Blog

Pilismaróti hajótemető - kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Izgalmas kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Izgalmas látnivalók, lélegzetelállítóan szép túracélpontok, páratlan kirándulóhelyek a Dunakanyarban! Lajos-forrás, Ördögmalom-vízesés, titokzatos hajótemető. Többször írtunk már arról, hogy érdemes felfedezni a Dunakanyar rejtett zugait, mert hihetetlenül jó helyekre lehet bukkanni. Miután elolvastuk Gergály Judith programajánlóját a Velvet.hu-n, újabb kirándulási terveket kezdtünk magunkban szövögetni.

Kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Azoknak, akik szeretnek kirándulni, kedvelt célpont a Dunakanyar, mert éppúgy talál magának programot az, aki múzeumokat szeretne látogatni, és az is, aki túrázna egy kellemeset a friss levegőn. Mi nagyon szeretjük azokat a helyeket is, amik egy kis titokzatosságot rejtenek magukban, vagy esetleg ismeretlen ösvényekhez vezetnek. És ha már ösvényekről beszélünk, rögtön eszünkbe jut az Apátkúti-patak völgye, amit már ajánlottunk nektek egy korábbi cikkünkben. Nem véletlenül.

Lilla Roadblock 2024. február
Hirdetés

Akár télen, akár nyáron támad kedvetek egy kis kiránduláshoz, itt biztosan nem fogtok csalódni sem a kilátásban, sem pedig a friss levegőben. Mi gyakran járunk ide biciklivel, és erre bíztatunk titeket is, hiszen így körbenézhettek Visegrádon, és közben egy jót tekerhettek a természetben. Az Ördögmalom-vízesésnél érdemes megállni, és egy kicsit megpihenni, sőt! Ha hoztok otthonról szalonnát, és hagymát, még sütögetni is tudtok a számos tűzrakóhely egyikénél. A környéken lehetőség van horgászni és focizni is, de a Telgárthy-rét mellett bejárhatjátok a Bertényi Miklós Füvészkertet és a gyerekek kitombolhatják magukat a hatalmas játszótéren is. A kis eldugott kincsesbánya egyetlen hátránya, hogy függőséget okoz. Ha egyszer ellátogattok ide, biztos, hogy máskor is felkeresitek majd a gondtalan és pihentető kikapcsolódásért.

Bertényi Miklós Fűvészkert

Kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Egy „kirándulóhelyek a Dunakanyarban” kezdetű írás esetén kötelező megemlíteni a nagymarosi Julianus-kilátót is. Ha szívesen tennétek egy nagyobb túrát a környéken, és szeretitek a természetet járni, feltétlenül kiránduljatok el a város legmagasabb pontjára,a Julianus-kilátóhoz. A kilátó 486 méter magasságból tekint le a Dunakanyarra, és páratlanul szép panorámával ajándékoz meg benneteket. Akár gyermekekkel is érdemes elindulni a túrára, a kilátó lábánál asztalok és padok várnak. Apropó! Szerettek fotózni? Mert innen időjárástól függetlenülcsodálatos képeket készíthettek a Dunáról és a környező hegyekről, és persze hatalmas élmény ilyen magasságból lenézni a térség legszebb részére.

Ha jártatok már Nagymaroson és Visegrádon, miért ne látogatnátok el Szentendrére is? Szentendre felől kitáblázott út vezet fel a Lajos forrásig, aminek iható és végtelenül tiszta a vize. Nagy Lajosról nevezték el, aki gyakran vadászgatott itt. Felette emelkedik az 588 méter magas Bölcső-hegy, amit egy meredek ösvényen mászhattok meg, a zöld háromszög jelzést követve. Gyönyörű a környezete, érdemes felkeresni!

Bükkös-patak

A Bükkös-patak völgyében kirándulva olyan érzés kerít hatalmába, mintha a csend kézzel fogható lenne. A patak 15 kilométert kanyarog, mielőtt a Dunával találkozik. Tudtátok, hogy a patak kilométerenként nagyjából 22 métert ereszkedik? Szentendre életében meghatározó szerepet játszik, hiszen mellette található a piac, az orvosi rendelők egy része, és sok olyan árnyas rész is, ami közkedvelt a randevúzó párok körében.

Bükkös-patak

Bükkös-patak

Ha Szentendrén már több alkalommal is jártatok, látogassatok el inkább Pilismarótra, ahol igazi borzongató élményben lehet részetek. Gergály Judith a cikkében felhívja az olvasók figyelmét a Duna parton található hajótemetőre, amelyhez a település központjából vezet az út. A helyet hamarosan mi is felkeressük, hogy részletesen beszámoljunk nektek a mai állapotáról. Addig is használjátok ki a jó időt, pihenjetek a vízparton, figyeljétek a közeledő hajókat, és ha kellően meleg a Duna, strandolhattok is.

Pilismaróti hajótemető

Pilismaróti hajótemető

Az imént felsorolt helyeket jó szívvel ajánljuk nektek, ha a Dunakanyar kevésbé ismert részeit szeretnétek felkeresni, amennyiben pedig az aktuális programok érdekelnek, böngésszétek az oldalunkat a legfrissebb hírekért!

Képek: velvet.hu/google

Forrás: velvet.hu

Megosztás: