Blog

Lepencei Strandfürdő

Lepencei Strandfürdő: Az emlékek ma is élnek

Bár nem emlékszem arra a pillanatra, amikor életemben először átléptem a Lepencei Strandfürdő bejáratát, még ma is tudom, milyen élmény volt újra és újra megvásárolni a belépőjegyet és megrohamozni a hideg vizes medence környékét.

Ezzel a fotósorozattal és írással nem az a célom, hogy a Lepencei Strandfürdőt gyászoljam, vagy bemutassam haldoklásának történetét. Sokkal inkább az, hogy picit arra ösztönözzelek benneteket, hogy nosztalgiázzunk együtt! Idézzük meg együtt a múltat egy rövid pillanatra és ne csak sopánkodjunk a régi kedves fürdőnk láttán.

Lepencei Strandfürdő
Az egykori népes, fürdőzőkkel zsúfolt strand

Lepencei Strandfürdő – Emlékezzetek velünk!

Számos helyről hallani híreket arról, hogy a strandfürdőt felújítják, újjáépítik, és ismét úgy fog virágozni, mint fénykorában. Két évvel ezelőtt magam is megkerestem az akkori tulajdonost, üzenetben és telefonon is. Akkor azt a választ kaptam, hogy elkészültek a makettek a Lepencei Strandfürdőről, és rövidesen egy sajtótájékoztató keretén belül minden kérdésemre megkapom a választ a területtel kapcsolatban.

Teltek-múltak a napok, a hetek, és most már mondhatom, hogy az évek is, hiszen 2017 már jócskán eltelt, viszont a saját szememmel láttam, hogy változás nem történt. Amíg ennek ellenkezőjéről nem kapok/nem kapunk híreket, vagy ígéretet, mi sem szeretnénk semmit ígérni.

Ám a minap teljesen más szemmel tekintettem a strand megmaradt romjaira, és bár úgy érzem, hogy a lelkem egy darabkája meghalt a stranddal együtt, hiszen a gyermekkorom nagy részét itt töltöttem, rengeteg kellemes emlék jutott eszembe.

Nem is láttam már olyan borúsan az egykori kedves strandot.

A sors iróniája, hogy néhány nappal később egy nagyszerű fotóst is megihlettem a strand történetével, így most olyan képeket láthattok a Lepencei Strandfürdőről, amelyek bár első látásra szomorúnak tűnnek, de arra kérlek benneteket, hogy a fotókat tekintve ne csak a negatív érzésekre figyeljetek. A sorozat nem ezért készült.

Lepencei Strandfürdő
A dunai panoráma ma is csodálatos!

Lepencei Strandfürdő – Képekben

Jómagam számtalan alkalommal jártam már itt az elmúlt évtizedek során, a fotós viszont most első alkalommal.

Abban mind a ketten egyetértünk, hogy ezt a strandot nem lehet/nem lehetett nem szeretni, hiszen minden egyes porcikája ma is őrzi a strandra oly’ jellemző zsivajt, ami fürdőzés során a fülünkbe kúszott.

A fotók minden egyes részletét megvizsgálva emlékezzetek velem/velünk arra, hogy a meleg vizes medence sárga csempéi hogyan vágták fel a lábatokat. A beton ívek hogyan csalogattak minden egyes alkalommal a strandra. És emlékezzetek rá, mekkorákat estetek a medencékbe vezető csúszós lépcsőkön.

Lepencei strand
Milyen hosszú volt itt egykor a várakozók sora
Lepencefürdő
A nyugágyak már korán reggel elfogytak
Lepence
A vidám piros és a zöld festék még mindig látszik itt-ott a nyugágyakon
Lepencei strand
A legnagyobb esések színtere: a meleg vizes strand lépcsője
Lepencei Strandfürdő
Alig-alig jutott hely az ülőkéken, sokan már reggel lefoglalták a legjobb helyeket
Lepence-völgy
Az idősek gyakran azért jártak a strandra, hogy a vízben tornázzanak, miközben a panorámát csodálják

Édes emlékek, színes élmények

A strand a jelenlegi állapotában mégis szerethető? Hogyne!

Hiszen pontosan látni lehet a termálvíz okozta megsárgult nyomokat a betonon és a csempéken. A büfék látványáról eszünkbe jut minden palacsinta és jégkrém íze, a napozóágyak pedig arra emlékeztetnek, hogyan sültünk ropogósra a napon minden alkalommal.

A lepusztult hideg vizes medence látványa most ez alkalommal nem szomorított el. Sokkal inkább arra emlékeztetett, amikor a medence aljára egy-egy kavicsot dobáltunk, amit bravúros búvárkodással kellett felhoznunk a víz felszínére.

Hekk, sült kolbász, palacsinta – Itt mindent beszerezhettünk
Lepencevölgy
Milyen vidám kék színnel fogadott bennünket a medence minden reggel! Tán ma is érezzük a klór illatát
lepencei strand
Mindenhol nagy sor állt, főleg a jégkrémes büfé előtt!
A falak még ma is hívogatják a csoportokat
lepencei büfé
Lepencefürdő
Lepence
Lepencei strand

Sajnálom, hogy ilyen sors adatott a strandnak, de gondoljatok csak bele, milyen elképesztő a Lepencei Strandfürdő ereje, ha még ma is ennyi élményt képes felidézni bennem és bennünk egyaránt.

Volt valami ebben a strandban, ami különlegessé tette, mert ez a strand más volt, mint a többi. Ha egyetlen alkalommal itt fürödhetek, tudjátok, mire gondolok. Összefog bennünket, összefogja a gyerekkorunkat, összefogja a közös lángosozás, pancsolás és kolbászozás emlékét.

Palotajátékok
Hirdetés

Mi mindig tudni fogjuk a szívünk mélyén, milyen élmény volt a meleg vizes medencékben lefröcskölni az alattunk fürdőzőket. Hogyan élveztük a dögönyözőt és mekkorákat csúszkáltunk vizes lábbal a medencék melletti betonon.

Mi mindannyian halljuk a labdák pattogását, a hangosbemondó recsegését és az úszómester sípjának hangját.

Lepence
Lepence strand
A gyermekmedencében ma is víz van
Lepence
Az úszómesterek is hasonló székeken ültek

Ez ma is a mi strandunk!

Éppen ezért tartsatok velünk a múltidézésben, emlékezzünk a lepencei stranddal kapcsolatos pozitív élményekre, hiszen annyit sopánkodtunk már az évek során.

Igen, ilyen állapotban van most a strand. Addig, ameddig nem tudunk beszámolni a változásokról, igenis megérdemli a Lepencei Strandfürdő, hogy úgy gondoljunk rá, ahogyan megérdemli. Ne eldobott rongyként, ne egy lepukkant területként, és ne is egy halott barátként, mert nem érdemli meg. Ez ma is a mi strandunk, melynek törött csempéi, és rozsdás napozóágyainak látványa még most is képes előhozni belőlünk élmények százait.

Ha ti is így gondoljátok, írjátok meg nekünk a legkedvesebb emlékeiteket a “visegrádi” strandról, és segítsetek másoknak is emlékezni erre a csodálatos erdei termálvizes strandra.

Figyelem! A Lepencei Strandfürdő területére szigorúan tilos és életveszélyes a belépés!

Fotók: Kovács Attila

Témába vág

Visegrád látnivalók: történelmi túra a városban Visegrád látnivalók tekintetében egyértelműen bakancslistás helyszín a Dunakanyarban, hiszen a város apró mérete ellenére hihetetlenül gazdag történe...
Az esztergomi Strázsa-hegyi barlang kincsei Úgy érzitek, hogy megismertétek már a Dunakanyar összes természeti kincsét? Már nem lehet újat mutatni nektek? Legbelül biztosan ti is tudjátok, hogy...
A pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom maradványai A Pilis számos történelmi kincset rejt magában, ezért is javasoljuk nektek annyiszor, hogy ha tehetitek, keressétek fel akár Pilisszentlászló, akár Pi...
Panorámás zebegényi szállás – Villa Idill-élmény! Jakuzzi, medence, szauna. Csak néhány jellemzője a zebegényi kikapcsolódási bázisnak, de közel sem az összes. A Dunakanyar szívében, kristálytiszta le...
Zseniális fotók a Váci Ártéri Tanösvény fényeiről! Mindig is tudtuk, hogy a Dunakanyar a kimeríthetetlen fotós lehetőségek tárháza. Olyan lenyűgöző fotósorozatot szeretnénk most elétek tárni a Váci Árt...
Mini SVÉT – Gasztrofesztivál a Szentendrei-szigeten! Napok óta van valami a levegőben... Egyre korábban kel fel a nap, és egyre később megy le. Előkerülnek a tavaszi kabátok és cipők, néhányan már a brin...
Zuvár – Márianosztra réges-régen elfeledett vára Mi sem izgalmasabb annál, mint amikor felfedezzük a Dunakanyar rég elfeledett titkait, romos épületeinek történetét, és kalandos múltját. Most Zuvár, ...
Segíts te is a dunabogdányi játszótér megépítésében Amikor egy apuka lendületet érez magában ahhoz, hogy összefogjon egy csapat segítőkész embert, hogy a kisfia és a környéken élő kisgyermekek számára e...
A híres nagymarosi cipész: David Balazic Kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan költözött egy szép napon Párizs a Dunakanyarba? Igen, jól olvastátok! A nagymarosi cipész, David Balazic sztorija e...
Máig feltáratlan a római kori Castrum Cirpi katonai tábor! Utazásaink során számos helyen találkozhatunk a római limes őrtornyainak maradványaival a Dunakanyarban, így Dunabogdány közelében is. A Castrum Cir...