Salamon-Torony

 • 2025 Visegrád , Salamontorony

  A visegrádi kettős várrendszert IV. Béla 1250-1260 körül építtette, de a várat az évszázadok alatt számos magyar uralkodó bővíttette és korszerűsítette, a katonai elvárásoknak megfelelően Az alsóvár egyik eleme egy nagy lakótorony volt, amely uralkodói szálláshelyként, ispáni lakóhelyként és katonai feladatokat ellátó erődítményként szolgált. A lakótorony, vagyis a Salamon-torony bejárata a XIII. században az első emeletről nyílott, innen vezetett az emeletekre egy belső lépcsőház. A toronyban lévő termeket ikerablakokkal világították meg, és kandallókkal fűtötték. A hatodik emeleten helyezkedett el a tetőterasz. A vár északi részét lőrések, valamint egy zárható, tolóreteszes kaputorony, és két kitörőkapu védte. Károly Róbert 1323-ban helyezte át székhelyét Visegrádra, és ekkorra tehető a Salamon-torony átépítése is. A torony felső teraszán nagy hajítógépeket állítottak fel, és az uralkodó az alsóvár belső vára körül egy belső várfalövet emeltetett. A teraszon kapott helyet a pénzverőház és a vár kútja is itt állt. Az alsóvár a török-kori háborúk alatt nagyobb sérüléseket szenvedett, és a törökök végleges kivonulása, vagyis 1685 után évszázadokig lakatlan romként állt. 

  A Salamon-torony helyreállítása 1871-82 között történt, a munkálatokat Henszlmann Imre és Schulek Frigyes irányították, a helyreállítás során a torony számos középkori részlete pusztult el. 1916-tól Lux Kálmán építész vezetésével a lakótorony tetejét vasbeton födémmel fedték le, 1927 után a helyreállítások vezetését Schulek János vette át. A Salamon-torony 1950-es leégése után, 1959-64 között került sor az épület helyreállítására, Szanyi József, majd Sedlmayr János tervei alapján.

  Nyitva tartás: Hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között nyitva tart, de érdemes figyelni a honlapot, mert a torony nem minden évszakban látogatható. 

  Elérhetőségek: 2025 Visegrád, Salamontorony utca, Tel: (26) 597 010

  A Salamon-torony a 11-es számú főút irányából közelíthető meg, a parkolás a közeli parkolókban könnyen megoldható. A menetrend szerint Esztergomból vagy Újpest, Városkaputól induló buszokról a Visegrád, Hajóállomás nevű megállónál kell leszállni, onnan nem több mint 10 perces sétával érhetünk a toronyhoz. Amennyiben valaki a Visegrád, Várkert megállóból szeretné megközelíteni a tornyot, egy szerpentines úton felfelé haladva szintén pár perces sétával elérheti a felső bejáratot. 

   

  Iratkozz fel hírlevelünkre