Rám-szakadék tanösvény

 • Dömös , Táncsics Mihály út 2
  Állatbarát
  Gyermekbarát

  A tanösvény Dömösről indul és a Rám-szakadék felső pihenőjének érintésével a Lukács-árkon keresztül ér vissza a Szőke-forrás-völgybe. Két útvonalon közelíthető meg. Az egyik egy kb. 7 km hosszú túra, amely Dömösről indul, majd a Szőke-forrás-völgy – Rám-szakadék – Lukács- árok – Szőke-forrás-völgy útvonalon haladva Dömösön ér véget, a másik útvonal egy körtúra, amely kb. 17 km, és főként gyakorlott túrázóknak ajánlják. Ez a Rám-szakadék felső pihenőjéig az előző túrával azonos nyomvonalon halad, azonban ott nem kanyarodik vissza Dömös felé a Lukács-árokba, hanem felkapaszkodik először Dobogókőre, majd a Prédikálószékre, és a Vadálló-kövek érintésével ér vissza Dömösre. A Lukács-árok bejáratánál rövid tájékoztatás olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park tevékenységéről, itt került elhelyezésre a környék nevezetes történelmi emlékhelyeit bemutató tábla is. A Lukács-árok és a Rám-szakadék bejárata között az út szélén elhelyezett táblákon a Szőke-forrás-völgy növény- és állatvilágával ismerkedhetnek meg a kirándulók. A Rám-szakadék bejáratánál került elhelyezésre a Rám-szakadék közlekedési rendjének szabályait bemutató tábla, majd továbbhaladva a Rám-szakadék élővilágáról, geológiájáról és keletkezéséről olvashatunk. A tanösvény utolsó állomásán, a Lukács-árokban, a holt faanyagnak az erdő életében betöltött kiemelkedő szerepéről tájékozódhatunk.

  Nyitva tartás: folyamatosan látogatható, de a Rám-szakadék honlapján feltüntetett figyelmeztető információkat minden túra előtt érdemes elolvasni és szigorúan betartani!

  Elérhetőségek: Dömös, Macskások- Nyilasok dűlő, 2027

  Dömös Esztergomtól 15 km-re, a 11-es út mentén helyezkedik el. Aki autóval érkezik, az ingyenesen parkolhat a Hajóállomás melletti parkolóban, az Esztergom-Újpest, Városkapu között közlekedő távolsági buszokról pedig a katolikus templomnál kell leszállni. A Rám-szakadékot a zöld sáv jelzésen érjük el. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább egészen a Rám-szakadék alsó bejáratáig. A felső pihenőnél jobbra fordulva a sárga sáv jelzésen  a Lukács-árokba érünk.

  Iratkozz fel hírlevelünkre