Blog

Dunakanyar

Hétvégi kirándulás célpontok a Dunakanyarban

Egy napot, egy hétvégét, de akár egy hónapot is érdemes eltölteni a Dunakanyarban, hiszen amellett, hogy gyönyörű a térség, rengeteg látnivalóval és szabadtéri programmal várja az ide érkező kirándulókat. Mi hajóval, busszal és autóval is rendszeresen bejárjuk a kedvenc helyeinket, de ha szerettek biciklizni, akkor nyugodtan pattanjatok kerékpárra, a Dunakanyar bicajjal is egészen könnyen megközelíthető. Nézzük, melyek a legszuperebb hétvégi kirándulás célpontok a régióban, ahol még hírből sem ismerik az unalmat!

Hétvégi kirándulás Esztergomban

Városnézés

Ha városnézésről beszélünk, vannak olyan ikonikus helyek Esztergomban, amit kár lenne nem felfedezni, vagy újra meglátogatni egy többnapos kirándulás alkalmával. Emellett persze arra buzdítunk benneteket, hogy nyugodtan vegyétek nyakatokba a várost, és járjátok be a kis utcákat, hogy rábukkanjatok a kedvenc helyetekre.

Hova érdemes mindenképpen ellátogatni egy városnézés alkalmával?

Babits Mihály Emlékház EsztergomAktív pihenés

A Kis Duna sétányon és a Nagy Duna sétányon mindenképpen érdemes végigsétálni többször is, ha szerettek a Duna-parton lenni. Elképesztő fotókat lehet készíteni a folyóról, ha pedig gyerekekkel érkeztek a városba, akkor rollerezni-gördeszkázni is lehet a környéken. Babakocsival szintén kellemes sétát tehettek a vízparton. A Prímás Szigetre sokan járnak futni, tehát ha a futócipő is bekerül a táskátokba, mert nem bírjátok ki a hétvégét futás nélkül, akkor már meg is találtátok a legjobb helyet hozzá.

Szívesen kirándulnátok egyet a város környékén? Másszatok fel a Vaskapu-hegyre, a Szent Tamás-hegyre vagy a Strázsa-hegyre, és ismerjétek meg Esztergom békés oldalát. Mindhárom helyről fantasztikus a panoráma, akárcsak a Mária Valéria hídról. Kényelmes ruhát készítsetek be a táskába a túrabakancs mellé, és már indulhat is a kirándulás!

Vaskapu-hegy

Passzív pihenés

Megnéztétek a várost, kirándultatok, és most nem vágytok másra, mint egy kis lazításra? Akkori irány az Aquasziget Esztergom! A fürdő egy kültéri és egy fedett élményfürdővel rendelkezik, így amikor kint már igen hűvös az idő, akkor nyugodtan tudtok fürdeni. A belső térben összesen négy medence és egy infraszauna kényelmét élvezhetitek, de érdemes felkeresni a látványkonyhát, sörözőt és a nyugágyakat is.

Biztosan szeretni fogjátok a sodrófolyosóval, gejzírrel, nyakzuhanyokkal, vízeséssekkel, vízgombával, buzgárokkal, dögönyözőkkel, és mászófallal ellátott élménymedencét.  A pihenőmedencében pedig dögönyöző, oldalmasszázs, nyakzuhany, és ülőpad is van. A gyermekmedence nagyon népszerű a gyerekek körében, és természetesen a jakuzzi sem maradhat ki a sorból.

Aquasziget Esztergom

Hétvégi kirándulás Dömösön

Városnézés

Bár Dömös egy nagyon kicsi falu, érdemes felfedezni magatoknak. A helyiek nagyon barátságosak, és mivel jóval kevesebb kiránduló száll meg a faluban, mint a környéken található nagyobb városokban, ezért itt sokkal csendesebb és nyugalmasabb minden. Ideális hétvégi kiránduló célpont azoknak, akik arra vágynak, hogy a világ zajától távol pihenhessenek.

Jó tudni!

A közelben érdemes felkeresni a prépostsági romokat, ahol nemcsak az egykori prépostságról, de az egész Dunakanyar történetéről rengeteg érdekes információt tudhattok meg.

Ha Dömös szomszédságát is felfedeznétek, kiránduljatok el Visegrádra, Pilismarótra, vagy a Duna túloldalán Nagymarosra és Zebegénybe. Nem fogjátok megbánni, egytől egyig szuper helyek!

Dömösi prépostság

Aktív pihenés

Talán nem is kell mondanunk, hogy ha Dömösön szálltok meg és kirándulni szeretnétek, akkor az egyik legjobb túracélpont a Rám-szakadék. Minden évben rengetegen látogatnak el ide, ti se hagyjátok le a listátokról. Érdemes túracipőben útnak indulni, a kisebb gyerekeket és a kutyákat azonban hagyjátok otthon a nagyira, mert olyan terepen kell haladni, ami számukra túl nagy (vagy teljesíthetetlen) kihívás lenne.

Útközben álljatok meg a Szentfa kápolnánál, visszafelé jövet pedig sétáljatok le a Hajóállomásra. Gyönyörű innen a szemben fekvő Szent Mihály-hegy, és rajta a Remete-barlang.

Hirdetés

Passzív pihenés

Ha kiültök a kertbe egy könyvvel, az is elképesztően pihentető lehet, de a közelben található az Aquasziget Esztergom és a Lepence Spa is. Nyári időszakban annyi szuper szabadstrand van a környéken, hogy mindenképpen meg kell mártóznotok a Duna hűsítő habjaiban.

Rám-szakadék

Hétvégi kirándulás Leányfalun

Városnézés

A település központjában áll a Hely-és Irodalomtörténeti Kiállítóhely, amelynek célja, hogy bemutassa Leányfalu meglévő helytörténeti anyagát. Szombaton délelőtt is nyitva tart, tehát ha Leányfalu a hétvégi kirándulásotok célpontja, nyugodtan felkereshetitek. A közelben folydogáló Dóra-patak mellett egy gyönyörű parkot és sétányt találtok, melynek a végénél egy római kori őrtorony maradványait is körbe tudjátok járni.

A Duna-parton sétáljatok el a hajóállomáshoz, itt több tájékoztató táblát találhattok. Elmesélik, hogyan közlekedtek erre kofahajók, hogy felvegyék a kiskereskedőket és a terményeiket, de itt fürdött régen Karinthy Ferenc és Móricz Zsigmond is egy tutajokból összetákolt dunai strandon.

Leányfalu tutajstrand

Aktív pihenés

A Duna-parton halad a bicikliút, amelyet a helyiek és a térségbe érkező kirándulók is előszeretettel használnak egy kis kerekezéshez. Nyugodtan hozzatok magatokkal plédet, és kosarat is, mert biciklizés után remek helyeket találhattok piknikezéshez is. Ha nagyobbat kirándulnátok, üljetek autóba, és menjetek el Szentendréig, ahol gyalogosan felkereshetitek a Lajos-forrást, és a Dömörkapu-vízesést.

Kissé ugyan el fogtok fáradni, de egy hétvégi kirándulás kicsit erről is szól. A lazításról, a városnézésről, és az ismerkedésről. Ismerkedés a Dunakanyarral, a helyiekkel és a környék településeivel.

Dömörkapu vízesés Szentendre

Passzív pihenés

Ha Leányfaluról beszélünk, akkor természetesen muszáj megemlítenünk a Termálfürdő Leányfalut, a környék egyik legjobb fürdőjét. A strand télen-nyáron működik, sőt, a gyógyvizes medencékben fedett rész alatt is tudtok pihenni, így esős időben is nyugodtan felkereshetitek. Egy meleg vizes élménymedence, egy meleg vizes gyógymedence, egy strandmedence, egy 50 méteres úszómedence, egy tanmedence és egy gyermekmedence szolgálja az ide látogatók kényelmét.

Szerintünk ne hagyjátok ki ezt az élményt!

Leányfalu Termalfürdő és strand

Hétvégi kirándulás Gödön

Városnézés

Gödön talán úgy a legizgalmasabb a városnézés, ha biciklire pattantok, és körbetekeritek a látnivalókat. Kincsem istállójának egykori helyét például érdemes felkeresni, akárcsak a Feneketlen-tó környékét. Ha marad egy kis szabad időtök, ruccanjatok át Vácra vagy Nagymarosra, és ismerjétek meg a környéket. Mivel ezen a parton akár vonattal is közlekedhettek, nincs akadálya annak sem, hogy körbejárjátok a bal partot, és sétáljatok egyet azon a településen, ahol véletlenszerűen leszálltok.

Kincsem istálló Göd

Aktív pihenés

Említettük a biciklizést, de ugyanúgy szóba jöhet a sárkányhajózás is. Nem ültetek még sárkányhajóban? Éppen itt az ideje! A környéken több kölcsönző is működik, ahol elmagyarázzák nektek, hogyan kell evezni, és mire kell ügyelni csónakázás közben. Futni, rollerezni, és gördeszkázni szintén érdemes Gödön, a gyerekek pedig egyenesen rajonganak a városban található kalandparkért is.

Tipp!

Biciklizni szeretnétek, de nem szeretnétek otthonról magatokkal hozni a saját kerékpárotokat? Nincs is rá szükség, hiszen ott a Dunakanyar kerékpárkölcsönző, ahol nagyon kedvesen fogadnak mindenkit, aki két keréken szeretné bejárni Gödöt. Az útvonalakkal kapcsolatban még remek tippeket is kaphattok a bicajok mellé!

Dunakanyar Kerékpárkölcsönző Göd

Passzív pihenés

Érdemes lesétálni a Duna-partra is, hogy egy kicsit gyönyörködjetek a Dunában, és ha még nincs nagyon hideg, akár egy egész délutánt is eltölthettek itt. A gyerekek általában imádják a vízbe dobálni a követeket, de a kutyák is szívesen rohangálnak a parton.

A Gödi Termálfürdő pedig minősített termálvízzel rendelkezik, így télen-nyáron egyaránt felkereshetitek, és lazíthattok egyet a meleg vízben egy-egy hosszú hét után.

Gödi strand

Hétvégi kirándulás Szentendrén

Városnézés

Egy szentendrei hétvégi kirándulás számunka elképzelhetetlen múzeumlátogatás nélkül, hiszen a városnak igen pezsgő a kulturális élete. Elmehettek a rendelkezésetekre álló 2-3-4 nap alatt egyszer a Skanzenbe, ahol felfedezhetitek újra, milyen foglalkozásokat űztek őseink, illetve milyen házakban éltek korábban. A Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján pedig a következő szentendrei múzeumról és kiállítóhelyről bővebb információt találtok:

 • Ferenczy Múzeum
 • Római Kőtár
 • Barcsay Múzeum
 • Kmetty Múzeum
 • Szentendrei Képtár
 • Helytörténeti kiállítóhely
 • Kovács Margit Kerámiamúzeum
 • Czóbel Múzeum
 • Vajda Múzeum
 • Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum
 • MűvészetMalom

Ha már városnézésen töritek a fejeteket, járjátok végig a Bükkös-patak mentén Szentendrét, így meglátjátok, milyen bájos, macskaköves utcái vannak a városnak, nem beszélve a csodaszép kézműves termékekről és finomságokról!

Szentendrei Skanzen

Aktív pihenés

Ha biciklizni szeretnétek Szentendrén, akkor a Duna korzó környékén mindenképpen érdemes, hiszen máshol elég kemény emelkedők vannak. Ha inkább sétálnátok, azt is megtehetitek itt, mi nagyon szeretünk csak úgy egy picit leülni figyelni a vizet. Korábban már Leányfalunál említettük, hogy Szentendrén a Lajos-forrás és a Dömörkapu-vízesés nagyon népszerű turistacélpont, ezeket is vegyétek célpontba, ha maradt még bennetek szufla.

Passzív pihenés

Egyetek jókat a városka éttermeiben, és nézzetek utána, hogy az adott hétvégén lesz-e valamilyen rendezvény vagy fesztivál a városban. Ezeket ugyanis kár kihagyni!

Mindenképpen keressétek fel a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontot is, ahol a wellness és masszázs szolgáltatások mellett a Szaunavilág is tárt karokkal várja a fáradt kirándulókat.

Szentendrei mesterszauna

Hétvégi kirándulás Vácon

Városnézés

Vácon a városnézés remek móka, hiszen a csodálatos belváros számos felfedezni való kinccsel várja az érdeklődőket. Mutatunk is egy rövid kis listát azokról a múzeumokról és kiállítóhelyekről, amit egyszerűen muszáj felkeresni. Nem, nem így egymás után, de sok-sok hétvégi kirándulás alkalmával biztosan.

 • Tragor Ignác Múzeum – Memento Mori
 • Hajótörténeti Gyűjtemény
 • Tragor Ignác Múzeum – Ars Memorandi kiállítóhely
 • Pannónia Ház kiállítóhely
 • Váci Mosolyalbum, Sajdik Ferenc Gyűjtemény
 • Tragor Ignác Múzeum – Középkori pince
 • Görög Templom Kiállítóterem
 • Nemzetiközi Mobil Madi Múzeum
 • „Aranyba kötött élet” – Váci György Könyvkötészeti Tárlat
 • Modern Művészeti Gyűjtemény
 • Tragor Ignác Múzeum – Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely

A múzeumok mellett fedezzétek fel a diadalívet, a székesegyházat, és a Duna-partot is. Utóbbinál az Erzsébet sétány a kedvenc helyünk, ezt vegyétek tuti tippnek!

Vác, Március 15. tér - váci főtér

Aktív pihenés

Nos, mire vágytok? Kirándulásra? Biciklizésre? Mindkettő remek időtöltés Vác környékén, a helyiek is gyakran közlekednek kerékpárral. Ha túráznátok, járjátok be a Naszályt, ismerkedjetek meg a túraútvonalakkal, vagy keressétek fel a Násznép-barlangot, és a Hétkápolnát. Biciklivel a Kőszented híd környéke és a Duna-part a legjobb úti cél, közben persze rengeteg étteremnél megállhattok pihenni. Sőt, kötelező is tesztelni Vác étterem kínálatát!

Szerettek úszni?

Nyomjatok le pár kört Vác fedett uszodájában. Egy hétvégi kirándulásba ez is belefér!

Passzív pihenés

Üldögélni a Duna-parton egy hétvégi kirándulás alkalmával túlságosan unalmasnak hangzik? Szerintünk nem. Ha szerettek fotózni, akkor a fényképezőgépeket hozzátok magatokkal, és örökítsétek meg a váci vízpartról a térség legszebb naplementéjét. Érdemes elsétálni a Ligeti-tóhoz és a Váci Ártéri Tanösvényhez, itt tulajdonképpen olyan csend van, hogy még meditálni is tudtok a jó levegőn!

hétvégi kirándulás a Dunakanyarban

Hétvégi kirándulás a Börzsönyben

Városnézés

Mennyire ismeritek a Börzsöny és az Ipoly környékét? Ugye, hogy sokkal kevésbé, mint a Dunakanyar ismertebb, turisták körében is népszerűbb részeit? Itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerjétek az olyan kicsi, de csodaszép településeket, mint Szokolya, Márianosztra, Ipolydamásd, Nagybörzsöny, vagy éppen Kemence. Egy ilyen hétvégi kirándulás egyértelműen autóval a legkönnyebben kivitelezhető, hiszen az emelkedők az elszánt kerékpárosokat is próbára teszik. Nemhogy a lelkes kezdőket. Irány a Börzsöny!

Kemencei kisvasút

Aktív pihenés

Na és itt jön képbe a kisvonatozás, mint egyedülállóan izgalmas és szórakoztató szabadtéri program. Fedezzétek fel a Börzsöny kisvasútjait, próbáljátok ki, melyik tetszik jobban. A Kemence-Hajagos, a Királyrét-Kismaros, esetleg a Szob-Nagybörzsöny vonal? Alig várjuk, hogy beszámoljatok róla! Ha a vonatozás mellett túráznátok is, kiránduljatok el a Csóványosi-kilátóhoz, gyerekekkel pedig a Királyréti tanösvény vagy a Királyréti hajtánypálya lesz a legjobb úti cél. Mi már utaztunk a hajtányokkal, és bár sajnáltuk, hogy a pálya ilyen rövid, legközelebb is biztosan megyünk néhány kört!

Királyréti hajtánypálya

Passzív pihenés

Egy olyan csodaszép környezetben, mint amilyen a Börzsöny, nem adhatunk más tanácsot, mint hogy menjetek ki a szabad levegőre, és gyönyörködjetek a kilátásban, és az erdőben. Ide biztosan nem azért kirándultok, mert pörgésre vágytok, ezért talán nem meglepő, hogy a szórakozóhelyek helyett itt főleg a csendet és a nyugalmat élvezhetitek. Azért nem lesz olyan nehéz, igazunk van?

Elfeledett várak a Börzsönyben

Kirándulás a Dunakanyarban

Hiányzik a szemeteknek néhány település, igazunk van? Nincs a listánkon Nagymaros, Zebegény, Visegrád, és a Szentendrei-sziget sem. Ennek csupán az az oka, hogy a közelmúltban összeállítottunk egy olyan cikket, ahol az egynapos kirándulások álltak a figyelmünk középpontjában. Ebben a bizonyos cikkben mindegyik fent említett település és helyszín szerepel, annyi programmal, amely sokkal több időre csábít benneteket a térségbe, mint egyetlen nap.

IDE kattintva végignézhetitek az egynapos kirándulás toplistánkat, remek tippekre bukkanhattok!

Még több helyet szeretnétek felfedezni a térségeben? Szívesen olvasnátok egy Dunakanyar bakancslistát, vagy egy izgalmas összeállítást a térség kilátóiról? Jó hírünk van, ilyet is készítettünk nektek.

A bakancslistát ITT találjátok, a kilátókról pedig IDE kattintva olvashattok bővebben!

Ennek a listának sosem lehet vége, hiszen minél többet foglalkozunk vele, annál több olyan célpontot találunk, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni a Dunakanyarban. Az összes település tartogat a kíváncsi szemek számára meglepetéseket, csodás panorámát, túraútvonalakat, vagy más szabadtéri elfoglaltságot.

Szerintünk célszerű elővenni egy térképet, és szépen sorra venni a városok, falvak, a hegyek és a Szentendrei-sziget népszerű és rejtett szépségeit. Talán így nem maradtok le semmilyen élményről!

Videók: Hungary DrónVideó

Borítókép: Csonth László

Megosztás: