Vác

Vác

Vác

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1074

Népesség

34 297 fő

Terület

61,6 km2

Duna-parti sétány

A Dunakanyar egyik legszebb sétánya

Strand

Épített strand és fedett uszoda

Vác

Vácot a Dunakanyar szíveként is szokás emlegetni, nem véletlenül jelent meg portálunk korábbi logóján a város egyik ikonikus emlékművének, a diadalívnek a sziluettje.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Vác történelme

Ahogyan a Dunakanyar településeinél általában, itt is elmondható, hogy évezredek óta lakott terület, hiszen a természet nem csak gyönyörű itt, hanem megfelelő környezetet biztosított őseinknek. Vác ezer éves írott történettel is büszkélkedik, hiszen 1074-ben Watzenburg néven említi Yburg város évkönyve, egy évvel később pedig a Garamszentbenedeki Apátság alapítólevelében Wac civitas néven szerepel.

A település nevének eredete

Vác nevéhez több történet is fűződik, a legenda szerint egy remetéről keresztelték el, ez a legendárium a városban úton-útfélen elénk kerül, ha jól figyelünk. Más magyarázat szerint egy ősi magyar törzs (Vath) nevét őrzi, de a területre jellemzően a szláv vonal is felmerül, mely egy fontosabb városközpontot jelöl.

Vác történelmét kutatva több érdekes legendának is utánajártunk, melyről bővebben ide kattintva olvashattok.

Vác története

A város történelme, mint hazánké általában viharosra sikeredett, több pusztulás és virágkor (Báthori Miklós püspök, akiről hosszasabban is értekeztünk) követte egymást. A törököt 1686-ban sikerült végleg kiverni, de a nagy püspöki építkezések az 1731-es nagy tűzvész utánig várattak magukra. Ekkor épült fel az a barokk városközpont, melyet a mai napig láthatunk és szeretünk. A városképet nagyban meghatározó székesegyházról alábbi írásunkban tudhat meg többet, a többi között azt is, hogy mit takar a D.O.M. felirat a homlokzaton.

Ha város történetéről esik szó, akkor egyszerűen nem lehet elmenni a szabadságharc alatt itt zajlott csata mellett sem.

Ahogy szerencsére lenni szokott, a pusztulást épülés követte: az előző századforduló is kegyes volt a városhoz, „Magyarország legszebb Duna-korzója” is ekkor valósult meg, de számos szecessziós palota is hirdeti, hogy közkedvelt volt a város az uralkodó réteg körében is.

Szabadidős lehetőségek Vác városában

Több cikkben is értekeztünk róla, hogy a település mennyi kulturális kincset rejt, legyen szó a Váci Értéktárról, mely Hincz Gyula, a magyar Picasso és Gádor István, világkiállítási aranyat bezsebelő keramikusgéniusz munkáit rejti, vagy éppen a szocialista patinával bíró ócskapiacról, csak hogy kettőt említsünk. A fürdőt sem szabad kihagyni, ha már kincsekről van szó, hiszen a létesítmény már elhelyezkedésével is felhívja magára a figyelmet.

Fotó: Bujtás Zoltán

Szálláshelyek Vác területén

Szállás szempontjából Vác némileg kilóg a sorból, hiszen Budapesthez való közelsége és mérete miatt nem az a klasszikus üdülőtelepülés, melyekből több gyöngyszem is tarkítja a Dunakanyart. Akár némileg olcsóbban is megúszhatjuk az ottalvást, de azért egetverő különbségekre ne számítsunk.

Szállástippek: KATT IDE

Gasztronómia

Érdemes megemlíteni a váci borvidék újraéledését, melynek köszönhetően lassan boros szemüvegen keresztül is nézhetjük ezt a barokk kis csodát. A város több kiváló éttermet és cukrászdát is rejt, ugyanakkor azt még sajnos el kell ismerni, hogy a borászok és a vendéglátósok nem találtak maradéktalanul egymásra, ahogyan az manapság elvárható lenne.

Vác – galéria

Képek: I Love Dunakanyar

Térkép

Váci programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szállások

Üzletek és szolgáltatások

Váci látnivalók

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: