Blog

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Természetvédelem a főváros környékén – Bemutatkozik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Bevállalnátok egy 24 órás börzsönyi túlélőtúrát? Mit szólnátok egy extrém barlangtúrához? Lemernénk fogadni, hogy már utána is néztetek, merre hever a bakancs és a jó öreg sátor! Ha a Dunakanyarban éltek, vagy gyakran látogattok a térségbe, érdemes jobban megismernetek a szépségeit. Ezt akkor tehetitek meg a leghatékonyabban, ha a kulturális programok és a sporttevékenységek mellett olyan túrákon, foglalkozásokon is részt vesztek, melyek során a szervezők a régió természetvédelmére nagy hangsúlyt fektetnek.

A túrázók nem mindig tudják, hogy ez a kiemelkedően látványos és egyben természeti értékekben gazdag térség a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Ismerjétek meg közelebbről is a DINPI-t!

Nemzeti Park, a természeti értékek megőrzéséért

A Nemzeti Park titulus azt jelenti, hogy a terület természetvédelmi oltalom alatt áll annak érdekében, hogy természeti értékei hosszú távon fennmaradhassanak.

Hirdetés

Miért jó ez?

  • hogy legyen hol kirándulni, feltöltődni;
  • hogy lehessen a természetes tájképben gyönyörködni;
  • hogy fennmaradhassanak a nagy kiterjedésű erdőségek, és az erdőkben mindig legyenek idősebb, nagytermetű fák is;
  • hogy legyenek olyan helyek, ahol még felfedezhetjük a réti iszalag lilaszoknyás virágait, a patakokban a kövi rákokat, az erdő mélyén pedig hallhassuk a fehérhátú fakopáncsot munka közben;
  • hogy mindig legyen tiszta levegő, ivóvíz és termékeny talaj. A védett területek, az élő rendszerek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az erőforrások hosszú távon is biztosítottak legyenek;

A Duna-Ipoly Nemzeti park és a DINPI

A Dunakanyar, és a Duna két partjával érintkező területek, így a déli oldalán a Pilis és a Visegrádi-hegység, az északi oldalon pedig az Ipollyal szegélyezett Börzsöny együttese alkotja a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot. A Nemzeti Park fenntartásáért, a védett természeti értékek megőrzéséért a parkról elnevezett Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) gondoskodik.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nem csak ezen a területen felel a természetvédelemmel kapcsolatos ügyekért. Működési területe Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékre terjed ki, ahol számos egyéb védett természeti terület is megtalálható.

Az Igazgatóság nem csak a védett területeken, hanem minden olyan ügyben érdekelt, amely védett fajokkal, vagy élőhelyekkel kapcsolatos. A természeti értékek megőrzéséért, a védett területeken történő gazdálkodás, beruházások felügyeletéért a Természetvédelmi Őrszolgálat felelős.

A Nemzeti Park Igazgatóság egy állami szervezet, amely koordinálja a természettudományos kutatásokat, felméri, nyomon követi az állat- és növényvilág, valamint a barlangok és földtani értékek állapotát, változásait.

Duna-Ipoly

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly védett fajok

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a legérzékenyebb területeken gazdálkodói szerepet is betölt. A DINPI Ipolyvecén és Nagykátán szürkemarhák, míg Esztergomban őshonos cikta és cigája juhok legeltetésével végzi a védett fajokban gazdag gyepterületek fenntartását.

Az Igazgatóság pályázatok keretében beruházásokat végez annak érdekében, hogy ne csak megőrizze, hanem lehetőség szerint fejlessze is az egyes területek természetességét. Így például a Farmosi Nagy-nádasban „tókarendszert” alakított ki, hogy a nyílt vízfelületet igénylő cigányréce vagy a mocsári teknős is megtelepedhessen a területen.

A farmosi Nagy-nádas

A Farmosi Nagy-nádas a beruházás előtt és után

Mocsári teknős

A DINPI által szervezett programok

Fontos, hogy ezek az értékek láthatóak legyenek, bemutatásra kerüljenek, a természetélmény mindenki számára megtapasztalható legyen. Az Igazgatóság 17 látogatható tanösvényt és 10 bemutatóhelyet üzemeltet, kiállításokkal és sok-sok programmal. A DINPI programkínálatában minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbbet, így a már korábban említett barlangtúra és túlélőtúra mellett számos más elfoglaltságot is találhattok. Szemezgessetek a színes kínálatból!

DINPI tanösvények

A legkisebbeknek környezeti nevelési foglalkozásokat, táborokat tartanak. A fiatalok számára pedig általában a 24 órás börzsönyi túlélőtúra, vagy az extrém, overallos barlangtúra a legvonzóbb. Emellett a legelhivatottabbak vezetett túrákon – pl. mezítlábas túra a patakban Nagykátán, gyógynövényismereti túra Ócsán, csillagles Agostyán ökofaluban – vehetnek részt. A családok és idősebbek körében a békamentő nap, a Szent György-napi kihajtás, vagy a Föld napi rendezvények a legnépszerűbbek.

DINPI kiállítások

Duna-Ipoly Nemzeti Park programok

A DINPI elérhetőségei:

Cím: 1121 Budapest, Költő u. 21.

E-mail: dinpi@dinpi.hu

Tel.: +36 1/391 4610

Weboldal: www.dunaipoly.hu/hu/

Ha még jobban meg szeretnétek ismerni a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát, akkor keressétek fel a honlapját, vegyetek részt az általa meghirdetett programokon. Letölthetitek a Nemzeti park honlapjáról a Cincér újságot is, ami a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság negyedévente megjelenő, ingyenes hírlevele!

Megosztás: