Blog

Váci múmiák

5+1 lebilincselően izgalmas múzeum a Dunakanyarban

Nagy örömünkre a térség számos múzeuma és kiállítóhelye tárt karokkal vár bennünket télen-nyáron. Így amikor hűvösebbre fordul az idő, és nem esik jól néhány óránál tovább a szabad levegőn lenni, feltérképezhetjük, hogy melyik az a múzeum a Dunakanyarban, amit legszívesebben hetente felkeresnénk.

Érdeklődési körötöknek megfelelően bátran kiválaszthatjátok, hogy miben gyönyörködnétek. A festményeket, a kerámiákat, a történelmi emlékeket, vagy éppen a vérfagyasztóan izgalmas múmiákat szeretnétek közelebbről megismerni? Adunk néhány remek tippet!

Duna Múzeum Esztergom

5+1 múzeum a Dunakanyarban 

1. Duna Múzeum, Esztergom

Bár 2018 március végén bezárt az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum interaktív állandó kiállítása,  az új, XXI. századhoz méltó állandó kiállítás várhatóan 2019. júniusban tekinthetjük majd meg. A Duna Múzeum természetesen továbbra is örömmel fogadja azokat a látogatókat, akik szívesen felfedeznék a Látványtár kincseit. Pedagógusok és gyermekek számára is remek hír, hogy a múzeum múzeumpedagógusai érdekes és emlékezetes foglalkozásokkal várják a gyerekeket, legyen szó óvodásokról, vagy éppen iskolás gyerekekről.Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk már a múzeumról, így bátran ajánljuk nektek, akár egy hétvégi családi kiránduláshoz is. Ismerkedjetek meg közelebbről az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremanyaggal, illetve a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy részével. Irány Esztergom!

Elérhetőség:  2500 Esztergom, Kölcsey Ferenc utca 2., Tel.: +36 33 500 250

Weboldal: www.dunamuzeum.hu/

Nyitva tartás: Hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken 8-14 óráig, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon zárva!

Duna Múzeum Esztergom

2. MNM Esztergomi Vármúzeuma

Maradjunk még egy kicsit Esztergomban. Több ezer turistát csalogat a városba évente a Vármúzeum, köszönhetően azoknak az állandó és időszakos kiállításoknak is, melyeknek az esztergomi vár ad otthont. Olyan látnivalókkal találkozhattok, mint a 12. században épült Szent István terem, amelyről sokáig azt feltételezték, hogy itt született Vajk, vagy éppen a Lovagterem, amely rendezvényeknek, kiállításoknak ad helyszínt.

A Vármúzeumban megtekinthetitek a Magyar Koronás Királyok Panoptikumot, tíz királyunk élethű mellszobrával valamint a koronázási ékszerekkel.

Kár lenne tagadni, hogy a panoráma legalább annyira vonzza a kirándulókat, akárcsak maga a vár, és a kiállítások. A Fehér-toronyból olyan elképesztő kilátás tárul elétek, hogy biztosan vissza fogtok még térni ide, hogy máskor is részei legyetek az élménynek.

Tickless 2024
Hirdetés

Fontos tudni, hogy a Duna Múzeumhoz hasonlóan a Vármúzeumban is tartanak múzeumpedagógiai előadásokat. Babakocsival és kerekesszékkel azonban a várnak csak egy nagyon kis részét lehet bejárni. Indulás előtt ezt tartsátok észben!

Elérhetőség: Esztergom, Szent István tér 1., Tel: +36 33 415 986

Weboldal: www.varmegom.hu/wp/

Nyitva tartás: November 1 – Március 31. között 10:00 – 16:00-ig, Április 1 – Október 31. között 10:00 – 18:00-ig, hétfőn zárva!

MNM Esztergomi Vármúzeuma

3. Tragor Ignác Múzeum – Memento Mori, Vác

A váci múmiák története egyszerre lebilincselően izgalmas, és furcsán titokzatos. Ha van olyan múzeum a Dunakanyarban, ami első látásra elrabolta a szívünket, akkor a Tragor Ignác Múzeum ilyen volt. A Memento Mori név hallatán bizonyára sokatokon fut végig kellemes borzongás, nem véletlenül. A 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány, és a 40 személy maradványait őrző osszárium láda megtalálásának történetét megismerhetitek, ha Vácra látogattok. A kiállított emlékek örök és mély nyomot hagynak majd bennetek.

Kisgyerekeknek nem ajánljuk a tárlat megtekintését, a középiskolás korosztály számára azonban biztosan izgalmas élmény lesz. A mumifikálódott testek és a koporsók nem mindennapi látványt nyújtanak, felbukkanásuk nemcsak a Dunakanyar lakóit érte meglepetésként, hanem az egész országot.

Váci múmiák

Elérhetőségek: 2600 Vác, Március 15. tér 19., Tel: +36 30 555 7620

Weboldal: muzeumvac.hu

Nyitva tartás: Április 1-től október 31-ig (nyári nyitvatartás): kedd – vasárnap: 10.00-18.00, november 1-től március 31-ig (téli nyitvatartás): kedd – vasárnap: 10.00 -17.00

Váci múmiák - Memento Mori

4. Váci Mosolyalbum, Sajdik Ferenc Gyűjtemény

Reméljük, hogy ismerős számotokra Sajdik Ferenc neve és munkássága. Gombóc Artúr, Pom Pom és a nagy Ho-ho-horgász szeretetre méltó figuráinak ma is örülünk, bármikor találkozunk velük, de ezzel biztosan nem vagyunk egyedül. A magyar grafikus és karikaturista életmű kiállításán igazán különleges élményben lehet részetek, ugyanis a művész szemével láthatjátok Vácot, a mesevárost.

A kiállított képeken életre kel Vác történelme, és közelebbről is megismerhetitek Sajdik Ferenc jellegzetes ecsetvonásait. Azokat, amelyeket annyira szerettek a Csukás István mesékben is! A kiállítást gyerekeknek és örök gyerekeknek is szeretettel ajánljuk!Elérhetőség: 2600 Vác, Március 15. tér 20., Tel: +36 30 258 0269

Weboldal: www.turizmusvac.hu

Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig 10-17 óráig, hétfőn előzetes bejelentkezés alapján fogadnak látogatókat!

Váci Mosolyalbum- Sajdik Ferenc gyűjtemény

5. Kovács Margit Kerámiamúzeum, Szentendre

Nem vitás, Szentendre egyik legnépszerűbb múzeuma a Kovács Margit Kerámiamúzeum. A Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény több mint háromszáz alkotást mutat be.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek számára számos pedagógus úgy teszi még szerethetőbbé a múzeumot, hogy rejtvények, feladatok segítségével ismertetik meg velük a kiállított alkotásokat. Többször is jártunk már a múzeumban, és saját szemünkkel láttuk, mennyire élvezték a 10-12 gyerekek is a múzeumlátogatást.

Az új szárny emeleti galériáján a Kovács Margit lakását idéző helyiségben a művésznő tárgyaival, fazekaskorongjával találkozhatnak a látogatók. Nekünk az is nagy kedvencünk a múzeumban!

Kovács Margit Kerámiamúzeum Szentendre

A kiállítást vakok és gyengén látók számára éppúgy ajánljuk, mint a családoknak, és mindenki másnak, aki szívesen mélyül el a kerámiák világában.

Elérhetőség: 2000, Szentendre Vastagh György utca 1., Tel: (20) 779-6657, (26) 310-244

Weboldal: www.muzeumicentrum.hu

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 10-18 (pénztár 17:30-ig)

Kovács Margit Kerámiamúzeum Szentendre

+1. Szamos Marcipán Múzeum, Szentendre

Végezetül szeretnénk nektek egy olyan múzeumot ajánlani, ahol életre kelnek a mesék, és testet ölt a marcipánmassza. Bár egy kissé talán kakukktojásnak tűnhet a többi múzeum között, érdemes felkeresni gyerekekkel, családdal, barátokkal, de akár egyedül is. Mutatjuk, miért!

Szamos Mátyás és Szabó Károly Szentendrén valósították meg közös üzemüket, munkájuknak köszönhetően most hosszan gyönyörködhetünk a cukrászat és a marcipánkészítés remekműveiben. Marcipánmunkákkal művészien díszített esküvői tortákkal, és rajzfilm figurákkal is találkozhattok az ország első marcipánokat bemutató múzeumában.Elérhetőség: 2000, Szentendre Dumtsa Jenő u. 12-14., Tel: 26/311-931

Nyitva tartás: egész évben, hétfőtől vasárnapig 9.00-18.00

Szamos Marcipán Múzeum Szentendre

Kedvet kaptatok ahhoz, hogy megismerkedjetek a térség múzeumaival? Ügyeljetek rá, hogy nem mindegyik tart nyitva október 31 és március 1 között, illetve babakocsival, és kerekesszékkel sem lehet közlekedni mindenhol. Az általunk imént megnevezett kiállítóhelyeket azonban minden évszakban felkereshetitek.

Kössétek össze a múzeumlátogatást egy kis városnézéssel, nem fogjátok megbánni! Kellemes kirándulást kívánunk nektek!

Megosztás: