Nagymaros

Nagymaros

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 002

Népesség

4 679 fő

Terület

34,39 km2

Nagymaros

Nagymaros a Duna bal partján, a Börzsöny lábánál fekszik, szemben Visegráddal és a visegrádi várral. Történelme, története szorosan összekapcsolódik Visegrádéval.

Pop Tiny House
Hirdetés

Rövid történelmi visszatekintés

Nagymaros az uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás korában. A Visegráddal szembeni Maros síksága különösen alkalmasnak számított lovagi játékok megtartására, melyek főleg Mátyás korában virágoztak.

Látnivalók

Nagymarosra menet már az utazást is különleges élménnyé lehet tenni, Budapestről vagy Esztergomból kiránduló- és szárnyashajóval is megközelíthetjük a települést. Nagymarosra érve mindenképpen érdemes megnézni a 14. századi katolikus, gótikus stílusú templomot. A főbejárattal szemben csúcsívben záródó kapukeret-zárókövén 1509-es évszám látható. A templom északi oldalán 14. századi vörös márvány sírkőlap volt, mely a visegrádi Mátyás király Múzeumba került. Érdemes megnézni a Kittenberger Kálmán emlékházat, a híres Afrika kutató és vadász egykori lakóházát is, a Duna parti korzózást pedig már-már bűncselekmény volna kihagyni.

Hirdetés

Kellemes séta a Kálvária domb megmászása, melynek tetején egy kedves kis kápolna helyezkedik el, a szakrális élmények után pedig a XIV. században telepített szelídgesztenye erdőbe is betérhetünk. Ha további aktív kikapcsolódásra vagyunk, felkaptathatunk a Julianus-kilátóhoz. A Nagymaros mellett található Hegyestető 482 méter magas csúcsáról, a Julianus-kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra, a kilátótól pedig továbbvezet a turistaút a remetebarlangokhoz. A nagymarosi remetebarlangokat a XI. században vájták, a csatlakozó kőépületek is középkoriak, a XIV-XV. századból valók.

Szerencsére vendéglátóegységekben sincs hiány Nagymaroson, ehetünk a révállomásnál, vagy nyalhatunk kézműves fagyit is. Szálláslehetőség vendégházakban van, átlagosan 20.000 / 30.000 Ft / fő / éj áron.

Borítókép: Bujtás Zoltán – Drone Eye Photography

Térkép

Nagymarosi programok

Közelgő események

Jacuzzi banner
Hirdetés

SzálláshelyekBooking.com

Szolgáltatások

Látnivalók Nagymaroson

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: