Babits Mihály Emlékház

Babits Mihály Emlékház

INFORMÁCIÓK

Cím

Esztergom, Babits Mihály út 11

Telefon

+36 33 500 175

E-mail

balassamuzeum@balassamuzeum.hu

Babits Mihály Emlékház – Esztergom

Babits Mihály és felesége Török Sophie 1923 nyarán járt először Esztergomban, egy hajóút alkalmával. A Dunakanyar és Esztergom annyira megtetszett nekik, hogy vásároltak itt egy kis nyaralót és 1924-től minden nyarukat az esztergomi lakban töltötték. Itt ismerkedtek meg az Eiczinger családdal is, akikkel szoros baráti kapcsolat alakult ki.

Már Várta-Lak
Hirdetés

Babits Mihály Emlékház – autogram fal

Babits a híres autogram fal ötletét Eiczinger Ferenc borospincéjében látta, és megkérte, csináljon egyet neki is a nyaraló tornácára. A Babits házaspár 13 nyarat töltött Esztergomban, itt fogadták barátaikat, a hazai kulturális élet, a Nyugat nemzedék jeles személyiségeit.

Hirdetés

Ezen látogatások emlékét őrzi az autogram fal. Minden vendéget megkértek, hogy írják alá a falat, de csak szén krétával. Majd mikor a vendég távozott, a család összeült és döntött, hogy maradhat-e az aláírás az utókornak és átfessék, vagy inkább letöröljék.

A falon olyan nevekre lehet bukkanni, mint Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Radnóti vagy éppen Móricz. A Babits-év alkalmával, 2008 júliusától őszig restaurálták az autogramfalat, és felújították az épületet. A ház korabeli külső-belső festői díszítésének feliratait, értékes képeit kortárs iparművészek restaurálták. Az emlékház 2013. január 1-től a Magyar Nemzeti Múzeum egyik intézménye.

Útvonalterv

NYITVA TARTÁS

Naponta 10-18 óráig.
Az Emlékház hétfőn és kedden zárva tart.

Látogatható:

április 1-től október 31-ig

Belépő:

  • Felnőtt: 1.000,- Ft/fő
  • Diák és nyugdíjas: 500,- Ft/fő

Tárlatvezetés:

  • 3000 Ft – előzetes bejelentkezéssel

Térkép

Település

Esztergomi programok

Szálláshelyek a közelben

Szálláshelyek a közelben

További látnivalók Esztergomban

Témába vág

Megosztás: