A Pilismaróti öböl maga az éden!

Kristóf Eszter 2017. 08. 09.
 • pilismarót
 • Szalonnasütés, sátorozás, horgászás, csónakázás, véget nem érő kártyacsaták, bográcsozás, és csillagles. Miért ne élveznétek akár az összeset egyszerre egy kellemes hétvégén? Nem kell külföldre utaznotok az élményért, a Pilismaróti öböl kiváló választás erre a célra. 

  Tavasz végétől ősz elejéig érdemes beilleszteni a sátorozást a naptáratokba, ráadásul akármikor megismételhetitek fárasztó és küzdelmes szállásfoglalás nélkül az élményt. Fantasztikusan hangzik, igaz? Hunyjátok be a szemeteket és képzeljétek magatok elé az alábbi élményt.

  Öblök, sátrak, kaszáspókok

  Reggel madárcsicsergésre ébredtek, és teljes nyugalomban hallgatjátok a Duna hullámzását. Nem csörög a telefon, nincsenek kéretlen üzenetek, és nem kell munkába rohanni a kánikulában. Reggeli előtt úsztok egyet a Dunában, és élvezitek, hogy a napsugarak melengetik az arcotokat. A szomszédban a horgászok türelmesen üldögélnek a kisszékükön, a többiek még a sátrakban alszanak. Olyan csendes ilyenkor a Duna. Még az illata is más. Nem hiányzik a munkahely, nem hiányoznak a kollégák, egyedül a sátor melegére, és a madárcsicsergésre vágytok. A kempingszékben üldögélve sokkal szórakoztatóbbak a keresztrejtvények, izgalmasabbak a regények, és az árnyas fák alatt leterített plédeken pihentetőbb a szunyókálás is.

  Reggelenként lekaratézzátok a sátor bejáratánál portyázó hetvenháromezer kaszáspókot, és egy kicsi seprűvel – biztos, ami biztos – eltüntetitek tízméteres körzetben az összes bogárnak látszó élőlényt. Ha ezt minden reggel megismétlitek, olyan fürgék lesztek, mint maga Jackie Chan. A sátorozásban az a legjobb, hogy tudjátok, a vízparton üldögélve minden éjjel gyönyörködhettek a csillagokban, és a frissen fogott sneciket bármikor kisüthetitek paprikás lisztben.

  Szalonnasütés közben nem foglalkoztok a fogyókúrával, vígan falatoztok a szalonnazsíros kenyérből, és a félig megsült, édes hagymából. Életetek legjobb halászléjét főzitek a dunai pontyokból, a dinnyét és a sört pedig egy szákban a vízbe áztatjátok hűlni. A Pilismaróti öbölben átélhetitek mindezt. Nagyon népszerű a sátorozók és a horgászok körében, de aki motorcsónakkal vagy jet skivel érkezik, az sem fog csalódni. Sokan keresik fel a közeli hajótemetőt az öbölben. 

  Hogyan juthattok el a fantasztikus csendet ígérő partszakaszhoz?

  Kétféle módon közelíthetitek meg. Az első verzió szerint, ha autóval érkeztek, haladjatok a 11-es főúton egészen a falu közepéig, és kanyarodjatok le a Bajcsy-Zsilinszky útra. A Duna irányában menjetek végig a Bajcsy-Zsilinszky úton, amiből kisvártatva Dunapart utca lesz. Keressétek az Akácfa utcát, ugyanis ha azt meglátjátok, akkor már csak balra kell fordulnotok az utána következő első földúton, ami az öbölhöz visz. A falu központjából kocsival 5 perc az út, ha nincs forgalom. A másik megoldás az, ha a Szobi révhez mentek egyenesen, ez Budapesttől 45 km, Esztergomtól nagyjából 10 km. A révhez vezető hosszú, egyenes útról jobbra kell kanyarodni az első lehetőségnél. A buszmegálló a lehető legjobb helyen van, innen is maximum 15 percet kell gyalogolni. Figyelem! Az út nem jó minőségű, ha magasak vagytok, szinte biztos, hogy lefejelitek a kocsi plafonját a sok kátyú miatt.

  Kiknek ajánljuk a Pilismaróti öböl nyugalmát?

  Bárkinek, aki élvezni szeretné a fent felsorolt élményeket személyesen. Ha úgy érzitek, hogy az említett hetvenháromezer pókkal meg tudtok küzdeni, és másra sem vágytok, mint hogy kifogjátok életetek halát, már most álljatok neki a csomagolásnak! Pakoljatok a bőröndbe hosszú nadrágot, fürdőruhát, és ne felejtsétek el, hogy kannákban vinnetek kell ivóvizet is! Ezután pedig már nem marad más hátra, mint hogy belevessétek magatokat az öböl fantasztikus világába. Meglátjátok, haza sem akartok majd menni!

  Iratkozz fel hírlevelünkre