Dunabogdány

Dunabogdány

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 285

Népesség

3 233 fő

Terület

25,5 km2

Dunabogdány

A Szentendrei Duna-ág mentén, a Visegrádi-hegység lábánál terül el a hangulatos, csendes Dunabogdány.

A község története meglehetősen régre nyúlik vissza a történelemben, a területet már az őskorban is lakták, de a település határában feküdt a Római Birodalom keleti védvonalának, a Limesnek a katonai tábora is. Nincs ezen csodálkoznivaló, hiszen a domb- és hegyvidék a közelben folyó Dunával ideális és egyben szépséges környezet nemcsak a letelepedéshez, hanem egy hétvégi kiránduláshoz is.

Látnivalók

A látnivalók közül mindenképpen érdemes megtekinteni a rokokó stílusú, aranyozott Nepomuki Szent János szobrot a Szent János téren. A pilléres talapzaton pihenő alkotáshoz egy helyi legenda kapcsolódik, miszerint a cseh király a budai várnak ajándékozott egy igen szép Nepomuki Szent János kőszobrot, amit a visegrádi várba akartak szállítani 1526-ban, mikor a törökök elől menekíteni kezdték az értékeket. Azonban a szállítóeszköz Bogdányba érve elromlott, így a szállítók úgy döntöttek, ideiglenesen a településen hagyják a szobrot. Időközben megjelentek a törökök, de a lakosság még az érkezésük előtt elásta a szobrot, így az megmenekült a török pusztításától. A török visszavonulása után, 1527-ben a bogdányiak kiásták a szobrot és elhelyezték ugyanazon a helyen. (Bogdányi római katolikus Domus História).

Hirdetés

Vallás és szabadidő

A katolikus templomot is érdemes meglátogatni, az épületet 1724-ben építették újjá, feltehetően középkori maradványokból. A Dunabogdány fölé emelkedő meredek dombon helyezkedik el a későbarokk Szent Donát kápolna. Az emelkedőtől nem szabad megijedni, érdemes felkaptatni a 19. század elején épült kápolnához. Dunabogdány kanyargós utcái és a Duna part egyaránt sétára invitál, így ha időnk engedi, sétáljunk el Millenniumi emlékműhöz és a Hősök emlékművéhez, illetve a Szent Rókus kápolnához is. Ha aktívabb kikapcsolódásra vágyunk, látogassunk el a szabadstrandra, a parton többféle vízi sportnak is hódolhatunk, de nincs messze innen a Duna–Ipoly Nemzeti Park sem.

A környéken természetesen vendéglátóhelyet is találni, akár a Duna parton is vacsorázhatunk egyet, megkoronázva az egész napos kirándulást. Ha esetleg úgy döntenénk, hogy nincs is kedvünk hazamenni, már akár 4500-5000 forint környékén is találunk szállást a községben.

Térkép

Dunabogdányi programok

Szálláshelyek

Szálláshelyek

Dunabogdány látnivalói

Ajánlott szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: