Göd

Göd

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 640

Népesség

20 038 fő

Terület

22,3 km2

Göd

A Duna partján fekvő Göd mindig is kedvelt nyaralóhely volt, a településen kifejezett sok villa és kúria található, de a Duna közelsége és a helyi termálfürdő is remek célponttá teszik egy egynapos ejtőzéshez.

Göd

Fotó: Majdán István

Sok más dunakanyarbeli településhez hasonlóan Göd történelme is az őskorig nyúlik vissza, számos őskori régészeti emlék került elő itt. Természetesen a rómaiak is felbukkantak a környéken, a mai Felsőgöd területén pedig egy avar kori földvár található, melyről az utat és a Dunát lehetett védelmezni. A település később a Madách, majd a Grassalkovich család tulajdonába kerül.

A településen azonban más típusú „hírességek” is felbukkantak, 1875-től 1880-ig a gödi istálló lakója volt Kincsem, minden idők legeredményesebb versenylova. Ekkor alakul ki egy versenyló tréningtelep Gödön. A ma is álló Kincsem istálló egyébként Göd egyik legrégibb épülete.

Göd

Fotó: Majdán István

Az istállón kívül egy kellemes kis séta keretében érdemes megnézni a Nemeskéri-Kiss Kúria, a Pich-villa (a mai városháza), a Tost-Wigner-villa (ma piarista iskola), a Schöffer-kastély, a Latabár-villa vagy a Szapáry kastély épületét. Gödön van Németh László villája is, az író itt írta az Emberi színjáték, a Szerdai fogadónap és a Tanú című műveit. Magától értetődő, hogy a Duna part is megér egy andalgós kiruccanást, de kirándulhatunk egyet a gödi szigetre is. Ha pedig inkább csobbannánk egyet, a helyi termálstrand két medencével várja a fürdőzni vágyókat.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Göd remek úti cél egy egynapos kiruccanásra, vasúttal, busszal és kerékpárral egyaránt könnyedén megközelíthető. Ha azonban szeretnénk huzamosabb időt eltölteni itt, arra is van lehetőség körülbelül 7500 és 9000 forint/fő/éj áron. Vendéglátóhelyekben sincs hiány, akár közvetlenül a Duna parton is vacsorázhatunk egyet.

Vízparti programok Göd városában

Göd sokkal több vízparti élményt tartogat, mint azt egy első találkozás alkalmával gondolnánk róla. Egy séta Felsőgödön a Duna-parton, és egy lángos a helyi büfékben garantáltan jó döntés, de a legmelegebb napokon a Dunába is beállhatunk egy kicsit hűsölni. Fontos tudni, hogy a gödi vízpart nem hivatalos szabadstrand, tehát fürdeni csak saját felelősségre szabad, illetve a vizet sem vizsgáltatják be.

A Duna gödi szakasza népszerű a vízi túrások körében, kajakkal, kenuval és sárkányhajóval is gyakran közlekednek erre baráti társaságok, de még diákok is, osztálykirándulás alkalmával. A vízpart környékén egyébként kalandpark is található, ez fontos információ lehet azok számára, akik gyerekekkel szeretnék felfedezni Göd városát.Az evezés mellett természetesen a helyi tavakat is érdemes felkeresni, a Szakáts-kert és a Feneketlen-tó is remek kikapcsolódást nyújt. Korábban a gödi téglagyárhoz itt bányásztak agyagot, ám ennek egy talajvízbetörés véget vetett, így keletkezett az alsógödi tó. A Feneketlen-tó partjára sokan járnak piknikezni, olvasni, vagy csak sétálni egyet, ez kisebb gyerekekkel is jó program lehet, a táv ugyanis csekély, nem fognak elfáradni tőle.

A Szakáts-kerti horgásztó főként a horgászok bázisa, de ha csak sétálnánk egyet a vadregényes vízparton, akkor is érdemes ide látogatni. A nagy pecások számára élmény a horgászat éjszaka és hajnalban is a csendben és a friss levegőn.

Kirándulás Göd környékén

A város kiváló elhelyezkedése miatt a környéken városnézésre, kirándulásra és kerékpározásra is van lehetőség. A biciklisek általában az EV6-os kerékpárúton kerekeznek Vácig, vagy akár Nagymarosig, Zebegényig, aki pedig igazi csendre vágyik, az révvel átmegy a Szentendrei-szigetre, ahol egy sziget kört is tekerhet. Kisoroszitól Szigetmonostorig temérdek természeti kincs és vízparti élmény várja a kirándulókat.

A közelben a Vácrátóti Arborétum, Szendehelyen a Katalinpusztai Kirándulóközpont, és a váci Naszály-hegy is tartogat meglepetéseket. Utóbbinál a Násznép-barlang igazi bakancslistás helyszín. Gyerekekkel Veresegyházra a Medveotthonba is érdemes ellátogatni.

Térkép

Gödi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

SzálláshelyekBooking.com

Szolgáltatások

Gödi látnivalók

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: