Julianus-kilátó

JULIANUS-KILÁTÓ

Julianus-kilátó

A Magyar Turista Szövetség a koronauradalomtól 10 évre bérbe vette a Börzsöny Hegyestető – Szt. Mihály-hegy – Zebegény – Nagymaros közti területet, és 1932-ben átadta az Encián Turisták 1914 egyesület részére egy turista mintaterület kialakítására. Ők ezen, több egyéb turista objektum mellett építették 1938-ban a Julianus barátról elnevezett kilátótornyot. A Julianus-kilátó tornyát 1939. május 14-én avattak fel.

Pop Tiny House
Hirdetés

A csaknem tizenöt méter magas, középkori bástyát idéző Julianus-kilátó látványában, stílusában mintegy válaszol a visegrádi várnak a Duna túloldaláról. A Julianus-kilátó tetejéről nemcsak a Dunára, a belső Börzsönyre is páratlan kilátás nyílik, a lábánál padok és asztalok várják a kirándulókat. A Hegyestető 482 méter magas csúcsán álló kilátó két ütemben újult meg az Ipoly Erdő Zrt. és a nagymarosi erdészet révén.

Az első ütemben az életveszélyes kerengőt hozták rendbe, majd 2013-ban a tornyot renoválták: a lépcsők, a külső homlokzat és a belső részek teljesen megújultak, és a tereprendezés, valamint a környezet megszépítése is megtörtént.

Julianus-kilátó – nyitva tartás:

folyamatosan

Julianus-kilátó megközelítése:

Nagymaros, Julianus-kilátó, 2626 (útvonalterv)

Tickless 2024
Hirdetés

Nagymarosról a kék, Zebegényből a sárga jelzéseket követve, nagyjából 4 km-es túra után érkezünk a kilátóhoz, melynek megközelítése közepesen nehéznek mondható. Az útvonal minden évszakban járható, de esős időben érdemes felkészülni rá, hogy az út valószínűleg csúszós lesz. A táv megtétele teljesítményfüggő, de órákban mérhető.

Kiemelt kép: Majdán István

Település

Térkép

Nagymarosi programok

Közelgő események

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nagymarosi szállások

Nagymarosi szolgáltatások

Látnivalók a környéken

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: