Kolodko szobrok Vácon

Kolodko szobrok Vácon

Kolodko szobor Vác Mária Terézia

INFORMÁCIÓK

Cím

Vác

Kolodko szobrok Vácon

A sokak által “gerillaművészként” ismert Kolodko Mihály (Mihail Kolodko) 2021. júliusában három bronz miniszoborral gazdagította Vác látnivalóinak sokaságát, melyek legalább annyira vonzzák a tekintetet, mint bármelyik monumentális szobor a városban.

Hirdetés

Kolodko – Mária Terézia szobor

A Váci Diadalív (Kőkapu) tőszomszédságában található bájos bronz szobrocska, mely annak az anekdotának állít emléket, amikor a királynő váci látogatása során nem mert áthajtani kocsijával a tiszteletére épített diadalív alatt, mivel az csupán 2 hét alatt készült el.

Kolodko – Csúzli szobor

Sajdik Ferenc gyűjteményére utaló alkotás a Pannónia Ház előtt, Vác különleges háromszög alapú Főterének szélén található. (Friss hír: Sajdik Ferenc gyűjteményes kiállítása várhatóan 2021. július 22-től egy tágasabb helyen, a Pannónia Házban lesz látogatható.)

Kodolko – Anyám tyúkja szobor

A vasútállomáson kapott helyet a miniatűr Morzsa kutya és a tyúk szobra, mely Petőfi Sándor váci látogatására reflektál. Az Anyám tyúkja című versét 1848. Februárjában írta Vácon a költő.

“Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhusra,
Élj a tyúkkal barátságba’…
Anyám egyetlen jószága.”
/Petőfi Sándor: Anyám tyúkja/A Kolodko jelenség

Az ungvári születésű szobrász első aprócska szobrai Ungváron jelentek meg, 2017-ben azonban áttelepült Magyarországra, azóta nálunk is megtalálhatóak alkotásai, melyek elképesztő népszerűségnek örvendenek.

És hogy miként is indult a Kolodko-minik megjelenése? Mivel nem mindig volt megrendelője tervei megvalósításához, ezért – anyagi háttér híján – kicsiben készítette el őket, hogy ne vesszenek kárba a megálmodott ötletek. Miniatűr gerillaszobrai pedig utcákon, különböző köztereken bukkannak fel, többek között Ungváron, Budapesten, Veszprémben, Sopronban és most már Vácon is.

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Váci programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Váci szálláshelyek

Váci szolgáltatások

További látnivalók Vácon

Megosztás: