Nagymaros

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 002

Népesség

4 679 fő

Terület

34,39 km2

Nagymaros

Nagymaros a Duna bal partján, a Börzsöny lábánál fekszik, szemben Visegráddal és a visegrádi várral. Történelme, története szorosan összekapcsolódik Visegrádéval.

Rövid történelmi visszatekintés

Nagymaros az uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás korában. A Visegráddal szembeni Maros síksága különösen alkalmasnak számított lovagi játékok megtartására, melyek főleg Mátyás korában virágoztak.

Látnivalók

Nagymarosra menet már az utazást is különleges élménnyé lehet tenni, Budapestről vagy Esztergomból kiránduló- és szárnyashajóval is megközelíthetjük a települést. Nagymarosra érve mindenképpen érdemes megnézni a 14. századi katolikus, gótikus stílusú templomot. A főbejárattal szemben csúcsívben záródó kapukeret-zárókövén 1509-es évszám látható. A templom északi oldalán 14. századi vörös márvány sírkőlap volt, mely a visegrádi Mátyás király Múzeumba került. Érdemes megnézni a Kittenberger Kálmán emlékházat, a híres Afrika kutató és vadász egykori lakóházát is, a Duna parti korzózást pedig már-már bűncselekmény volna kihagyni.

Hirdetés

Kellemes séta a Kálvária domb megmászása, melynek tetején egy kedves kis kápolna helyezkedik el, a szakrális élmények után pedig a XIV. században telepített szelídgesztenye erdőbe is betérhetünk. Ha további aktív kikapcsolódásra vagyunk, felkaptathatunk a Julianus-kilátóhoz. A Nagymaros mellett található Hegyestető 482 méter magas csúcsáról, a Julianus-kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra, a kilátótól pedig továbbvezet a turistaút a remetebarlangokhoz. A nagymarosi remetebarlangokat a XI. században vájták, a csatlakozó kőépületek is középkoriak, a XIV-XV. századból valók.

Szerencsére vendéglátóegységekben sincs hiány Nagymaroson, ehetünk a révállomásnál, vagy nyalhatunk kézműves fagyit is. Szálláslehetőség vendégházakban van, átlagosan 4600 és 9000 ezer forint fő/éj áron.

Térkép

Nagymarosi programok

aug 08

Dunakanyar Fesztivál 2020

augusztus 8
Nagymaros
aug 21

Nagymarosi Szent István napi Borünnep

augusztus 21 - 08:00 - augusztus 22 - 17:00
Nagymaros
aug 29

VIII. Nagymarosi Csípős Fesztivál

augusztus 29 - 08:00 - 23:30
Sze 20

Dunakanyar Félmaraton 2020

szeptember 20 - 08:00 - 17:00
Nagymaros
jún 24

SzálláshelyekBooking.com

Szolgáltatások

Látnivalók Nagymaroson

Kapcsolódó cikkek