Blog

Pilismaróti hajótemető - kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Izgalmas kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Izgalmas látnivalók, lélegzetelállítóan szép túracélpontok, páratlan kirándulóhelyek a Dunakanyarban! Lajos-forrás, Ördögmalom-vízesés, titokzatos hajótemető. Többször írtunk már arról, hogy érdemes felfedezni a Dunakanyar rejtett zugait, mert hihetetlenül jó helyekre lehet bukkanni. Miután elolvastuk Gergály Judith programajánlóját a Velvet.hu-n, újabb kirándulási terveket kezdtünk magunkban szövögetni.

Kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Azoknak, akik szeretnek kirándulni, kedvelt célpont a Dunakanyar, mert éppúgy talál magának programot az, aki múzeumokat szeretne látogatni, és az is, aki túrázna egy kellemeset a friss levegőn. Mi nagyon szeretjük azokat a helyeket is, amik egy kis titokzatosságot rejtenek magukban, vagy esetleg ismeretlen ösvényekhez vezetnek. És ha már ösvényekről beszélünk, rögtön eszünkbe jut az Apátkúti-patak völgye, amit már ajánlottunk nektek egy korábbi cikkünkben. Nem véletlenül.

Hirdetés

Akár télen, akár nyáron támad kedvetek egy kis kiránduláshoz, itt biztosan nem fogtok csalódni sem a kilátásban, sem pedig a friss levegőben. Mi gyakran járunk ide biciklivel, és erre bíztatunk titeket is, hiszen így körbenézhettek Visegrádon, és közben egy jót tekerhettek a természetben. Az Ördögmalom-vízesésnél érdemes megállni, és egy kicsit megpihenni, sőt! Ha hoztok otthonról szalonnát, és hagymát, még sütögetni is tudtok a számos tűzrakóhely egyikénél. A környéken lehetőség van horgászni és focizni is, de a Telgárthy-rét mellett bejárhatjátok a Bertényi Miklós Füvészkertet és a gyerekek kitombolhatják magukat a hatalmas játszótéren is. A kis eldugott kincsesbánya egyetlen hátránya, hogy függőséget okoz. Ha egyszer ellátogattok ide, biztos, hogy máskor is felkeresitek majd a gondtalan és pihentető kikapcsolódásért.

Bertényi Miklós Fűvészkert

Kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Egy „kirándulóhelyek a Dunakanyarban” kezdetű írás esetén kötelező megemlíteni a nagymarosi Julianus-kilátót is. Ha szívesen tennétek egy nagyobb túrát a környéken, és szeretitek a természetet járni, feltétlenül kiránduljatok el a város legmagasabb pontjára,a Julianus-kilátóhoz. A kilátó 486 méter magasságból tekint le a Dunakanyarra, és páratlanul szép panorámával ajándékoz meg benneteket. Akár gyermekekkel is érdemes elindulni a túrára, a kilátó lábánál asztalok és padok várnak. Apropó! Szerettek fotózni? Mert innen időjárástól függetlenülcsodálatos képeket készíthettek a Dunáról és a környező hegyekről, és persze hatalmas élmény ilyen magasságból lenézni a térség legszebb részére.

Ha jártatok már Nagymaroson és Visegrádon, miért ne látogatnátok el Szentendrére is? Szentendre felől kitáblázott út vezet fel a Lajos forrásig, aminek iható és végtelenül tiszta a vize. Nagy Lajosról nevezték el, aki gyakran vadászgatott itt. Felette emelkedik az 588 méter magas Bölcső-hegy, amit egy meredek ösvényen mászhattok meg, a zöld háromszög jelzést követve. Gyönyörű a környezete, érdemes felkeresni!

Bükkös-patak

A Bükkös-patak völgyében kirándulva olyan érzés kerít hatalmába, mintha a csend kézzel fogható lenne. A patak 15 kilométert kanyarog, mielőtt a Dunával találkozik. Tudtátok, hogy a patak kilométerenként nagyjából 22 métert ereszkedik? Szentendre életében meghatározó szerepet játszik, hiszen mellette található a piac, az orvosi rendelők egy része, és sok olyan árnyas rész is, ami közkedvelt a randevúzó párok körében.

Bükkös-patak

Bükkös-patak

Ha Szentendrén már több alkalommal is jártatok, látogassatok el inkább Pilismarótra, ahol igazi borzongató élményben lehet részetek. Gergály Judith a cikkében felhívja az olvasók figyelmét a Duna parton található hajótemetőre, amelyhez a település központjából vezet az út. A helyet hamarosan mi is felkeressük, hogy részletesen beszámoljunk nektek a mai állapotáról. Addig is használjátok ki a jó időt, pihenjetek a vízparton, figyeljétek a közeledő hajókat, és ha kellően meleg a Duna, strandolhattok is.

Pilismaróti hajótemető

Pilismaróti hajótemető

Az imént felsorolt helyeket jó szívvel ajánljuk nektek, ha a Dunakanyar kevésbé ismert részeit szeretnétek felkeresni, amennyiben pedig az aktuális programok érdekelnek, böngésszétek az oldalunkat a legfrissebb hírekért!

Képek: velvet.hu/google

Forrás: velvet.hu

Megosztás: