Blog

Természetjárás szabályai

A természetjárás szabályai

Egyre többen és többen választják kikapcsolódás gyanánt a természetjárást, hiszen lassan ez az egyetlen lehetőségünk maradt a feltöltődésre. Éppen ezért érthető, hogy hihetetlen módon megnőtt a “nem tudatos” kirándulók száma, ugyanis a természetjárás szabályai nincsenek kőbe vésve, azonban a természetbe lépve bizonyos szabályokat mégis be kell tartanunk, ha a jövőben is élvezni szeretnénk annak tisztaságát és nyugalmát.

A Dunakanyar települései, és a környező erdők is kiemelt terhelést kaptak az utóbbi hónapokban, ezért kérünk Titeket, hogy kellő odafigyeléssel látogassátok kedvenc kirándulóhelyeiteket.

Összeszedtünk néhány pontban pár alapvető természetjárási szabályt, melyeket illik követni, ha természetjárásra, barlanglátogatásra adjuk a fejünket.

Zebegényi kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar

Természetjárás szabályai, etikettje

1. Az erdőben ne zavard az állatokat (és persze a többi kirándulót) hangoskodással. Ne feledd, hogy mi csupán vendégek vagyunk ott, de nekik ez az élőhelyük.

2. Ne dobj el szemetet, olyat sem amiről azt gondolod, hogy idővel lebomlik. Vigyél magaddal mindig egy szemetes zacskót, abba gyűjtsd a kirándulás során keletkezett hulladékot. 

3. Ne dobj el csikket!

4. Csak arra kijelölt helyen gyújts tüzet, és távozás előtt mindig bizonyosodj meg róla, hogy rendesen eloltottad. 

5. Ne térj le a kijelölt ösvényről, turistaútról. Vigyázzunk az élővilágra, ne taposd le a növényeket. Még egy jó fotó kedvéért sem. 

Királyrét gombászás
Fotó: I Love Dunakanyar

Népszerű célpontok lettek az igen fotogén hazai barlangok is, melyek esetén a természetjárás szabályai változatlanul érvényben vannak. De tudnunk kell, hogy valamennyi barlangunk védett természeti érték, a legjelentősebbek közülük pedig fokozottan védettek. Azt tapasztaljuk, hogy sokan egyszerűen nem tudják, mekkora károkat tudnak okozni egy-egy ártalmatlannak vélt dologgal. Lássuk a listát!

Tickless 2024
Hirdetés

Barlanglátogatási etikett

1. Itt is érvényes szabály, hogy ne szemetelj!

2. Ne firkálj, véss semmit a barlang falára! (ugyanez érvényes a régi romokra, várakra is)

3. Ne rakj tüzet a barlang bejáratánál és persze a barlangban sem! Történelmi korokból származó feliratok, régészeti értékek eshetnek áldozatul a füstnek. De a bent tartózkodó denevéreknek is problémát okozol ezzel.

4. Ne sátorozz, bivakolj a barlangban! A természetvédelmi hatóság engedélye és a vagyonkezelő hozzájárulása nélkül végezve ez akaratlanul is jogszerűtlen. 

Vác Buki tó
Fotó: I Love Dunakanyar

“A természet az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit kaptunk. A lágyan hullámzó zöld rétek, az erdők, a fák; a kék ég; a csípős, hideg szél; a forró napsütés; a fehér hótakaró. Ezek mind kivételes dolgok, amelyeket meg kell becsülnünk, és én végtelenül hálás vagyok a természet eme csodáiért.” – Julian Brass

Ha hasznosnak tartod az általunk összeszedett listákat, köszönjük, ha Te is megosztod, hogy még több emberhez eljusson ez az információ. 

Megosztás: