Blog

tavasz Esztergom - Bazilika

Nem múlhat el a tavasz Esztergom nélkül

Ha jártál már az Esztergomi Bazilika Kupolakilátójában, biztosan te sem felejted el soha azt a páratlan élményt, amikor megláttad a lábaid előtt heverő hegyeket, a Mária Valéria hidat és a kanyargó Dunát. Az egyik legszebb évszak a tavasz Esztergom környékén!

Ilyen a tavasz Esztergom környékén

Akár a Dunakanyarban nőttél fel, akár egy kirándulás alkalmával jártál Esztergomban, biztosak vagyunk benne, hogy kellemes emlékeket őrzöl. Látogass el tavasszal ismét a Dunakanyar egyik legszebb településére, most megmutatjuk, mi az, amit nem szabad kihagynod!

Hirdetés

Hajózz Esztergomig

Gondoltál már arra, hogy busz vagy autó helyett legközelebb hajóval utazz Esztergomba? Nem lehetetlen küldetés! Lassan megérkezik a jó idő, így április végétől Budapest és Esztergom között menetrendszerinti kirándulóhajó járatok közlekednek (hétfő kivételével) naponta akár Szentendre, akár Vác érintésével, Visegrádon át a városba.

Párkányból nézve a legszebb

Mivel a kikötő a Mária Valéria hídhoz igen közel található, így kényelmesen átsétálhatunk a hídon Párkányba, ahonnan fantasztikus képeket készíthetünk a Bazilikáról, az esztergomi várról, illetve a Dunapartról. A fotózás szerelmesei semmiképpen se hagyják ki ezt a programot, annál is inkább, mert Párkány sétálóutcáin számos csalogató fagylaltozó várja a turistákat. A II. világháborúban a híd közepét felrobbantották, 2001-ben adták át újra, azóta sokan kirándulnak át Szlovákiába, például a Simon-Júda vásárba.

Mária Valeéria Híd - Esztergom

Ugyanilyen élmény ellátogatni az esztergomi várba, ahol akár egy egész napot is eltölthetünk, hiszen itt található a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, a Várszínház és a Magyar Koronás Királyok Panoptikum is.

Esztergomi Vármúzeum

A Vármúzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat március végéig 16, áprilistól 18 óráig. Minden korosztály számára érdekes lehet a Szent István terem, a királyi palota egyetlen teljes épségben megmaradt 12. századi lakószobája, hiszen sokáig úgy tartották, hogy ebben a szobában született Vajk. A lakószobából fantasztikus kilátás nyílik a vár alatt húzódó Vízivárosra. A varmegom.hu honlap felhívja az ide látogatók figyelmét arra, hogy babakocsival és kerekesszékkel a múzeum igen kis része látogatható csak. A Vármúzeum udvarából érhetjük el a Magyar Koronás Királyok Panoptikumot, ahol tíz királyunk élethű mellszobrát, valamint koronázási ékszereket tekinthetnek meg a látogatók. A szabadtéri Várszínház a vár déli végében, az úgynevezett Budai toronynál működik, a műsorokról, jegyárakról a honlapon található elérhetőségek egyikén érdemes tájékozódni.

Babits Mihály emlékház

Akik nem riadnak vissza egy kis kirándulástól, azok mindenképpen keressék fel a Babits Mihály Emlékházat, amely a költő esztergomi nyaralója volt. Az emlékhely és múzeum művészek alkotóháza lett, az irodalom kedvelői és iskolás csoportok gyakran keresik fel, többek között a háznál található autogram fal miatt. A múzeum hétfő és kedd kivételével mindennap látogatható.  Szintén népszerű kirándulóhely a Vaskapu, ami Esztergom óvárosától keletre található, a Visegrádi-hegységben. Autóval is jól megközelíthető, a belvárosból aszfaltút is vezet a hegyre, ahonnan belátni az egész várost.

Babits Mihály emlékház - Esztergom

Sportolási lehetőségek

Aki sportolni szeretne Esztergomban, annak szintén van néhány remek ajánlatunk. A Prímás sziget a belvároshoz legközelebb eső sziget, ahol számos sportpálya, valamint egy fürdőkomplexum is található, így akik szabad levegőre vágynak, úsznának vagy futnának az enyhe tavaszi reggeleken, azoknak ugyanolyan remek választás lehet a sziget, mint a Kis-Duna sétány, ahol gyakran találkozhatunk babakocsit tologató anyukákkal és bicikliző kisgyerekekkel is.

Belvárosi milliő

A belvárosban hangulatos kávézók és cukrászdák várják a fáradt turistákat, a 2006-ban teljesen felújított Széchenyi téren. A térről kitiltották a gépjárműforgalmat, szökőkutakat állítottak fel és padokat helyeztek el, több épület új, vendéglátói funkciót kapott. A kirándulók körében roppant népszerű a 10.000 négyzetméteres, egykor piacként működő terület.

Kosárlabda pálya Esztergomb

Esztergommal kapcsolatban soha nem lehet elég látványosságot megnevezni, hiszen a város mindig tartogat újabb és újabb hangulatos, érdekes programokat és meglepetéseket. Azzal talán senki nem száll vitába, hogy ez a város a Dunakanyar egyik legszebb gyöngyszeme, ahol megszámlálhatatlanul sok első randevú kezdődött a Kis-Duna sétány padjain.

Megosztás: