Blog

Váci Ártéri Tanösvény

Rapid váci városnézés – szuper helyeket fedeztünk fel 2 óra alatt

Van úgy, hogy csak átutazóban vagy vendégségben töltünk néhány órát a Dunakanyarban, azonban az ilyen alkalmakat is érdemes megragadni, hogy a lehető legtöbb helyet felfedezzük az adott településen. Legutóbb a Dunakanyar szívében töltöttünk néhány órát, amiből kettőt egy váci városnézés tett ki. Mutatjuk is, hogy milyen szuper helyeket fedeztünk fel Vác városában!

Váci városnézés
Fotó: I Love Dunakanyar (táska és kabát: Ille – Olla)

A Váci Ártéri tanösvény volt utunk kiindulópontja

A korábbi években több alkalommal is volt lehetőségem végigjárni a Váci Ártéri Tanösvényt, azonban Zsófinak ez volt az első alkalom, hiszen korábban még nem járt Vác ezen részén. A tanösvény szerkezetileg már nem is emlékeztet a korábbi minőségére.

Váci Ártéri tanösvény
Fotó: I Love Dunakanyar

Sok helyen hiányoznak a deszkák, a természet helyenként megemelte a nyomvonalat is, de egy, a fő útvonalról nyíló pihenőhely kivételével mindenhol stabilnak mondható az ösvény. Az elhanyagoltság ellenére, vagy éppen azért egy egészen varázslatos világba csöppenhet aki ellátogat az Ártéri Tanösvényre. Zsófit teljesen elvarázsolta a hely, sokáig kereste is a megfelelő jelzőt, végül arra a következtetésre jutott, hogy (most) ez a kedvenc helye a Dunakanyarban.

Váci Ártéri Tanösvény
Fotó: I Love Dunakanyar

Tippek és tudnivalók a Váci Ártéri tanösvény látogatásához:
– látogatás csak saját felelősségre (erre tábla is figyelmeztet a bejáratnál)
– a tanösvény állapota miatt kisgyerekkel nem ajánlott a látogatás (babakocsival járhatatlan, hurcival is veszélyes)
– lehetőség szerint hétköznap látogassátok, elkerülve a hétvégi tömeget (Ti is jobban fogjátok élvezni)
– ne szemeteljetek és ne hangoskodjatok, ez valóban egy „chill” hely, éljetek meg minden pillanatot

Váci Ártéri tanösvény
Fotó: I Love Dunakanyar

Váci D.O.M – Nagyboldogasszony-székesegyház

Az idő szűke miatt autóval közelítettük meg a váci székesegyházat. Parkolni itt szinte mindig könnyű, szóval érdemes innen hosszabb utakat is indítani, ha váci városnézésre adjátok a fejeteket. Az ártéri tanösvény is nagyjából 10 perc sétára van, dehát az ember ott spórol időt, ahol tud…

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A Konstantin téren magasodó székesegyház monumentális, a XVIII. századi barokk és klasszicista építészet szerelmeseinek valószínűleg komoly vizuális élményt biztosít, de az egyszeri halandók számára is izgalmas és maradandó emlék lesz. A Nagyboldogasszony-székesegyházról itt írtunk bővebben.

Váci DOM székesegyház
Fotó: I Love Dunakanyar

A székesegyházzal szemben található a Váci Püspöki Palota, amire szintén érdemes néhány percet szánni. A palotát gróf Migazzi Kristóf Antal püspök építtette 1768-1775 között, Meissl Frigyes bécsi építész tervei alapján.
Elsőre nem is gondolná az ember, hogy milyen hatalmas terület tartozik a palotához. Érdemes a Duna-partot érintve körbesétálni a területet, mert gyönyörű és egyben titokzatos hely benyomását kelti.

Váci Püspöki Palota
Fotó: I Love Dunakanyar

Váci városnézés esetén ez mindenki kedvence: a Váci Duna-part

Minden váci városnézés alapja, hogy lesétálunk a partra… Ez olyan, mint a Facebook-os bulifotók, ha nem szerepelsz a képeken, akkor gyakorlatilag ott sem voltál.
A Püspöki Palota mellett a part felé sétálva rögtön a Zenepavilonba botlik az ember, ami egy ikonikus találkozóhely a helyi lakosok körében. Sokan egyszerűen csak „kupolának” hívják, mégis mindenki tudja, hogy miről van szó, amikor ide beszélik meg a találkát egy strandolás vagy éppen egy koncert előtt.

Hirdetés

A Zenepavilontól az Eszterházy utcáig sétáltunk, majd fel a főtérre, és a strand érintésével vissza az autóhoz, amit ugye a D.O.M-nál parkoltunk le. A Duna-parton található, néhány éve átadott szoborcsoport továbbra is szokatlan a szemünknek, azonban ezt leszámítva idilli a környezet és a part hangulata. Gyerekzsongás a játszótéren, bringások tekernek a bicikliúton, kutyások beszélgetnek a korzón, pörög a komp a Sziget és Vác között.
Azt érzi az ember, hogy úgy egyben van az egész, nem kell itt babrálni semmit.

Tényleg nem szeretném túltolni, de az Eszterházy utcával és a Március 15. térrel szerintem egyik váci sem tud betelni. Elképesztően hangulatos épületek, páratlan utcakép, színes homlokzatok minden oldalon, szuper éttermek és kávézók. Zsófi egyik kedvence az élénk kék színben pompázó elefántos ház, ahol minden alkalommal legalább 10 képet elkattint.

Elefántos ház Vác
Fotó: I Love Dunakanyar

Itt tényleg el lehet veszni néhány órára, vagy akár örökre. Persze tudjuk, hogy nem minden arany ami fénylik, és Vác esetében is vannak pénzügyi nehézségek, azonban ezek a problémák az avatatlan turista szemek előtt rejtve maradnak szerencsére (kivéve a Karacs Kollégium jelenlegi állapotát).

Váci piac, strand és az egykori rendőrpalota – ezek nélkül nem teljes egy váci városnézés!

A főtérről a Köztársaság út vezet vissza a Konstantin térhez, viszont ezen a szakaszon sem lehet unatkozni.
A Fehérek temploma mellett elsétálva a piacon frissen sütött lángos illata hívogatja a gyanútlan turistákat, aminek ha nem tudsz ellenállni, jó eséllyel már be is vásárolsz a másnapi ebédhez. A kistermelők portékái, a filléres alkuk és a piaci hangulat önmagában megérne egy misét, mi imádjuk!

A váci városnézés talán legjobb kiegészítő tevékenysége lenne a Váci strandon egy csobbanás, de sajnos termálvíz híjján tavasszal ez nem kivitelezhető. Amennyiben nyáron jártok a városban, mindenképp vigyetek magatokkal fürdőruhát! A strandon egyrészt panorámaterasz található, ahonnan a Dunát és a sétányt egyaránt láthatjátok, másrészt az „L” alakú medencéből a Piarista templom tornyai és a régi rendőrpalota egy része is látható, így pancsolás közben is igazán szép látványban gyönyörködhetünk.

Régi rendőrség Vác
Fotó: I Love Dunakanyar

A váci rendőrség régi épülete közvetlenül a strand mellett található. Ez valóban egy palota, legalábbis aki látott bent készült képeket, az biztosan nem fogja vitatni a jelző létjogosultságát. Az utóbbi években a homlokzat is átesett egy komolyabb felújításon, és valljuk be, jól sikerült. A régi rendőrpalota, a tőle néhány méterre található Szenthromság-oszlop és Piarista templommal olyan tökéletes kombináció volt, amit mi a váci városnézés „tökéletes zárásaként” könyveltünk el.

Tudjuk, hogy Vác még rengeteg szépséget tartogat a felsoroltakon kívül, de 2 óra volt a keret, ebből hoztuk ki a legtöbbet. Ha tudtok hasonló kombinációt, írjátok meg nekünk, és ígérjük bejárjuk az ajánlott útvonalat!

Szponzorblokk:
A cikk megjelenését és Zsófi hőérzetét ezúttal is az Ille / Olla támogatta!
Amennyiben Te is az esztétikus és praktikus szetteket részesíted előnyben, vagy csak szimplán beleszerettél a képen látható softshell anyagból készült kabátba vagy variálható hátizsákba, akkor látogass el az Ille / Olla webáruházába, és válaszd ki a számodra ideális darabot!

Borítókép: I Love Dunakanyar

Megosztás: