Blog

Téli túrázás

9+1 tipp, hogy a téli túrázás valódi élmény legyen

A pandémiás időszaknak “köszönhetően” egyre többen és többen fedezik fel Magyarország természeti kincseit, ezért így év elején a téli túrázás legfontosabb aspektusait járjuk kicsit körbe.

Az első és legfontosabb, hogy legyünk tisztában a felkészültségi szintünkkel. A fokozatosság elve szerintünk a legjobb. Ha nem vagytok gyakorlott túrázók, nem biztos, hogy a téli fagyban esetleg sárban kell nekivágni, például a Csóványos meghódításának, mert érhetnek kellemetlen meglepetések. Nagyon fagyos időben ne induljatok hosszú túrára, inkább válasszatok egy könnyebb, rövidebb útvonalat, amit biztonságosan bejárhattok.

Tipp! Kezdő túrázóként talán a legjobb döntés, ha képzett túravezetővel vágtok neki egy-egy útnak, így biztosan nem sötétedik rátok az erdőben és garantáltan nem tévedtek el.

Dobogókő télen
Fotó: I Love Dunakanyar

A következő fontos kérdés a tájékozódás. De most nem a turista jelzésekre gondolunk. Ti szoktatok egy-egy túra előtt informálódni az útviszonyokról, a tervezett útvonal bejárhatóságáról, lehetséges útlezárásokról, elterelésekről? Tudtátok, hogy a társas vadászatok, hajtások szezonjának kellős közepén vagyunk éppen? Bár ilyenkor igyekeznek nem érinteni a népszerű turista útvonalakat, mégis előfordulhat, hogy időszakosan lezárnak egy-egy közkedveltebb területet is, biztonsági/ balesetvédelmi okokból.

Tickless 2024
Hirdetés

Mi is meg szoktuk osztani ezeket időnként, hogy felhívjuk erre a figyelmeteket, de nem minden alkalommal. Érdemes az adott erdészetnél tájékozódni. Általában már napokkal előtte kiírják a vadászatokat érintő helyeket és időpontokat, és talán mondanunk sem kell, de MINDIG maradjatok a kijelölt túraútvonalon.

Fontos megjegyezni, hogy a fakitermelési munkákat is télen végzik. Ezeket ugyanis ilyenkor, amíg az élővilág alszik, fagyott vagy száraz talajon lehet legkíméletesebben elvégezni, így ezeket is figyelembe véve, körültekintően túrázzatok e tekintetben is.

Akkor is lezárásra kerülhet egy-egy terület, ha a rengeteg eső, hó és fagy következtében veszélyessé válik az adott terület. Ezekre is mindig felhívják a figyelmet az erdészetek, így ezt is csekkoljátok indulás előtt.
Vadászatokról, fakitermelésről, lezárásokról itt tudtok tájékozódni:
Pilisi Parkerdő
Ipoly Erdő

Erdei kirándulás télen
Fotó: I Love Dunakanyar

A téli túrázás másik, igen lényeges része a tájékozódás mellett, a megfelelő felszerelés. Adódik is a kérdés tehát, hogy mi kerüljön a hátizsákba, ha ilyenkor túrázni indultok. Összegyűjtöttünk Nektek néhány szerintünk fontos/hasznos dolgot, amivel mindenképp készüljetek.

Az óriás plüss maci és a piros masni nyugodtan otthon maradhat, helyettük ezeket tartsátok szem előtt télen, ha túrázni indultok:

I. SÁL, SAPKA, KESZTYŰ

Azt gondolnánk, hogy ez aztán tényleg alap, de azért csak elismételjük mi is: sapka, sál, kesztyű mindig legyen nálatok.

II. LÁBBELI

Válasszatok vízálló, csúszásmentes, magas szárú bakancsot. Hóban és sárban is jól fog jönni. Esetleg vigyetek szöges csúszásgátlót is magatokkal, amit a bakancsra tudtok csatolni, ha nagyon jeges az út.

Téli túrázás tipp! Használjatok kamáslit, higgyétek el, a sárban jól fog jönni. Illetve a kocsiba érdemes váltó cipőt is bekészíteni, nagyon fogtok neki örülni, mikor átveszitek a vizes, sáros bakancsot a túra végeztével.

III. RÉTEGES ÖLTÖZKÖDÉS

Mindig vigyetek magatokkal száraz (technikai) aláöltözetet és persze öltözzetek rétegesen. Az erdőben, hegyen akár 5-10 fokkal is hidegebb lehet, mint városban és egy keményebb szakasz után jól meg is izzadhattok, amikor jól fog jönni a száraz ruha. A kabát pedig legyen szél- és vízálló.

Ha extra felkészültek akartok lenni, egy izolációs melegítő mentőfólia is kerülhet a hátizsákba, vész esetére.

IV. ENNI- ÉS INNIVALÓ

Készüljetek elég enni- és innivalóval, ami egész napra kitart. Az ennivalók közt legyenek gyors energiát adó falatok is, mint például műzli szelet vagy csoki, gyümölcspüré, aszalt gyümölcsök, szőlőcukor. Egy téli túrázás során víz helyett érdemesebb lehet meleg teával és termosszal készülni, hogy a mínuszokban ne járjunk úgy, hogy megfagy az ivóvizünk. A kocsiban is hagyhatunk egy termoszban teát, fáradtan, átfagyva nincs is ennél nagyobb öröm.

V. FELTÖLTÖTT TELEFON

Töltsétek fel a telefonokat indulás előtt (ha van, vigyetek magatokkal külső hordozható telefontöltőt – powerbank). A hideg időben ugyanis sokkal-sokkal hamarabb merül a telefon, mint általában szokott.

VI. GPS ÉS TÉRKÉP

Kétségtelenül hasznos dolog a GPS, de ezen felül érdemes beszerezni egy hagyományos térképet is. Az erdőkben, hegyen előfordul, hogy nincs mindenhol térerő, a folyamatos használattól és a hidegtől pedig gyorsabban le is merülhet a GPS. Ezeken kívül ajánljuk még a Természetjáró App (iOS, Android) letöltését is. 

VII. TUDJANAK RÓLA, HOGY HOVA KÉSZÜLSZ

Ha egyedül vágtok bele a túrázásba, érdemes egy családtagnak, barátnak elküldeni a bejárni kívánt útvonalat, és hogy mikor indultok. Persze akkor is szóljatok, amikor már hazaértetek.

VIII. FIGYELD AZ ÓRÁT

Téli időszakban korán sötétedik, így érdemes korán felkerekedni, ha túrázni indultok. (Szóval nem délben) Ennek ellenére alakulhat úgy, hogy véletlenül rátok sötétedik túra közben, ilyenkor jól jön a tájékozódásnál, ha van nálatok fej- vagy zseblámpa.

IX. TÚRABOT

Talán nem is gondolnátok, de a túrabot is nagyon hasznos kiegészítő tud lenni egy téli túrázás során. Ha csúszós, fagyos vagy saras az út, extra stabilitást tud nyújtani.

+ 1. NE SZEMETELJ!

Végül pedig ne feledjétek, vigyetek magatokkal egy szemeteszacsit is. Ha szemét keletkezik út közben, azt ne dobjátok el az erdőben, hanem vigyétek magatokkal legalább az első kukáig.

Dobogókő télen
Fotó: I Love Dunakanyar

Tudjuk, hogy nagy a kísértés minél extrémebb helyeken, módon fotózkodni egy-egy túra alkalmával. De! Ne üljetek ki a sziklák, kilátópontok szélére, mert veszélyes! Nem csak télen, mindig. Akkor is ha XY Instáján láttad és nem tűnt annak.

Ha tetszett a cikkünk és hasznosnak találtad, oszd meg Te is ismerőseiddel, hátha nekik is jól jön ez a kisokos. Jó felfedezést kívánunk Nektek!

FONTOS! Ha megtörtént a baj, például eltévedtetek az erdőben, rátok sötétedett, esetleg baleset ért akkor ne habozzatok segítséget kérni! Tudjátok: 112

Borítókép: I Love Dunakanyar

Megosztás: