Pócsmegyer

Pócsmegyer

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 000

Népesség

2 326 fő

Terület

13,08 km2

Pócsmegyer

Pócsmegyer már az Árpád korban lakott hely volt, a lakosság egy évezreden át magyar anyanyelvű volt és maradt. A települést a tatárjárás pusztításai elkerülték, és a török hódoltság alatt sem szenvedett el nagyobb sérüléseket. 1838-ban árvíz pusztította el a községet, de az itt lakók újra felépítették a falut.

A református egyházról már 1626-tól vannak írásos dokumentumok, a látnivalók közül mindenképpen érdemes megnézni a falu központjában az 1788-ban épült templomot, a közelében elhelyezkedő Eszterházy – Bercelly kúriát, valamint a most felépült Inkubátorházat is. 1848-ig a gróf Eszterházy család volt a falu földesura, utána gróf Breuen Ágoston örökölte, aki 1860 táján itteni birtokát több vállalkozónak adta el.

A faluban a Pázsit Tófürdő igen közkedvelt pihenő és kirándulóhely. A tó vizében fürdeni is lehet, a partján pedig kényelmesen piknikezhetnek azok, akik a szabad levegőn szeretnék tölteni az egész napot. A tó melletti játszóteret kisgyerekekkel is érdemes felkeresni.

Hirdetés

Pócsmegyerhez tartozik Surány, melyet előszeretettel választanak nyaralóhelynek a Dunakanyarba érkező kirándulók. A szabadstrandon a vízpart kavicsos, de nagyon népszerű az ide látogatók körében. A helyi termelői piacon tavasztól őszig minden hétvégén friss zöldség, gyümölcs, méz és virág kapható. A település biciklivel is könnyedén körbejárható, a Pisztrángsügér Horgásztó pedig a horgászás iránt érdeklődőket várja, az úszós és fenekezős horgászat egyaránt eredményes.

A község mellett igazán kedvező áron (4-5000 Ft) lehet szálláshoz jutni, de akár lovagolhatunk vagy sportolhatunk is a közelben.

Térkép

Pócsmegyeri programok

Pócsmegyer látnivalói

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: