Lepencei Strandfürdő: A legszebb élményeink színhelye

Kristóf Eszter 2018. 01. 11.
 • Lepencei Strandfürdő: A legszebb élményeink színhelye
 • Kis túlzással a legtöbb izgalmas gyermekkori nyári emlékünk a lepencei strandhoz köthető, ahol minden gondunkat elfelejtettük, és vígan lubickoltunk a termálvízben, vagy a hideg vizes medence kék csempéi között. 

  Emlékszem, amikor delet ütött az óra, az összes strandoló megrohamozta velünk együtt a büféket, és tömött sorokban álldogáltunk a sült kolbászra és a meleg szendvicsre várva. Nem volt még ezerféle trendi hamburger és pizza, szinte csak olyan ételeket lehetett venni, amit otthon is bármikor elkészíthettünk, de senkit nem érdekelt, hiszen a strand mindenkinek mosolyt varázsolt az arcára. Volt a környéken más fürdő is, talán jobb medencékkel, de akkor is a lepencei volt mindenki kedvence.

  A képen a korábbi bejárat helyén lévő gazos területet látjátok

  Az egykori bejárat helyén már csak gazt találunk

  A régi, kockás plédeket igyekeztünk az árnyékba tenni még korán reggel, hogy a hűtőtáskában minél később melegedjen meg az otthon összekészített madártej, a felkockázott sárgabarack és a kolbászos szendvics. Már nyitáskor rengetegen várakoztak a bejáratnál, és ugyan mi sosem vettük igénybe az öltözőket, elvarázsolt a régi kockaépület, amelyből mindig csinos fürdőruhákban léptek ki a külföldi turisták.

  A gyermekmedencét a növényzettől már nem lehet megközelíteni, de a kacsák örömmel úszkálnak benne

  Igen, ez a hideg vízes medence...nem is mondjuk tovább...

  A büféket hosszas keresgélés után lehet csak megtalálni..és nem is nyújtanak kellemes látványt

  A gyermekmedence felől egész nap hatalmas zsivaj hallatszott, a mellette lévő hatalmas füves területen fociztak, dekázgattak a gyerekek, és az apukák. Mindig akadt valaki, aki elszaladt fagyiért, és sosem volt vita abból, hogy csoki, vanília vagy éppen puncs kerüljön a tölcsérekbe. A hideg vizes medence melletti lelátó fából készült deszkáin csodálatosan színes törölközők foglalták a helyet a gazdáiknak, akik olykor visszatértek ide napozni. A legmelegebb napokon is csak 30 fok volt, nem volt nagyon melegünk, de igazi nyár volt.

  Ezen a lelátón már nem napozik senki, és a törölközők színét sem szívja már ki itt a nap.

  Betonlépcsők a fenti medencékhez. 

  Felismeritek a fenti büfé ablakát? Innen már csak pár lépés volt a medence. 

  A medencében.

  Ha kedvünk támadt kipróbálni a meleg vizes medencénél lévő buzgárokat, felrohantunk mezítláb a betonlépcsőkön, közben jobbra-balra csúszkáltunk, és a korlátokba kapaszkodtunk. Gyorsan átfutottunk a lábmosón, és már benn is voltunk a vízben a – számunkra – igézően szép sárga csempék között. Végigvergődtünk az első emeleten, és a hatalmas, betonból készült boltívek alatt megrohamoztuk a második emeletet. Az idősebbek ezerszer ránk szóltak, hogy ne fröcsköljünk, mi pedig suttyomban kinevettük a csicsás műanyag úszósapkájukat.

  Első elemet

  Második emelet

  Sajnos a medence állapota már nem emlékeztet a régi szép időkre.

  A nyugágyakról figyeltük a páratlan panorámát.

  Miközben sültcsirkéket megszégyenítően barnák lettünk a napon, alattunk csendben folydogált a Duna, és olykor megszámláltuk az uszályokat, miközben a hegyek között csorogtak tovább. Nem is tudtuk talán, hogy milyen jó dolgunk volt, vagy legalábbis azt hittük, hogy örökké fog tartani.

  Még mindig megdobogtatja a szívünket. A legkisebb túlzás nélkül. 

  Nem tartott örökké. Nem csak a gyerekkorunk, de a strand csillogása sem. Mára ugyan siralmas állapotba került az egész terület, ám jó hír, hogy rövidesen újra megkezdődnek a felújítási munkálatok Lepencevölgyben. Amint megtartják az első sajtótájékoztatót a tervekről és a lehetőségekről (melyre ígéretet kaptunk), természetesen elsőként veletek osztjuk meg a hírt, hogy miként élvezhetjük újra a környék legvarázslatosabb strandjának minden medencéjét!

  Iratkozz fel hírlevelünkre