Blog

Nagy-kő-hegy

Többnapos kirándulás a Dunakanyarban – Látnivalók a Börzsönyben!

Ha lehunyjátok a szemeteket, mit láttok magatok előtt? Finom ételeket? Élményvonatozást? Múzeumlátogatást, esetleg egy kellemes, hosszú túrázás lehetőségét? Egy többnapos kirándulás a Dunakanyarban olyan programokkal kecsegtet, amelyek minden korosztály számára remek kikapcsolódást ígérnek. Következzenek most azok a látnivalók a Börzsönyben, melyek egytől egyig nagy kedvencek lesznek számotokra. A sorrendet azonban nektek kell eldönteni. Mi nem hagynánk ki semmit közülük, az biztos!

Amit biztosan nem érdemes otthon hagyni!

Túrabakancs, kényelmes öltözet, térkép, az összes családtag, barát és kedves ismerős, kutyák, macskák és egy hatalmas zsákra való jókedv és elszántság!

Mutatjuk, miért érdemes a Börzsönybe kirándulni!

Kirándulás a Dunakanyarban

Látnivalók a Börzsönyben

Túrázás

Az első és legfontosabb tanácsunk az, hogy járjátok be gyalogosan a lehető legtöbb pontját a Börzsönynek. Tehettek rövidebb és hosszabb túrákat is, a lényeg, hogy ne feledkezzetek el arról, hogy a térség mennyi izgalmas helyet, látnivalót, és milyen elképesztő panorámát tartogat számotokra. Gyerekekkel és kutyákkal is érdemes nekivágni az útnak, de előtte célszerű feltérképezni az útvonalakat, és a lehetséges nehézségeket.

 

Hirdetés

Nem mindegy például az, hogy egy bizonyos túrát kinek ajánlanak a profi túrázók. A Duna túloldalán a Rám-szakadéknál például gyakori hiba, hogy a kirándulók kutyával indulnak útnak. Így egy idő után vissza kell fordulniuk, pedig ha alaposan utánanéztek volna az útvonalnak, akkor több helyen is azt olvasták volna, hogy ez a túra egyáltalán nem kutyás célpont. Ti ne kövessétek el ezt a hibát. Lássuk, merre érdemes kirándulni!

Börzsöny

Csóványosi-kilátó

A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa. A hegyre több turistaút vezet, mi az Országos Kéktúra kék sáv jelzését ajánljuk nektek. Készüljetek fel rá, hogy igen megerőltető, és hosszú túra vár rátok. A hegyen épített kilátó kb 10 km távolságra található a királyréti parkolótól, ez nagyjából 3 órás kirándulásnak felel meg. 133 lépcsőfokot kell megmásznotok a legfelső teraszig, de mindenképpen megéri a lépcsőzés, ugyanis a kilátó tetejéről akár a Magas-Tátra is látható. A legfontosabb információk:

Turistajelzések: kék sáv jelzés,

Táv: 10 km

Bejáráshoz szükséges idő: kb 3 óra

Nehézségi fok: gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk

Csóványosi kilátó

Királyréti tanösvény

Gyerekeknek és időseknek kiváló túra, hiszen nem túlságosan megerőltető, az érdeklődők mégis megismerkedhetnek túra közben az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. A királyréti Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont kapujánál kihelyezett tábla bemutatja a tanösvény főbb állomásait, de a Látogatóközpontban füzetet is lehet hozzá vásárolni. A gyerekek számára egy rajzos füzetet is beszerezhettek, így kirándulás közben egy izgalmas rejtvényt is megoldhatnak. Info: dunaipoly.hu

Királyréti tanösvény

fotó: dunaipoly.hu

Az állomások a következők:

  • Régi királyréti és szokolyai gyümölcsfák
  • Így is lehet fát vágni
  • Vadgyümölcsök
  • Fenyves élővilága
  • Bajdázói-tó
  • Mocsári teknős
  • Királyréti tó
  • Pincék
  • Település élővilága

Turistajelzések: T

Táv: 2.9 km

Bejáráshoz szükséges idő: 1,2 óra

Nehézségi fok: könnyű, gyerekek is könnyedén teljesítik

Figyelem!

A tanösvény elérhető a Duna-Ipoly applikáción keresztül is IDE kattintva, így otthon még több időt és figyelmet fordíthattok arra, hogy milyen gyönyörűek és érdekesek a látnivalók a Börzsönyben!

Királyréti tanösvény

fotó: dunaipoly.hu

Julianus-kilátó

A kilátó Nagymarosról és Zebegényből is kb 4 km, de az út elég nagy kitartást igényel. Ennek ellenére gyerekekkel is érdemes megtenni, mert fantasztikus a dunai panoráma látványa, a Fellegvár és a Salamon-torony egészen kicsinek látszik innen. A kilátó lábánál lévő padoknál és asztaloknál meg tudtok pihenni, ha elfáradtatok, és elemózsiát is érdemes magatokkal hozni a fényképezőgép mellé.

Tapasztalt túrázók szerint akár télen is fel lehet kapaszkodni a Julianus-kilátóhoz, természetesen akkor, ha megfelelőek az időjárás és útviszonyok.

Ha belefér a többnapos kirándulásba egy Nagymaros – Hegyes-tető – Remete-barlang – Zebegény túra, akkor IDE kattintva olvashattok az útról bővebben!

Turistajelzések: Nagymarosról a kék, Zebegényből a sárga jelzéseket kell követni

Táv: 4 km

Bejáráshoz szükséges idő: 1,5-2,5 óra

Nehézségi fok: közepes

Látnivalók a Börzsönyben

Utazás kisvasúttal

Ha már Királyrétről beszéltünk, essen szó a Börzsönyben közlekedő kisvasutakról is. Annak idején 200 km vasúti sín volt a Börzsönyben, ma már ennek a töredékét használhatjuk. Ennek ellenére a három vonalon igen hosszan közlekednek a kisvonatok, így bármelyiket is választjátok, biztosan nagy élmény lesz az utazás.

Ami nagyon lényeges, az az, hogy érdemes előzetesen utánanézni az útvonalaknak és a csatlakozásoknak, hogy ne legyen sokkal hosszabb a nap, mint ahogyan terveztétek.

Királyréti erdei vasút

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence és Feketevölgy mh. között közlekedik. Az út 25 perc, és az alábbi linkre kattintva találtok minden információt a menetrenddel és a jegyárakkal kapcsolatban. A kemencei megállóhelynél egy múzeum is működik, ahol a gyerekek még közelebb kerülhetnek a kisvasutak történetéhez, és a vonatozáshoz magához is.

A vonal tökéletesen alkalmas rövid kirándulásokhoz, akár kisgyerekekkel is, akik ezt a távolságot is biztosan élvezni fogják.

Transzbörzsönyi Vasút

A Transzbörzsönyi Kisvasút Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, amely ráadásul 22 km hosszú. A vonalon két helyen is át kell szállni, különféle üzemeltetési okok miatt, de ez nem zavar majd benneteket, ebben biztosak vagyunk. A jegykiadás is ehhez igazodott, sőt, nem is muszáj Szobról egészen Nagybörzsönyig utazni, hiszen az átszállások helyett ott is maradhattok Márianosztrán vagy Nagyirtáspusztán, hogy kiránduljatok egyet a környéken.

Hazafele ismét vonattal tudtok majd utazni, a menetrenddel kapcsolatban ITT találtok több információt!

Királyréti Erdei Vasút

A Királyréti Erdei Vasút és a Királyréti Hajtánypálya szintén nagyon népszerű a turisták körében. Ha gyerekekkel vagytok, érdemes kipróbálni a hajtányokat, maga a vonat pedig Kismaros és Királyrét között közlekedik, és kb 30 perc a menetidő.

Ha közben leszállnátok valahol, akkor jeleznetek kell az üzemeltetők felé, hogy visszafele is ezzel a vonattal utaznátok, mert nem áll meg minden megállóhelyen a vonat. Ez egyébként nem okoz különösebb nehézséget, a kirándulók oda szoktak rá figyelni.

Tipp!

A végállomáson nagyokat lehet kirándulni vagy biciklizni, és itt van a már említett Hiúz Ház, és a Királyréti tanösvény is. A parkolótól a Csóványosi-kilátón kívül minden kellemes sétatávolságra van, és étterem is van a közelben. Részletes információ: kiralyret.bloglap.hu

Látnivalók a Börzsönyben

Gasztronómiai élmények

Ha a Börzsönyben jártok, nyilvánvalóan nem gyorséttermi ételeket szeretnétek enni. Legalábbis reméljük, a Dunakanyarban ugyanis mindent megtaláltok, ami szem-szájnak ingere. Szerencsére az éttermek és a kisebb beülős helyek is felfedezték azt, hogy a mennyiség helyett a minőségre érdemes fektetni a hangsúlyt, így olyan gourmet fogásokat is kóstolhattok, amitől biztosan kettéáll majd a fületek.

Egy kiadós gulyásleves, egy jó pörkölt vagy egy mindentbele burger ígérete bőven belefér egy többnapos kirándulásba, akár többször is. Ezek az ételek nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, hanem a puszta kinézetükkel is levesznek bennünket a lábunkról!

Tipp!

Zebegényben a Füstölgő Sarok és az Élesztő Plázs nagyon pazar, finom ételekkel vár benneteket!

Füstölgő Sarok BBQ - Zebegény

fotó: Füstölgő Sarok BBQ

Látnivalók a Börzsönyben

Múzeumlátogatás/várnézés

Szerintünk egy többnapos pihenésbe igenis belefér a múzeumlátogatás is, főleg ha valóban érdekelnek benneteket az izgalmas látnivalók a Börzsönyben. Nem hinnétek, hogy milyen elképesztő dolgokra bukkanhattok egy-egy kiállítóhelyen, ráadásul a múzeumokban dolgozó szakemberek rengeteg történetet és érdekességet fognak nektek mesélni. Ebben biztosak vagyunk, ugyanis mi is tőlük tudunk minden olyan sztorit, aminek azóta már rengetegszer utánajártunk.

Nógrád

Börzsöny múzeum, Szob

A gyűjteményben mamut kövületeket, csontokat, fogakat, több millió éves kagylókat, cápák fogát és olyan tengerben élő őrlőfogú halak fogát is megnézhetitek, amelyek 80 millió évvel ezelőtt éltek az egykor itt fekvő tengerben. A zebegényi bányából kagylók és korallok kerültek elő, homoktermelés közben pedig mamutmaradványokra bukkantak.

Találkozni fogtok bronzkori urnákkal is, melyek Szobról kerültek elő, Szob külterületén pedig öt temetőre bukkantak, amelyet a 10-11. században használtak. A kiállítás innen is tartalmaz emlékeket, illetve megtekinthetitek az Ipoly-mente és a Dunakanyar régészeti, történeti, néprajzi emlékeit is.

Börzsöny Múzeum Szob

Szőnyi István Emlékmúzeum

Szőnyi István festő haláláig Zebegényben élt, és festett. A múzeum létrehozásával az alapítók célja az volt, hogy minél hűségesebben mutassák be a Szőnyi műveket, és azt a környezetet, és légkört, ahol a művek készültek. A házba lépve megismerhetitek a műhelyt, és átérezhetitek a hely szellemét. A múzeum, és a kert állandóan megújuló programjaival várja a látogatókat.

Info: www.szonyimuzeum.hu

Szőnyi István Múzeum

Nógrádi vár

A vár 1108 előtt épült, és ez az ország legrégebbi szabálytalan alaprajzú kővára. A vár évszázadokon át királyi kézben volt, majd Árpád-házi IV. László a váci püspökségnek adományozta. A következő évszázadokban sokat változott a külsővár és a palotaszárny, végül azonban török kézre került. 1685-ben egy nyári viharban villám csapott a belsővár magas öregtornyába, ami felrobbantotta a puskaport, és gyakorlatilag megsemmisült a belsővár.

A Dunakanyarban nem maradt fent az utókornak sok vár, ezért érdemes sorban felfedezni ezeket a történelmi emlékeket. Kezdjétek a nógrádi várral, és vigyétek magatokkal a gyerekeket is. Garantáltan élvezni fogják a kirándulást!

Érdekesség! 

Ha kíváncsiak vagytok a Börzsöny elfeledett váraira, ITT és ITT megismerhetitek a történetüket!

Nógrádi vár

Látnivalók a Börzsönyben

Pihenés és kikapcsolódás

Ha már a Börzsönyben vagytok, muszáj lesz egy kicsit megállni és pihenni. Nem lehet mindenhova rohanni, nem lehet mindig mozgásban lenni. Néha az embernek szüksége van arra, hogy szabadidejében kiüljön a friss levegőre egy könyvvel, vagy egy pohár borral, és a tájban vagy a panorámában gyönyörködjön. Ilyen látnivalók pedig bőven akadnak a Börzsönyben! Kártyázzatok, társasjátékozzatok egy nyaraló teraszán, próbáljátok ki, milyen érzés lazítani, és engedjétek el a mindennapok gondját-baját. Legalább erre a pár napra.

Tipp!

Ha szállást kerestek, Zebegényben a Villa Idillt, Nagymaroson pedig a Kerge Mókus vendégházat jó szívvel ajánljuk nektek. Elképesztően egyedi helyek, tutira imádni fogjátok mindkettőt!

Ha az időjárási viszonyok megengedik, menjetek le a Duna-partra vagy az Ipolyhoz, és kölcsönözzetek egy kajakot/kenut/sárkányhajót, hogy a vízről is láthassátok a környező hegyeket. Ez sokszor ugyanolyan pihentető, mint egy tíz órás alvás!

Zebegény evezés

fotó: turaprogram.hu

Nagyon színes az élet a Dunakanyar bármely részén, ezek a látnivalók a Börzsönyben pedig minden korosztály számára remek időtöltést ígérnek. Bátran ajánljuk családoknak sok-sok kisgyerekkel, olyan pároknak, akik elvonulnának egy kicsit a világ elől, és az idősebb korosztály képviselőinek is.

Gondoljátok át, hogy mi pihentet benneteket igazán, aztán kapjátok elő a bakancsot és a térképet, és irány a Börzsöny!

(Kemencei video: Chronos, Királyréti Erdei Vasút video: Beetroot, Transzbörzsöny Vasút video: jazzcool, Julianus-kilátó video: Kőszegi Szabolcs)

Megosztás: