Tahitótfalu

Tahitótfalu

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 221

Népesség

5 888 fő

Terület

39,17 km2

Tahitótfalu

Ahogyan szomszédairól, úgy Tahitótfaluról is elmondható, hogy területén az ember már az őskorban megtelepedett. A rómaiak korában is komoly jelentőséggel bírt a szentendrei sziget, hiszen két őrtorony is helyet kapott rajta. Mai nevét a Thah családtól eredezteti a település egyik része, míg Tótfaluról az első fennmaradt írásos emlékek 1447-re datálódnak, az elnevezés pedig a betelepített szlovén földművesektől származik. A török vészkorszakot a falu szomszédjaihoz képest olcsón megúszta, habár kettős adóztatásra kényszerült.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A településeket, hiszen csak 1980-ban egyesült Tahi és Tótfalu, a fővárosiak a századfordulón fedezték fel maguknak, ahogyan annyi más gyöngyszemet a Dunakanyarban. Részben ennek a felpezsdülésnek köszönhető, hogy 1914-ben megépült az Almásy híd, melyet azonban a németek felrobbantottak a második világháború végén. 1947-ig kellett várni, míg a sziget ismét állandó összeköttetést kapott a szárazfölddel, jelenlegi formáját pedig 1978-ban nyerte el az építmény.

A település kettőssége is gyönyörködtet, hiszen Tahi lankákon fekszik, egészen pontosan a Visegrádi-hegység lábán, ezzel szemben Tótfalu a Szentendrei-sziget lapályán terül el. Azt már mondanunk sem kell, hogy azért kevés romantikusabb dolog van, annál hogy az ember egy szigeten lakik. Esetleg némi eperrel lehet fokozni az élvezeteket, amit könnyen meg is tehetünk a szezonban, hiszen ez a finomság a település leghíresebb agrárterméke.0

A mezőgazdaság mellett a helyiek az idegenforgalomra is építenek, több vendéglő is várja a kirándulókat. Tahitótfaluról is rá lehet csatlakozni pilisi és visegrádi túraútvonalakra, valamint a biciklizés szerelmesei is megtalálhatják számításukat. A kevésbé sportosaknak sem kell csalatkozniuk, hiszen a településen hamísítatlan falusi miliőt szívhatnak magukba.

A szálláshelyek árak tekintetében nem térnek el nagyban a Dunakanyar többi településéntapasztaltaktól, tízezer forint körül mozog egy éjszaka. Ugyanakkor a hely népszerűsége miatt érdemes jó előre tervezni, hiszen nem egyedi, hogy hónapokra előre teltházasak a helyek.

Térkép

Tahitótfalu – programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szálláshelyek

Szálláshelyek

Ajánlott szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: