Blog

Kiscuki köz - Dunabogdány

Kiscuki köz – a Dunakanyar legcukibb utcája

Átadták Dunabogdányban a Kiscuki köz névre keresztelt utcát, amely összeköti az óvodát és az iskolát egymással. A település lakói számára az egyik legfontosabb szempont a faluban élő gyermekek biztonsága, a Kiscuki köz kialakításával pedig a veszélyek és terhelések is jelentősen csökkennek majd.

Hirdetés

Hol található a Kiscuki köz?

A Kossuth Lajos utcáról kell rákanyarodni a József Attila utcára a gyalog és az autóval érkezőknek egyaránt. A köz tulajdonképpen az Óvoda utca „folytatása”. Nagyon közel van a helyi szabadstrandhoz, csupán 200-300 méterre. Érdemes felkeresni, összeköthetitek a sétát egy fagyizással is.

Miért éppen ezt a nevet választották a köznek?

Egy nagyon kedves történet bújik meg a név mögött, amelyre szívesen emlékeznek vissza a faluban vagy a környéken élők. A köz helyén álló ház egy részében 30 évvel ezelőtt egy Kiscuki bolt működött, ahol a gyerekek füzetet, ceruzát, és édességet vehettek maguknak. Még a nagymamám mesélte, hogy az üzletben sosem viselkedtek rosszul a gyerekek, még akkor sem, ha a boltban dolgozó néni a ház valamelyik másik részében volt éppen.

Jutalmul mindig kaptak egy kis cukorkát a markukba, amivel boldogan távoztak, és ami miatt örömmel tértek ide vissza máskor is. A történet nem legenda, akik 30 évvel ezelőtt voltak gyerekek, pontosan emlékeznek még a Kiscuki boltra és a cukorkák ízére.

Kiscuki köz - Dunabogdány

Kiscuki köz - Dunabogdány

Hogyan alakították ki a Kiscuki közt?

A település önkormányzata megvásárolta az egykor boltként is működő épületet, és egy zsákutcát alakított ki a helyén, 12 darab parkolóval, körforgalommal és egy kerttel. A járda oldalán található egy fal, aminek az előírások szerint térelválasztó szerepet kell betöltenie. Ez a fal és az előbb említett kertben elhelyezett emlékmű összekapcsolja az egykori boltot és a kis közt, méghozzá úgy, hogy a házból nyert betonból és tetőgerendákból készültek el ezek az elemek. A falon színes plexi táblákat helyeztek el, melyeken Dunabogdány történelméről olvashatunk.

Mi szerepel a táblákon?

Felsorolják, hogy hogyan tártak föl avar- és honfoglalás korabeli sírokat a faluban, hogyan lett Bogdány rövid ideig az esztergomi érsek birtoka, majd török hódoltsági település. Az 1838-as nagy dunai árvíz 123 házat döntött romba a faluban, ám a sorozatos természeti csapások elleni küzdelmek összekovácsolták a lakosságot. 1947 augusztusában 850 főt telepítettek ki Németország szovjet megszállási övezetébe, 1992-ben pedig megalakult a község önálló zeneiskolája, ahol rengetegen tanultunk meg különféle hangszereken játszani. Ilyen és még számos más információ derül ki a táblákról.

Az átadáson a település eddigi polgármesterei vágták át a szalagot, mert az idén lezáruló munkák az elmúlt 27 év település vezetésének egy irányú törekvését fémjelzik.

Mikor felkerestük a Kiscuki közt, szomorúan tapasztaltuk, hogy a most átadott részen már több helyen is letörték a plexi lemezekről az évszámokat. Reméljük, hogy ez nem folytatódik tovább, mert a helyi kincsek és értékek megóvása rendkívül fontos a Dunakanyarban, és így a Dunabogdányban élők számára is.

A köz nagyon szép lett, így már könnyedén végigsétálhatunk az óvodából az iskolához, a tornacsarnokhoz és a tanuszodához is. Kívánjuk, hogy a gyerekek és a szülők sok örömet leljenek a kis utcában, és emlékezzenek az egykori Kiscuki bolt kedves bájára is eközben.

Megosztás: