Szent Márton-szobor

Szent Márton-szobor – Nagymaros

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagymaros, Fő tér

Szent Márton-szobor – Nagymaros

Nagymaroson a Fő téren található a Szent Márton-szobor, amely Nagy Attila szobrászművész alkotása. A település védőszentje Szent Márton, a szobor pedig az ő életének egy fontos pillanatát jeleníti meg.

Pop Tiny House
Hirdetés

Szent Márton története

A történet szerint Márton Amiens városában töltötte légiós szolgálatát, és egy őrjárat közben megpillantott egy koldust a hóban, akinek testét alig fedte ruha. Márton a kardjával lekanyarította saját köpenye felét és rögtön a koldusnak adta. Este, álmában Jézus jelent meg, vállán a koldusnak adott köpeny darabbal.

Tickless 2024
Hirdetés

Nagy Attila szobrászművész a következő gondolatot fogalmazta meg a Nagymaroson található szoborral kapcsolatban:

„A szeretet, a melegség, a könyörület, és a segíteni akarás jelenik ebben a kompozícióban, ami egy ilyen kisebb közösség, a marosi polgárok életének szinte minden napi része. Elég arra gondolnom, mikor jött a nagy árvíz, hogyan mentették a falut a homokzsákkordon építéssel három napig, szünet nélkül gyerekek és öregek, férfiak és asszonyok, mindenki, azok is, akik nem voltak közvetlenül fenyegetve, hiszen hegyen laktak. Akkor döbbentem rá, milyen az, ha valami összetart egy közösséget, minden tiszteletem az övék!”A szobor a Fő tér közepén áll.

Elérhetőség:

2626 Nagymaros, Fő tér

Nyitva tartás:

Folyamatosan látogatható

Megközelítés:

Nagymaros megközelíthető autóval a 12-es számú útról, komppal Visegrád felől, míg vonattal a Szob-Budapest vonalon érhetjük el a települést. Akik biciklivel érkeznek, azok a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény vonalon az EV6-os számú kerékpárúton tekerhetnek a községbe. A szobor gyalogosan csak pár perces sétára található a vasútállomástól (a megálló a Nagymaros-Visegrád nevet viseli), illetve a komptól is.

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Nagymarosi programok

Közelgő események

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nagymarosi szállások

Nagymarosi tippek

További látnivalók Nagymaroson

Megosztás: