Izgalmas újdonságot tartogat Búbánatvölgy! Lesd meg te is!

Kristóf Eszter 2018. 01. 30.
 • Izgalmas újdonságot tartogat Búbánatvölgy! Lesd meg te is!
 • Fantasztikus hírünk van azok számára, akik imádnak naphosszat üldögélni a pecabot mellett, a nagy fogásra várva! Az esztergomi Vasas Horgász Egyesület a búbánatvölgyi Kerek-tó mellett látogatóközpontot épít közel 200 millió forintos beruházással, a Lépésekre a Dunakanyartól projekt keretein belül.

  Az esztergomi Vasas Horgász Egyesületnek 1900 tagja van, közülük 400 gyermek. 1960-ban alapították Esztergom akkor két legnagyobb gyára, a Műszeripari Művek és a SZIM Marógépgyár támogatásával. Mivel a Dunából fogott halak a folyó szennyezettsége miatt fogyasztásra alkalmatlanok voltak, az egyesület az 1970-es években, a Búbánatvölgyben négy létesítményből álló tórendszert épített. A Kerek-tóban folyt a horgászat, a többi tavat halnevelésre használták. A horgászati lehetőségek bővítésére a Csenke-pataki vízfolyásra alapozva 2001-ben adták át a Dédai-tavat.

  Mára a Búbánatvölgy nem csak a horgászok kedvenc pihenőhelye, de nagyon népszerű turistacélpont is. Mi is bármikor szívesen kocsiba pattanunk, hogy egy picit a tóparton üldögéljünk, és persze mindig viszünk magunkkal néhány szendvicset is. Ha tehetnénk, télen-nyáron egy kis nyaraló teraszán kávézgatnánk, hogy minél közelebb legyünk a tavakhoz. Ha netán szívesen bicikliznétek erre, az is szuper ötlet, de ha gyerekekkel keresnétek fel a helyet, egy remek, korszerű játékokkal felszerelt játszótéren is múlathatjátok az időt.

  Mivel egyre többen keresik fel a környéket, ezért külön öröm, hogy a fent említett projektnek köszönhetően kilátókat építenek, felújítják a természetes forrásokat, valamint pihenőpontokat is létrehoznak. A 416 millió forintos támogatásban részesült Lépésekre a Dunakanyartól program elemeit az esztergomi Vasas Horgász Egyesület, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség valósítja majd meg.

  A projektet azért hirdették meg, hogy természetjárást szolgáló létesítményeket hozzanak létre. A tervezett fejlesztéseket a Pilis-hegységben az Országos Kéktúra nyomvonala mentén valósítják meg és minden korosztály számára megteremtik a környék megismerésének, biztonságos bejárásának lehetőségét. Szentkirályi Ádám, a Vasas Horgász Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az új központ a természeti környezetbe illeszkedő, 640 négyzetméteres, kétszintes épület lesz, melyben oktatótermeket, öltözőket, mosdókat és büfét alakítanak ki. A közösségi tér alkalmas lesz kiállítások, rendezvények befogadására is.

  Mi a Búbánatvölgyben órákat szoktunk eltölteni, és megfigyeléseink szerint hozzánk hasonlóan egyre többen táboroznak le hosszabb időre a vízparton. A szemfüles és türelmes horgászoknak mindenképpen jó szívvel ajánljuk a helyet, és talán mondanunk sem kell, hogy mennyire gyönyörű a naplemente és a napkelte a víztükör felett. A látogatóközpont talán még több kirándulót csal majd ide, és bár félő, hogy a csend - ami miatt annyian szeretnek kilátogatni ide – már nem lesz olyan, mint régen, de reméljük, hogy megóvják a természet kincseit, hogy ezzel is közelebb kerülhessünk a Búbánatvölgy családias hangulatához. 

  Iratkozz fel hírlevelünkre