Vác

Vác

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1074

Népesség

34 297 fő

Terület

61,6 km2

Vác

Vácot a Dunakanyar szíveként is szokás emlegetni, nem véletlenül jelent meg portálunk korábbi logóján a város egyik ikonikus emlékművének, a diadalívnek a sziluettje.

Vác történelme

Ahogyan a Dunakanyar településeinél általában, itt is elmondható, hogy évezredek óta lakott terület, hiszen a természet nem csak gyönyörű itt, hanem megfelelő környezetet biztosított őseinknek. Vác ezer éves írott történettel is büszkélkedik, hiszen 1074-ben Watzenburg néven említi Yburg város évkönyve, egy évvel később pedig a Garamszentbenedeki Apátság alapítólevelében Wac civitas néven szerepel.

Hirdetés

A település nevének eredete

Vác nevéhez több történet is fűződik, a legenda szerint egy remetéről keresztelték el, ez a legendárium a városban úton-útfélen elénk kerül, ha jól figyelünk. Más magyarázat szerint egy ősi magyar törzs (Vath) nevét őrzi, de a területre jellemzően a szláv vonal is felmerül, mely egy fontosabb városközpontot jelöl.

Vác történelmét kutatva több érdekes legendának is utánajártunk, melyről bővebben ide kattintva olvashattok.

Vác története, mint hazánké általában viharosra sikeredett, több pusztulás és virágkor (Báthori Miklós püspök, akiről hosszasabban is értekeztünk) követte egymást. A törököt 1686-ban sikerült végleg kiverni, de a nagy püspöki építkezések az 1731-es nagy tűzvész utánig várattak magukra. Ekkor épült fel az a barokk városközpont, melyet a mai napig láthatunk és szeretünk. A városképet nagyban meghatározó székesegyházról alábbi írásunkban tudhat meg többet, a többi között azt is, hogy mit takar a D.O.M. felirat a homlokzaton.

Fotó: Bujtás Zoltán

Ha Vác történetéről esik szó, akkor egyszerűen nem lehet elmenni a szabadságharc alatt itt zajlott csata mellett sem.

Ahogy szerencsére lenni szokott, a pusztulást épülés követte: az előző századforduló is kegyes volt a városhoz, „Magyarország legszebb Duna-korzója” is ekkor valósult meg, de számos szecessziós palota is hirdeti, hogy közkedvelt volt a város az uralkodó réteg körében is.

Szabadidős lehetőségek

Több cikkben is értekeztünk róla, hogy Vác mennyi kulturális kincset rejt, legyen szó a Váci Értéktárról, mely Hincz Gyula, a magyar Picasso és Gádor István, világkiállítási aranyat bezsebelő keramikusgéniusz munkáit rejti, vagy éppen a szocialista patinával bíró ócskapiacról, csak hogy kettőt említsünk. A fürdőt sem szabad kihagyni, ha már kincsekről van szó, hiszen a létesítmény már elhelyezkedésével is felhívja magára a figyelmet.

Fotó: Bujtás Zoltán

Gasztronómia

Érdemes megemlíteni a váci borvidék újraéledését, melynek köszönhetően lassan boros szemüvegen keresztül is nézhetjük ezt a barokk kis csodát. A város több kiváló éttermet és cukrászdát is rejt, ugyanakkor azt még sajnos el kell ismerni, hogy a borászok és a vendéglátósok nem találtak maradéktalanul egymásra, ahogyan az manapság elvárható lenne.

Szállás

Szállás szempontjából Vác némileg kilóg a sorból, hiszen Budapesthez való közelsége és mérete miatt nem az a klasszikus üdülőtelepülés, melyekből több gyöngyszem is tarkítja a Dunakanyart. Akár némileg olcsóbban is megúszhatjuk az ottalvást, de azért egetverő különbségekre ne számítsunk.

Váci programok

Már 13

Nehéz a boldogságtól búcsút venni

március 13 - 19:00 - 21:00
Vác
Már 19

Váci Tavaszi Fesztivál 2020

március 19 - 08:00 - április 25 - 17:00
Vác
Már 20

Hiperkarma

március 20 - 20:00 - 22:00
Vác
Már 27

New Level Empire

március 27 - 20:00 - 22:00
Vác
Már 28

Évadzáró Mozart est – Bogányi Gergellyel

március 28 - 19:00 - 21:00
Vác

Térkép

SzállásokBooking.com

Üzletek és szolgáltatások

Váci látnivalók

Kapcsolódó cikkek