Váci D.O.M.

Váci D.O.M.

Váci DOM székesegyház
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Vác, Schuszter Konstantin tér 11

Telefon

+ 36 27 814 184

E-mail

iroda@vaciegyhazmegye.hu

Váci D.O.M.

Vácon, a Konstantin téren áll a Nagyboldogasszony-székesegyház (Váci D.O.M.), mely a Duna felé néz, így már messziről felhívja magára a figyelmet. Eszterházy Károly püspök Franz Anton Pilgramot kérte fel a székesegyház tervezésére. Althann M. Frigyes kezdte el építtetni a templomot, ám II. József császár udvari építésze, Canavale Isidore fejezte be. A kupolára a keresztet 1770-ben húzzák fel, így 1772. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján sor kerülhetett a felszentelésre.

Tickless 2024
Hirdetés

A székesegyház külső hossza 72 méter, szélessége 34 méter, kupola 55 méter magas. A tornyok 38 méter magasak. A homlokzat előtti, oszlopokat közrefogó tornyok háromszintesek. A toronyórát a Rancz Lajos vezetteElső Magyar Toronyóragyár készítette. Öt harangja van, a Püspöki nagyharang tömege 4200 kg, alsó átmérője 193 cm. Az északi torony legnagyobb harangja a Szent István harang, amely 710 kg-os, 111 cm alsó átmérőjű, a Szent Mihály harang420 kg tömegű és 93 cm átmérőjű, a Szent László harang250 kg-os, 78 cm átmérőjű, a Szent Bertalan lélekharang110 kg tömegű, 55 cm átmérőjű.

A templom legértékesebb részlete a kupola- és a szentélyfreskó, mindkettő Franz Anton Maulbertsch osztrák mester műve. A szentély baloldalán a szép, díszes szószék, jobboldalán az üvegfallal elzárt oratórium áll. Az oratórium alatti ajtó a Mária-kápolnábavezet, amely a káplánok elkülönített imádkozó helye volt. A Dóm alatt altemplom húzódik, bejárata1900-ig a főhajóból nyílt, ezt Csáky püspök kérésére áthelyezték a szentély mellé, az eredeti lejárót1925-ben befalazták. A 4 méter magas kripta értékes, reneszánsz berendezéssel és faragványokkal rendelkezik.

Nyitva tartás:

márc 1. és nov 1. között, hétfőtől szombatig 10-12 és 14-17 között

Elérhetőség:

Vác, Konstantin tér 11, 2600, Tel: (27) 814 184

A székesegyház megközelíthető révvel Tahitótfalu felől, vonattal Budapest és Szob irányából, valamint távolsági busszal és autóval a 2.-es számú főútról. Vác belvárosától, a Március 15. tértől 15 perces sétával elérhető a Duna parttal párhuzamosan haladó Köztársaság útról, Sződliget irányában haladva.

Váci Székesegyház - DOM

Fotó: Bujtás Zoltán

Galéria:

Település

Térkép

Váci programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Váci szállások

Váci szolgáltatások

További látnivalók Vácon

Témába vág

Megosztás: