Szent kereszt templom

Szent kereszt templom – Nagymaros

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagymaros, Szent Imre tér 2.

Telefon

+36 27 354 221

Szent kereszt felmagasztalása templom – Nagymaros

A Nagymaroson álló plébániatemplom a ma is álló középkori egyházi műemlékek közül az egyetlen a Dunakanyarban. A gótikus templomot barokk stílusban építették át.

A templom története

Már a város 1324-es kiváltságlevele is utalt a templomra, ám a település idővel növekedésnek indult, így a szerény méretű templom hamar szűknek bizonyult, azért a XIV. században a hajóját kibővítették. Az északi fal ablakrendszere ebből a korból épségben fennmaradt.

Pop Tiny House
Hirdetés

A XV. század végén került sor a templom következő átépítésére, ekkor az épület hajóját meghosszabbították, és szentélyt, valamint sekrestyét is építettek hozzá. A Mátyás kor végén, a Jagelló-kor elején kezdődött meg a gótikus átépítés, mely során megépült a nyugati torony, és a torony pompás, csúcsíves kapuzata, illetve a toronyalj terét fedő gótikus csillagboltozat is ennek az átépítésnek viselte nyomait.

Az 1680-as években a háborúk során a templomnak elpusztult a tetőszerkezete, és a torony felső szintje, a templom sajnos rommá vált. A település lakosai menekülni kényszerültek, és a béke után is lassan költöztek vissza, ám a sors nem segítette ezután sem a templom építését, ugyanis az 1709-10-es pestisjárvány következtében Maros teljesen elnéptelenedett. A Canonica Visitátio 1713-ban a templomot romosnak írta le.

Hirdetés

A teljes újjáépítésre Leonard Schade kamarai építész tervei szerint 1771-72-ben került sor, amikor is az egész épületre barokk főpárkány és új tetőszerkezet került. A templom mai berendezése a XVIII. századból származik.

Az 1910-es években Sztehlo Ottó tervei szerint állították helyre az épületet, de csak 1951-ben a találták meg és emelték ki a gótikus déli kapuzat köveit. 1958-ban, majd az 1973-as években feltárták és helyreállították az összes középkori nyílást, visszahelyezték és kiegészítették a déli, középkori kapu köveit. A 2001-es utolsó felújítás során megtörtént a toronysisak rézlemezfedése, a tetőhéjazat és az ereszcsatornák teljes cseréje.Elérhetőség:

2626 Nagymaros, Szent Imre tér 2., Tel: (27) 354 221

Nyitva tartás:

Folyamatosan látogatható, reggel 7-től este 22 óráig

A templom idegenvezetéssel is megtekinthető csoportok számára, ez ügyben Dankainé Marikát kell keresni a 20/5434283 telefonszámon.

Megközelítés:

Nagymaros megközelíthető autóval a 12-es számú útról, komppal Visegrád felől, míg vonattal a Szob-Budapest vonalon érhetjük el a települést. Akik biciklivel érkeznek, azok a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény vonalon az EV6-os számú kerékpárúton tekerhetnek a községbe. A templom gyalogosan csak pár perces sétára található a vasútállomástól, a megálló a Nagymaros-Visegrád nevet viseli.

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Nagymarosi programok

Közelgő események

Szent kereszt felmagasztalása templom - Nagymaros

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nagymarosi szállások

Nagymarosi tippek

További látnivalók Nagymaroson

Megosztás: