Blog

Dunakanyar Bakancslista, túraútvonal a Dunakanyarban

Dunakanyar bakancslista – amit mindenképpen látnod kell!

Manapság nagyon nagy divat bakancslistát írni, melyen általában olyan helyek és teendők kapnak helyet, amit az emberek nem szeretnének elmulasztani felkeresni vagy kipróbálni életük során. Készítettünk egy „Dunakanyar Bakancslista” összeállítást olyan helyekről, amit érdemes szépen sorban megnézni, ha a térségben kirándultok.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Elöljáróban annyit le szeretnénk szögezni a Dunakanyar Bakancslista kapcsán, hogy mindenkinek más és más kilátó, Duna-part, múzeum vagy túraútvonal a kedvence, és lehetetlen olyan listát írni, amivel mindannyian elégedettek lesztek – ebben biztosak vagyunk. Sőt, mi magunk is a végtelenségig tudnánk bővíteni a bakancslistánkat, tekintve hogy a Dunakanyarban nőttünk fel, és rengeteg szuper helyet ismerünk. Egy szó, mint száz, arra kérünk benneteket, hogyha hiányérzetetek van, nyugodtan írjátok meg nekünk kommentben, hogy ti mit tennétek még fel a saját listátokra.

Most következzen az „I love Dunakanyar Bakancslista”!

1. Szentendrei-sziget biciklivel

Bizony, nem szeretnénk kiemelni egy-egy települést, és kihagyni egy másikat, hiszen Kisoroszitól Szigetmonostorig nagyon sok szép helyet találhattok, főleg, ha biciklivel kirándultok a szigeten. Bármikor megállhattok bárhol, fényképezhettek a vízparton, ahol nyáron nagyokat lehet pancsolni, közelebb kerülhettek a helyi ízekhez, látványosságokhoz és az itt élő barátságos emberekhez is, és ha ügyesek vagytok, nem feledkeztek meg arról sem, hogy előzőleg megnézitek Programajánlónkban, hogy milyen fesztiválok, koncertek, vagy gasztronómiai események várhatóak a közeljövőben! Biciklin gurulva közeli barátságot köthettek a Szentendrei-szigettel, ebben egészen biztosak vagyunk.

Tipp!

A szigetre érkezhettek komppal+bicajjal Dunakeszi, Vác, Leányfalu, Szentendre-Határcsárda, Kisoroszi és a szentendrei Duna korzó felől is! Előzetesen érdeklődjetek telefonon, hogy hány biciklit szállítanak a réven/kompon, nehogy lemaradjon a társaság fele!

Szentendrei-sziget

2. Esztergomi Bazilika

A Bazilikát 1856. augusztus 31-én Ferenc József jelenlétében szentelték fel, a templom részei az Altemplom, a Téli kápolna, a Kincstár, a Panorámaterem, és a harangtorony. A Kincstárat az emeleti teremben 60 lépcső, a Panorámatermet 120 lépcső, a Kupolakilátót 400 lépcső megmászásával érhetitek el, de nem kell megijedni, bőven teljesíthető a kihívás. A Bazilika 3 harangja a Déli harangtoronyban található, a nagyharang 5782 kilogrammos, átmérője 218,5 cm, a középharang 280 kilogrammos, átmérője 81 cm, és a lélekharang, melynek súlya 20 kg, átmérője 31 cm. Ne hagyjátok ki a Bazilika felkeresését, ha Esztergomban jártok, mert a templom tipikus bakancslistás látnivaló!

Fontos!

A nyitva tartás a Templomba, Kincstárba, Panorámaterembe, Kupolakilátóba és az Altemplomba, valamint a jegyvásárlás rendje a Bazilika honlapján olvasható.

Esztergomi Bazilika

3. Mária Valéria híd

Maradjunk még Esztergomban, és benneteket is erre bíztatunk! Mivel a Bazilika a Mária Valéria hídhoz igen közel található, így kényelmesen átsétálhattok (átbiciklizhettek) a hídon Párkányba, ahonnan fantasztikus képeket készíthettek Esztergomról. Ha szerettek fényképezni, akkor mindenképpen járjátok be a Duna-partot a híd lábánál, ugyanis gyönyörű!

Tudtátok, hogy a II. világháborúban a híd közepét felrobbantották, és 2001-ben adták át újra?

Mária Valéria Híd - Esztergom

4. Pilismarót, Duna-part

Ha jártatok már a maróti Duna-parton, akkor pontosan tudjátok, hogy mire gondolunk, ha pedig nem, akkor itt az ideje felkeresni és kipipálni a bakancslistán! Nyáron egyre népszerűbb kirándulócélpont a kemping környéke, ugyanis iszonyatosan jó olyan helyen fürdeni a Dunában, ahol pancsolás közben a szemben fekvő Zebegényben is gyönyörködhettek.A vízparttól nem messze található kisboltban is bevásárolhattok, és akár reggeltől estig lógathatjátok a lábatokat a hűsítő Dunába (vagy megszállhattok valahol a környéken). A part megközelítése nem bonyolult, erről ITT olvashattok bővebben, és nem lennénk igazságosak, ha nem említenénk meg a közeli Pilismaróti-öbölben található hajótemetőnek csúfolt területen, ahol régi, rozsdás hajók várják, hogy megtudják, milyen sorsot érdemelnek. Keressétek fel már csak érdekesség kedvéért is! A vízparton kutyákat is szívesen látnak, legalábbis mi sok vizslát láttunk labdázni a kavicsos homokon. Pilismarót a Dunakanyar Bakancslista kötelező eleme! (ne hagyjátok ki!)

Tipp!

Ha pecázni is szeretnétek az öbölben, akkor tájékozódjatok a horgászás rendjéről a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége honlapján!

Pilismarót Duna-part

5. Dömösi prépostsági romok

Pilismarót szomszédságában található Dömös, ahol mindenképpen érdemes felkeresni a prépostsági romokat. Az Árpád házi királyok kedvelt lakhelye volt a Dunakanyar, az egyik legkorábbról fennmaradt emlékünk a dömösi prépostság, ami a lankásan emelkedő hegyoldalban, a dömösi temető fölött található. Legegyszerűbben Dömös főutcája – Kossuth Lajos utca – felől közelíthető meg, a Dobogókői úton, vagy az Álmos herceg útján.

prépostság történetéről, és más érdekességekről nyugodtan faggassátok Dömös kulturális munkatársát, Spóner Orsolya Dunakanyar kutatót, aki fantasztikusan érdekes történeteket mesélhet nektek a Dunakanyarról!

Dömösi prépostság

6. Rám-szakadék tanösvény

Ugye nem kell bemutatnunk nektek a Rám-szakadékot? A tanösvény Dömösről indul és a Rám-szakadék felső pihenőjének érintésével a Lukács-árkon keresztül ér vissza a Szőke-forrás-völgybe. Ha autóval érkeztek Dömösre, ingyenesen parkolhattok a Hajóállomás melletti parkolóban, az Esztergom-Újpest, Városkapu között közlekedő távolsági buszokról pedig a katolikus templomnál kell leszállnotok. A Rám-szakadékot a zöld sáv jelzésen érhetitek el, a jelzett turistaút kezdetben aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább egészen a Rám-szakadék alsó bejáratáig.

Fontos!

A Rám-szakadék folyamatosan látogatható, de a honlapján feltüntetett figyelmeztető információkat minden túra előtt érdemes elolvasni és szigorúan betartani!

7. Kisvonatozás a Börzsönyben

A rengeteg önkéntesnek köszönhetően nem csupán a vonatozás élményét élhetitek át, ha erdei vasúttal utaztok, de az önkéntesek igyekeznek megválaszolni minden kérdést a vonatokkal és a kisvasutak történelmével kapcsolatban. Babakocsival és kutyával is bátran nekiindulhattok a kirándulásnak, és az állomásokon szívesen segítenek a poggyászok (és néha a biciklik) tárolásában is. Kisvasúttal bejárhatjátok Szob és Márianosztra, Kemence, és Királyrét környékét is, csak tájékozódjatok a menetrendekről és jegyárakról előzetesen a kisvasut.hu weboldalon.

Gondoltátok volna?

Régen több mint 200 kilométernyi kisvasút volt a Börzsönyben, ami nem üzemelt egyszerre természetesen, de egy szakavatott térképésszel a nyomvonalakat fel lehetett tárni.

Szentendre

8. Szentendre, a festők városa

Szentendre, a festők városa népszerű célpontja a Dunakanyarba látogató turistáknak. Legnépszerűbb része kétségkívül a belváros, a macskaköves szűk utcákkal, és persze a múzeumokkal. Érdemes felkeresni a Ferenczy Múzeumot, a Szentendrei Képtárat, a Barcsay Múzeumot, a Kovács Margit Kerámiamúzeumot, a Római Kőtárat, de rendkívül népszerű a MűvészetMalom is. Nem lenne igazi a bakancslistánk, ha a múzeumlátogatást nem vennénk bele, és természetesen egy tartalmas szentendrei napba bele kell férnie egy kis süteményezésnek, fesztiválozásnak és sétálgatásnak is – mert erre még évek múlva is emlékezni fogtok!

Ne hagyjátok ki!

A Duna korzó a szerelmesek egyik kedvenc találkozó helye, a romantikus környezet és a Duna illata miatt. Szentendre egy igazi ékszeres doboz!

9. Visegrád

Igen, így egy az egyben. Ha lennének a bakancslistánknak alpontjai, akkor felsorolnánk az összes kedvenc helyünket Visegrádon. Nem lehet kihagyni a listáról a Fellegvárat, ahol a Várostörténeti kiállítást, a Halászati-, vadászati- és gazdálkodási kiállítást és a Panoptikumot is érdemes megnézni. Szuper családi program, ami a gyermekek is tetszeni fog, akárcsak a Királyi Palota és a Salamon-torony épülete.

Visegrádi vár

Mivel nagyon szeretünk kirándulni, ezért szerintünk természetesen kihagyhatatlan rész az Apátkúti-völgyis, akárcsak a Mogyoró-hegy. Nagy vonalakban ezeket a helyeket muszáj felkeresni Visegrádon, ám még nagyjából kétszáz hasonlóan szép látnivalót tudnánk ajánlani a környéken.

Salamon-torony

10. Juliánus-kilátó

Zebegény és Nagymaros környékén az első számú kedvencünk a Juliánus-kilátó, ami remek hely a panorámafotózáshoz. A kilátó csaknem tizenöt méter magas, látványában középkori bástyát idéz, tetejéről a belső Börzsönyre is páratlan kilátás nyílik (no és persze a Dunára!). A lábánál padok és asztalok várnak benneteket, ha szívesen piknikeznétek!A Hegyestető 482 méter magas csúcsán álló kilátó lépcsői, a külső homlokzat és a belső részek is teljesen megújultak, és a tereprendezés, valamint a környezet megszépítése is megtörtént. Minden évszakban érdemes ide látogatni, a merészebb kirándulók még télen is felkapaszkodnak a hegyre. Mi óvatosságra intünk benneteket, de mindenképpen bakancslistás élményhez juthattok!

Julianus-kilátó

11. Váci diadalív

Lám-lám, Visegrádhoz hasonlóan Vác is olyan város, ahol igen sok olyan látnivaló van, amit egyszer az életben mindenkinek látnia kell. Tudtátok, hogy a váci diadalív Magyarország egyetlen diadalíve? Mária Terézia tiszteletére építettek 1764-ben, Migazzi Antal váci püspök rendelte el az építést a magyar királynő fogadásra. Az anekdota szerint, mivel mindössze két hét alatt, vagyis viszonylag gyorsan építették fel, a királynő azonban nem mert a kocsijával elhajtatni alatta, mert félt hogy rádől az építmény, mikor azonban távozásakor látta, hogy még mindig áll a diadalív, nyugodtan haladt át alatta. A diadalív a Duna-part felől és a belváros felől is megközelíthető, nagyjából 15 perces sétával. Mindenképpen keressétek fel!

Jó tanács!

Ha Vácon jártok, akkor a Fehérek templomát, a Tragor Ignác múzeumot, és a Nagyboldogasszony-székesegyházat mindenképpen nézzétek meg, és sétáljatok egy jót a vízparton is!

12. Csóványosi-kilátó

A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, miért hagynátok hát ki a bakancslistáról a Csóványosi-kilátót? 133 gyilkos lépcsőfokot megmászva érhetitek el a legfelső teraszt, ami 22,5 méterrel van magasabban, mint a bejárati talajszint. A tetejéről remek körpanoráma tárul elétek, biztosak vagyunk benne, hogy ti is imádni fogjátok! A hegyre számos turistaút vezet, a legfontosabb az Országos Kéktúra kék sáv jelzése. A kilátó a királyréti központi parkolótól 10 km (3 óra) távolságra található. A szintkülönbség (783 m) miatt gyakorlottabb túrázóknak ajánlják a távot, gyerekekkel érdemes rövidebb túrát beiktatni.

Csóványosi-kilátó

13. Búbánatvölgy

Búbánatvölgy nem csak a horgászok kedvenc pihenőhelye, de nagyon népszerű turistacélpont is, akár biciklivel, akár autóval szeretnétek felkeresni, mi csak ajánlani tudjuk. A tavak környékén érdemes egy jót sétálni, és ha gyerekekkel keresnétek fel a helyet, egy remek, korszerű játékokkal felszerelt játszótéren is múlathatjátok az időt. Amennyiben a Dédai tónál szeretnétek horgászni, mindenképpen nézzetek utána az útvonalnak, mert egy darabig ugyan ki van plakátozva a helyes irány, de utána már igen nehéz lesz odatalálni. Vigyetek pecabotot, és a kutyákat se hagyjátok otthon!

Nézzétek meg a horgászathoz szükséges alap információkat Dédai Horgásztó honlapján!

Búbánatvölgy

14. Göd, Feneketlen-tó

Gödöt mindenképpen érdemes biciklivel körbejárni, ha pedig szívesen megpihennétek tekerés közben, megállhattok a felsőgödi részen, ahol a töltés mellett csónakkölcsönzésre is van lehetőség. Álljatok meg a Feneketlen tó partjánál is, kicsit piknikezzetek, ám mielőtt ide kirándultok, mindenképpen olvassátok el a Feneketlen tó történetét! Strandszezonban nagyon sokat kirándulnak a településre, hogy fürödjenek egyet a Dunában, így egyszerre akár több célpont miatt is érdemes ide látogatni. Kezdjétek azzal, hogy felpumpáljátok a biciklik kerekét egy jó tekeréshez!

15. Nagymaros

A várost azoknak muszáj felkeresni, akik szeretik a jó zenét, a pihentető borozgatást, a páratlan panorámát, és az utánozhatatlan, barátságos hangulatot. Nagymaros minden évszakban remek kirándulóhely, gyerekekkel, kutyákkal, biciklivel piknikezéshez, sportoláshoz és arra is, hogy megkóstoljátok a termelői piacon a helyi finomságokat.A hegyoldalban látni fogjátok a szellem lakótelepet, aminek a története legalább annyira fel szokta kelteni a kirándulók érdeklődését, akárcsak az egykori Lepencei Strandfürdő halálának szomorú históriája. Nagymarosban talán az a legjobb, hogy olyan könnyen megközelíthető Szob, Budapest és Visegrád felől is, hogy nem lehet nem felkeresni minden évszakban minimum egyszer. Fedezzétek fel magatoknak!

Csónakkölcsönző Dunakanyar

16. Prédikálószék-kilátó

A Prédikálószék a 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja. A Prédikálószék neve onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet; a mai elnevezés eszerint a német „Predigerstuhl” kifejezés fordításaként jöhetett létre. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasodó Naszály képével. Egyértelműen bakancslistát látvány!

Prédikálószék – ez a legkönnyebb túraútvonal a kilátóig

A kilátó tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik, amelynek képeit és adatait egy-egy látványosabb időjárási helyzetben több százezren követik. A Prédikálószéki-kilátó a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, havonta több mint háromezren másszák meg a 12 méter magas kilátó lépcsősorait. Ti miért hagynátok ki?

Menjetek fel Prédikálószékre

17. Ha Dunakanyar, akkor hajózás

Nem készülhet Dunakanyar Bakancslista hajós élmények nélkül, ezért természetesen a hajózás is felkerült a bakancslistánkra, és örömmel újságoljuk nektek, hogy a MAHARTjáratain egyre jobb szolgáltatásokat vehettek igénybe amellett, hogy bővítették a járatok számát is. Utazhattok sétahajóval, szárnyashajóval és rendezvényhajóval is, de ha jobban szerettek magatok kormányozni, akkor béreljetek kajakot, kenut vagy akár szárnyashajót, és járjátok be azzal a térséget. A Duna közepén rengeteg élményhez juthattok, és fantasztikus látnivalókat fedezhettek fel. Jó szelet kívánunk!

Szárnyashajó a Dunakanyarban

Bárcsak azt mondhatnánk, hogy végére értünk a bakancslistánknak, de nem így van. Mindig lesz újabb és újabb látnivaló, amit felírhatunk a listára, a Lajos forrástól Dobogókőn át a Skanzenig. A Dunakanyarban pont az a szép, hogy végtelenül sok kincset rejt, nem igaz?

Megosztás: