Kemencei Erdei Múzeumvasút

Kemencei Erdei Múzeumvasút

INFORMÁCIÓK

Cím

Kemence, Csarnavölgyi út 45,

Telefon

+36 20 586 5242

E-mail

kemence@kisvasut.hu

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence és Feketevölgy között közlekedik, hétvégenként és ünnepnapokon. A kisvasút nagy népszerűségnek örvend a kirándulók körében, köszönhetően a Börzsönynek, a friss levegőnek, a vonatozás élményének, és a kemencei végállomáson található múzeumnak. Minden vonat nemdohányzó, fapados kocsikkal közlekedik.

Hirdetés

Az erdei vasút és a múzeum működtetéséről a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai gondoskodnak. Az önkéntesek igyekeznek megválaszolni minden kérdést a vonatokkal és a kisvasutak történetével kapcsolatban. Az egyesület célja az, hogy minél több látogatóval megszerettesse a vonatozást.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút felkeresése kiváló program családoknak, baráti társaságoknak, és az idősebb korosztály számára is.

A Kemencei Kisvasút története

Egykor több mint 200 kilométernyi kisvasút volt a Börzsönyben. A teljes szakasz nem üzemelt egyszerre természetesen, de egy szakavatott térképésszel a nyomvonalakat fel lehetett tárni. A Kemencei Erdei Múzeumvasút Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja.A vasút az 1910-es évektől a ’20-as évek végéig épült. Megindult rajta a faáru és személyszállítás lóvontatással, majd a gépesítés, pályafejlesztés, és sajnos a visszabontás is. Két nagy árvíz, és a végleges felszámolás után az újraindítás 2000-től kezdődött meg. A Kemencei Kisvasút kalandos történetéről részletesen ide kattintva olvashattok.

Kirándulás a Kemencei Kisvasút környékén

Családoknak, kisebb túrákra vágyóknak érdemes bejárni Kemence környékét, mert a település és a környező erdő is számos izgalmas látnivalóval kecsegtet.

Nyári programként ajánlatos felkeresni a kemencei strandot, amely a kisvasút vonala mellett található, Godóvár megállóhelynél. Az utat meg lehet tenni kisvasúttal, de akár gyalogosan is. A strand hidegvizes medencékkel felszerelt, ezek kiváló választásnak bizonyulnak a forró nyári napokon. A strand nyitva tartása: június 1. – augusztus 31., hétfőtől vasárnapig 9:00 – 19:00 óráig.

Jó hír a kerékpáros túrák kedvelőinek, hogy Kemencéről igen jó minőségű út vezet Királyháza-Diósjenő felé, illetve a Csarna-völgy is kedvelt útvonal a terepet választó kerékpárosoknak. Érdemes meglátogatni a környék nevezetességeit is, hiszen számos történelmi emlék, turisztikai célpont elérhető Kemencéről egy-két órás tekeréssel. Túrázás során a szerencsés keresgélő akár több ezer éves cápafogat is találhat.

Egy hosszabb túrázásba, autós utazásba beleférhet egy kirándulás Drégelypalánkra, ahonnan elérhető Drégelyvár, illetve kerülővel a Bánki-tó környékét is érdemes felfedezni.

Kemencei kisvasút menetrend

A vonatok csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, egyéb időpontokban különvonat igényelhető előzetes egyeztetés alapján.

Vonatindulás Kemence állomásról: 10:00, 11:30, 13:00, 14:45, 16:00, 17:30

Vonatindulás Feketevölgy állomásról: 10:45, 12:15, 13:45, 15:20, 16:45, 18:15

A menetrendben szereplő, külön feltételek szerinti vonatok (melyek nem különvonatok) csak menetrendi üzemnapokon, és csak akkor közlekednek, ha legalább 10 fő jelzi utazási szándékát a 20/586-5242 telefonszámon, a közölt indulási időpont előtt legkésőbb 10 perccel, ha Kemence állomáson, és egy órával, ha másutt kíván felszállni. Különvonatok (azaz menetrendben nem szereplő vonatok) csak akkor közlekednek, ha az előzetesen egyeztetve lett. Különvonati igényét legalább két héttel előre szükséges jelezni!A hétköznapra eső ünnepnapokon a vonatközlekedésről, illetve a menetrenddel kapcsolatosan általában a megadott telefonszámon vagy a weboldalon kaphattok információkat.

Akár babakocsival, akár kutyával érdemes nekivágni az útnak, de érdemes szem előtt tartani, hogy a vonatokon kevés hely áll rendelkezésre a nagyobb poggyász megőrzésére. A vonat 2019.04.06 – 2019.10.27.-ig közlekedik.

Díjszabás

Látogatójegy:

Teljesárú: 300 Ft

Kedvezményes: 150 Ft

A látogatójegy az alábbi szolgáltatások igénybevételére jogosít:

– a kisvasút végállomásán kialakított park látogatása;

– a kiállított járművek megtekintése;

– a kovácsműhelyben lévő múzeum megtekintése.

Különvonat:

A különvonat díja egyenlő a különvonaton utazók menetdíjtáblázat szerinti menetdíjainak összegével, de legalább 20 000 Ft.

A díjszabással kapcsolatban felmerülő gyakori kérdések és a pontos árak elérhetőek ide kattintva.

Elérhetőség

Kemencei EMV (Kisvasutak Baráti Köre E.)

2638 Kemence, Csarnavölgyi út 45.

tel: (20) 586 5242

email: kemence@kisvasut.hu

web: kisvasut.hu/kemence

Megközelítés

Kemence község a Börzsöny-hegység nyugati oldalán, az Ipoly völgyének alsó részén, a szlovák határ közelében helyezkedik el, Budapesttől mintegy 90 kilométerre. Jelenleg a környék egyik elsőszámú turisztikai központja.

A községet autóval a 12-es számú főút felől lehet megközelíteni, Szob, Ipolydamásd, és Vámosmikola felől. Busszal Szobról 42 km, és 1 óra az út, a menetrendet ITT lehet megtekinteni.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Kemencei látnivalók

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: