10, a közeli parkolóktól 5 perces sétára.

Település

Térkép

Váci programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Váci szállások

Váci szolgáltatások

További látnivalók Vácon

Témába vág

Megosztás: