Szentendrei-sziget

Szentendrei-sziget

INFORMÁCIÓK

Cím

Szentendrei-sziget

Szentendrei-sziget

A Szentendrei-sziget a Dunakanyar egyik legszebb része, amely a térség népszerűsége ellenére is megőrizte nyugalmát és békéjét. A dunai sziget területe 56 négyzetkilométer, hosszúsága 31 km, szélessége 2,3-3,5 km. Területén 25 védett növényfaj, és 200 madárfaj talált otthonra, az emlősök között pedig a dámvadállomány érdemel említést.

Hirdetés

A Szentendrei-sziget területe a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilis Parkerdő fennhatósága alá tartozik.

A Szentendrei-sziget a kirándulók egyik kedvenc célpontja, hiszen strandoláshoz, és kerékpározáshoz is kiváló úti cél, emellett az itt megrendezett fesztiválok is igen népszerűek tavasztól őszig. Kertmozi, gasztroélmények, lovardák, tavak és rengeteg bájos utca várja azokat, akiknek az egynapos kikapcsolódás Budapest környékén már régóta rajta van a bakancslistájukon.

Szentendrei-sziget – Települések

A Szentendrei-sziget az Árpád korban a Rosd nemzetség birtoka volt, ekkor Rosd-szigetnek nevezték. A települések közül mindegyiket más okból látogatják előszeretettel a kirándulók. Négy község fekszik rajta, melyek a következők:

Szentendrei-sziget látnivalók

A Szentendrei-sziget települései látnivalók szempontjából is érdekes élményeket tartogatnak. Bár a szigeten nincs diadalív, székesegyház és egekig érő hegycsúcs, ettől függetlenül érdemes körüljárni, és rászánni egy napot arra, hogy felfedezzük a látványosságokat. A római limes romjainak maradványai, és a nagy árvizek nyomai a mai napig fellelhetők. Nézzük, melyik településen mit érdemes felkeresni.Kisoroszi látnivalók

A bájos kis falu a Szentendrei-sziget északi részén fekszik, utcái csendesek, barátságosak, igen nagy élmény sétálni egyet a községben, minden évszakban. Kisoroszi a kempingezők és a kerékpárosok nagy kedvence, akik pedig szívesen kajakoznak, vagy kenuznak a Dunán, azok is általában itt kötnek ki megpihenni, piknikezni, fürdeni.

Látnivalók:

 • Kálvária domb
 • Ókori római erőd maradványai a Pásztorkertben
 • Kisoroszi Helytörténeti Gyűjtemény
 • Kisoroszi bányató, Cseres-tó
 • Magyar Golf Klub
 • Római katolikus templom
 • Református templom
 • Kisoroszi Szigetcsúcs

A településre érkező kirándulók nagy része a Szigetcsúcsot választja úti céljául. Kisoroszi Szigetcsúcs táborozáshoz, sátras nyaraláshoz, és nagy sétákhoz kiváló választás, kutyabarát, gyermekbarát és bababarát környezet várja a kikapcsolódni vágyókat. A számos programot kertmozi, több sportprogram és koncert tarkítja. A falu kempingje az egyik legjobb kemping a környéken, hangulatát és elhelyezkedését tekintve.

A révnél a nagy árvizek emlékét őrző emlékköveket találunk, melyek – többek között az 1929-es – nagy árvíznek állítanak emléket.

Tahitótfalu

Tahitótfalu Tahi része a 11-es út mentén terül el, míg Tótfalura a Tildy Zoltán hídon mehetünk át a Szentendrei-szigetre. Tahi és Tótfalu 1980-ban egyesült egymással.

A két települést összekötő első hidat 1912 tavaszán kezdték építeni, és az Almásy-híd nevet kapta. A hidat 1944-ben felrobbantották, majd 1945-ben az orosz hadsereg a helyére cölöphidat épített, de ezt a jeges ár elvitte. Tildy Zoltán és Gerő Ernő idejében épült egy híd, melynek szerkezete már vasból készült, a ma meglévő vasbeton hidat pedig 2007-ben Tildy Zoltánról nevezték el. Érdekesség, hogy a híd használatáért korábban fizetni kellett. A gyalogosoknak 2 fillérért, a kocsiknak, szekereknek 10-20 fillérért lehetett átkelni rajta. A nem helybelieknek dupla hídpénzt kellett fizetni.Tahitótfalu a kiváló termelői piacáról is ismert, a piac márciustól december közepéig zöldségekkel, gyümölcsökkel, füstölt árukkal, süteményekkel, lekvárokkal, mézzel, és szörpökkel várja a látogatókat.

A község népszerű fesztiválja az Eperfesztivál, amely már több mint egy évtizede várja koncertekkel, bemutatókkal, kézműves vásárral és gasztroélményekkel az ide látogatókat. A rendezvény központjában az eper áll, hiszen a faluban, és a Szentendrei-szigeten sokan termelnek epret, sokak számára ez egy igen fontos kiegészítő bevételi forrás.

Látnivalók:

 • Római katolikus templom
 • Református templom
 • Présház

Pócsmegyer

Pócsmegyer, és településrésze, Surány elsősorban a fürdőzők számára kedvelt hely. Pócsmegyeren a Pázsit-tó, Surányban pedig a Duna-part csalogat bennünket, de azt fontos tudnunk, hogy a strand nem hivatalosan kijelölt szabadstrand. A surányi településrészen a Pisztrángsügér horgásztó a helyi horgászok nagy kedvence.

Látnivalók:

 • Eszterházy-Bercelly kúria
 • Református templom
 • Inkubátorház
 • Pázsit-tó
 • Pisztrángsügér horgásztó

A révnél lévő felüljáró falán megtaláljuk a vízszintmagasságot jelző piros vonalakat, melyek a korábbi árvizeknek állítanak emléket.

Szigetmonostor

Szigetmonostor a Szentendrei-sziget végén fekszik, és kiváló fesztiválokkal készül minden évben az ide látogató kirándulók, és a Dunakanyar lakosai számára. A lecsófőzés, a Kékevező Fesztivál és a PirosLábos Fesztivál népszerűsége évek óta töretlen.Horányban, amely Szigetmonostor településrésze, hivatalos szabadstrand is található, az evezni vágyók nagy örömére. A horányi Piac téren vásárok, adventi események és zenés műsorok is helyet kapnak, míg Szigetmonostoron találjuk a település látnivalóinak nagy részét.

Látnivalók:

 • Vízbefultak kopjafája
 • Római kori őrtorony rom
 • Nepomuki Szent János szobor
 • 1848-as emlékmű
 • Református templom
 • Római katolikus templom
 • Római katolikus plébánia

Szentendrei-sziget – Szabadstrandok és horgásztavak

A Dunakanyarban számos szabadstrand található, melyek egy része a Duna-parton van, másik részét pedig a térség tavai között találjuk.

A Szentendrei-szigeten a horányi dunai szabadstrandon, illetve a pócsmegyeri Pázsit-tóban szabad hivatalosan strandolni. A szigeten ennek ellenére máshol is fürdenek nyáron, a surányi és a kisoroszi Duna-part is nagyon népszerű fürdőhely.

A horgászok számára is tartogat izgalmat a Szentendrei-sziget. Akik a Dunakanyarban szeretnének horgászni, azoknak az 1708-1630 folyam kilométer közötti szakaszra kell kiváltani az engedélyt (amely a Visegrádi öbölre, és 2016-tól a Maróti öbölre is érvényes). A halőrök az egész szezonban rendszeresen ellenőrzik a papírokat, a horgászás alkalmával nálunk kell, hogy legyen a horgászengedély, a személyi igazolvány és a fogási napló, melyet kötelező vezetni.

A tavak közül a Kisoroszi Cseres-tóban pontyra, süllőre, csukára, harcsára, kárászra, és dévérre lehet pecázni, míg a surányi Pisztrángsügér horgásztónál ponty, csuka, süllő, keszeg, kárász, és balin várja a horgászokat.

Szentendrei-sziget – Sportprogramok

A szigeten számos sportprogramon vehetünk részt. Sokan járnak ide futni és kerékpározni, de golfozásra és lovaglásra is van lehetőség. A Magyar Golf Klub Kisorosziban található, míg lovarda Kisorosziban, Tahitótfaluban, Pócsmegyeren és Szigetmonostoron is van. Utóbbi településen Íjász Kör is működik.Aki evezni szeretne a Szentendrei-sziget körül, az egyéni és szervezett túrákon is részt vehet. Kajakkal, kenuval és sárkányhajóval is bejárhatjuk a Duna-partot, illetve motorcsónakkal is sokan haladnak el erre. Aki hajózni szeretne, annak lehetősége van kipróbálni a MAHART PassNave kirándulóhajó járatait, amelyek Tahitótfalu kikötőjében is megállnak.

Szentendrei-sziget – Fesztiválok

Fesztiválokban is bővelkedik a Szentendrei-sziget. A rendezvények tavasztól őszig tartanak, és minden korosztályt megszólítanak. A legnépszerűbbek a PirosLábos Fesztivál, a Kékevező fesztivál, az Irány Surány Fesztivál és az Eperfesztivál. Ezek az események vízi és sportprogramokkal, gyermekprogramokkal, koncertekkel, színpadi bemutatókkal, illetve kulináris élményekkel várják az ide látogatókat.

A fesztiválok mellett szüreti programok, közös főzések, társasjátékok, és nyári koncertek színesítik a palettát. Decemberben Mikulás ünnepségek, adventi vásárok és ünnepi rendezvények hozzák egymáshoz közelebb a látogatókat.

Megközelítés

A szigetet révvel:

Autót a váci rév, a Határcsárdánál közlekedő rév, illetve a Dunakeszi komp szállít. Busszal csak a Tildy Zoltán hídon keresztül érkezhetünk a szigetre (menetrend). A Duna bal partjáról vonattal, majd révvel is megközelíthető a sziget, méghozzá Vác felől (menetrend), Tahitótfalun át. Forgalmas hétvégéken és ünnepnapokon érdemes az autókat otthon hagyni, és a tömegközlekedést választani, mert a térség útjai nagyon leterheltek.

A kerékpárosok előszeretettel közlekednek a szigeten a betonút helyett a Tahitótfalutól egészen Szigetmonostorig elhúzódó töltésen, végig a Duna mellett haladva. Erre egészen kis gyermekekkel is el lehet indulni, hiszen nem kell állandóan a forgalmat figyelni, több idő jut a kikapcsolódásra.

Térkép
Kapcsolódó írásaink

10+ Dunakanyar panoráma, amit nem hagyhatsz ki!

Imádsz a Dunakanyarban kirándulni, mert egyszerűen odavagy a panorámáért? Kapd a hátadra a hátizsákot, és vidd magaddal a listánkat is, […]

Nyári hűsölés a Szentendrei-sziget bűvöletében

A Nyár a szigeten Csukás István nagysikerű regénye, amelyből 1975-ben ifjúsági film is készült, méghozzá Bánhidi László és Kaló Flórián […]

A horányi szabadstrand telitalálat a forró napokra!

A horányi szabadstrand a Dunakanyar egyik legnépszerűbb szabadstrandja, nem véletlenül. A titka a kiváló vízminőség, a remek fekvés, és a […]

Dunakanyar bakancslista – amit mindenképpen látnod kell!

Manapság nagyon nagy divat bakancslistát írni, melyen általában olyan helyek és teendők kapnak helyet, amit az emberek nem szeretnének elmulasztani […]

TOP 5 őszi biciklitúra a Dunakanyarban

Akár hűvösebb időben is érdemes elindulni biciklivel felfedezni a Dunakanyart, csak megfelelő felszerelés, és egy remek túracélpont kell hozzá. Öt […]

Fantasztikus élmény volt a 2017-es PirosLábos Fesztivál

Már évekkel ezelőtt beleszerelmesedtünk a szigetmonostori PirosLábos Fesztivál névre keresztelt minifesztiválba, de ez a dolog évről-évre egyre jobban beszippant minket… Mutatjuk […]

Szentendrei-sziget: 1 nap a Paradicsomban

Kirándultatok már minden előzetes terv és cél nélkül a Szentendrei-sziget területén? Higgyétek el, nem szükséges előre megterveznetek az utat ahhoz, […]

Élmények a Szentendrei-szigeten

Élmények a Szentendrei-szigeten! Azok a szerencsések, akik a Dunakanyarban nőttek fel, biztosan tudják, hogy a kulturális programok, a várak, a […]

Álomesküvő a Bodor Major területén

Megkérték a kezed és egy szigeten tervezitek A Nagy Napot? Szeretnétek, ha ehhez nem kéne több ezer kilométert utazni? Hát […]

Ilyen volt a Szigetcsúcs és Kisoroszi

A XX. században remek életképek készültek a Dunakanyar ikonikus szakaszáról, de néhány érdekes információt is megosztunk Veletek, hiszen Kisoroszi a […]

3 nyári fürdőtipp a szentendrei szigetre

A Szentendrei-sziget népszerű fürdőhelyeit mutatjuk be! Kisoroszi, Szigetcsúcs Kisoroszi hangulatos településén áthaladva murvás úton találjuk magunkat. A kátyúkkal tarkított, gyakran […]

Megosztás: