Blog

Váci Szent Kereszt ferences templom

Váci élményözön – ez a város úgy beszippant, hogy nem akarsz hazamenni

Manapság ha azt mondjuk utazás, jellemzően távoli tájak meghódítására gondolunk, legyen szó tengerről, egzotikus tájakról, vagy minimum egy 200 km-re fekvő hazai település felfedezéséről. Ez a 21. század, és ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, azonban mielőtt több százezer, esetenként milliós nagysegrendű utazásokkal szeretnénk feltölteni az Insta falunkat, érdemes egy kicsit körülnézni a saját házunk táján is, a megszokottól egy kicsit elrétő szemmel… 2021 júliusában lehetőségem volt egy egész napos vezetett sajtó tanulmányúton résztvenni Vácon. 28 évet éltem Vác városában, mégis meglepő élményekkel gazdagodtam!

Az utazás Budapestről indult, az első váci célpontunk pedig a Révkapu Kisvendéglő volt, mely Vác egyértelműen legmenőbb utcájában, az Eszterházy utcában található. A rövid eligazítás során pontosabb képet kaphattunk az aznapi menetrendről, és egy kellemes reggeli kíséretében a Mária Terézia Melange-t is megkóstoltuk.

Mária Terézia Melange

Mária Terézia magyar királyné látogatásának köszönheti Vác barokk belvárosának mai képét. Ekkor épült az ország egyetlen diadalíve is, amely alatt a legendárium szerint a fenség soha nem ment át.
Mária Terézia tiszteletére, a Vác és környéke TDM kezdeményezésével, Veres Ildikó barista szakmai tudásával és 12 váci vendéglátóhely összefogásával készülhetett el egy új ízvilágú melange.
A királyné kedvenc édessége, a mézes mandulás, fahéjas alma alapanyagainak felhasználásával készült a kávékülönlegesség.

Mária Terézia Melange Vác
Fotó: visitvac.hu

Vácott 12 étteremben, cukrászdában már június végétől kipróbálhatják az ínyencek:
Adullám Kávézó, Althann Vendégház,  Eszterházy Kávézó és Cukrászda, Fónagy & Walter Vendég- és Borház, Főtéri Cukrászda, Halászkert Étterem, Lujza & Koriander, Magora Vegán Étterem, Margareta Kávéház, Pampalini Pizzéria, Pingvin Cukrászda, Révkapu Kisvendéglő.

Memento MoriVác

A Révkaputól néhány perces sétára található a Memento Mori – Tragor Ignác Múzeum, ahol a váci múmiák mellett rengeteg érdekesség tekinthető meg.

A váci múmiák. Több szempontból is világhírű kultúrtörténeti kincs, mégis sokan nem hallottak róla. A váci múmiák nem a fáraók korából származnak, csupán 150 évvel kell visszarepülni az időben. A főtéren álló Fehérek templomában felújítás során bukkantak arra a lefalazott kriptára, amely egykor temetkezési hely volt. Az itt feltárt leletanyagból nyílt kiállítás a múzeumban. Ha nyitott vagy rá, a Memento Mori kiállításon egyedülálló élményben lesz részed.

Utunk ezen szakaszát Forró Katalinnal, a Tragor Ignác Múzeum igazgatójával tettük meg, aki rengeteg értékes információt osztott meg velünk (bővebben ide kattintva olvashattok a témáról), és a kiállításon felül bemutatta nekünk a város különleges háromszög alapú Barokk főterét, és az itt található Kolodko szobrot, a Csúzlit.

Kolodko miniszobrok Vácon

Kolodko Mihály miniszobrai igazi különlegességnek számítanak. A Vácon élő művész három kisméretű szobrot készített, és helyezett el a városban az Önkormányzattal együttműködésben.  A helyszínek és a témaválasztás is igen beszédes, három turisztikailag jól ismert látványosság közelébe kerültek a szobrok. A művész magát gerillaszobrásznak tartja, így nem került sor hagyományos szoboravatásra. 

A Diadalív – amit a helyiek kőkapunak neveznek – mellett Mária Terézia szobra látható, amint szívéhez kap a tiszteletére emelt építmény látványától, ami alatt nem mert áthaladni.

A második szobor a Vasútállomáson található. Petőfi Sándor: Anyám tyúkja c. verséből ismert Morzsa kutya és tyúkanyó alakjával. Mint tudható, Petőfi Sándor maga is gyakran használta a vasutat, több verse is utazás közben született.

A harmadik miniszobor a főtér északi oldalán, a Pannónia Ház előtt található, ahol július 22-én nyílt meg Sajdik Ferenc Munkácsi-díjas művész kiállítása. A Csúzli címet viselő miniszobor kellemes összhangot alkot a Pom-Pom, vagy a Nagy Ho-Ho-Ho horgász meséiből ismert mesealakokkal.

A váci Kolodko szobrokról ide kattintva olvashattok bővebben.

Vác-Eye – óriáskerék a váci Duna korzón

Páratlan élményt és látványt nyújt a 30 méter magas óriáskerék a patinás város Duna-partján. Messziről észrevehető, igazi látványossággá vált az elmúlt hetek alatt. Egy zsetonnal 6-8 perc alatt hármat fordul a kerék, lesz idő a nézelődésre és egyedülálló selfiek készítésére.

Váci óriáskerék
Fotó: visitvac.hu

A város felett lenyűgöző panoráma tárul elénk a Dunakanyarról. Az óriáskerék június 11 – augusztus 22-ig mindenkit szeretettel vár Vácon a Duna-parton (és bízunk benne, hogy a következő években is visszatér Vácra).
Vác EYE Terasz: az óriáskerék mellett található egy gasztroterasz, ahol  finom falatokkal, sültekkel, lángossal, olasz fagyival, üdítőitalokkal, csapolt sörrel, a Lunczer pálinkaház pálinkáival és isteni kürtőskaláccsal várnak mindenkit.

Lujza & Koriander

A Révkapuban egy könnyed reggeli formájában már betekintést kaptunk Vác gasztronómiai kínálatába, azonban az óriáskereket elhagyva érintettük a frappánsan Lujza & Koriander névre keresztelt 8 szobás boutique hotelt, mely szálláshely funkciója mellett reggelivel, ebéddel, a Ribizli Édesműhely sütijeivel és speciality kávékkal várja vendégeit, közvetlenül a duna-parti sétány mellett.

Lujza & Koriander
Fotó: lujzaeskoriander.hu

A Lujza & Koriander rövid időn belül a város népszerű találkozópontja lett. Amennyiben több napra érkeznétek Vácra, és szeretnétek igényes körülmények között központi helyen megszállni, akkor garantáltan jó helyen jártok (itt írtunk róluk bővebben).

Remete Pince Étterem – Vác

Gasztronómiai szempontból a nap fénypontja egyértelműen a Remete Pince Étterem volt, amit ha lehetne, csupa nagybetűvel írnék! Bár nem vagyok gasztroblogger, de az elképesztő ízek és a vendéglátás színvonala az én megítélésem szerint bárhol a világban megállná a helyét! Az áfonyás ráksaláta és a hideg eperleves túrógombóccal csupán előjáték volt a sültekhez képest, és még egy szuper rétest is kóstoltunk zárásként…
Hmmm, tényleg őrület ez a hely, muszáj kipróbálnotok!

Remete Pince Étterem Vác
Fotó: I Love Dunakanyar

Az étterem tulajdonosa, Ambrusné Erzsike több alkalommal is körbejárt, és beszélgetett a vendégekkel. Látszik, hogy az élete ez a hely, és komolyan veszi a vendégek visszajelzéseit. A csapat egyébként több, mint 40 éve foglalkozik vendéglátással, a Remete Pince Étterem pedig 2005 óta Vác ikonikus vendéglátóhelye.

Panoráma busz

Az ebédünk rendkívül jó hangulatban telt, amit a jó társaság, a páratlan ízkavalkád és a pompás környezet tett egésszé. Egy jó kávét követően az általam leginkább várt panoráma buszozás következett. Rendkívül kíváncsi voltam magára a buszra, hiszen még soha nem ültem ilyenen. Az pedig külön megfűszerezte az élményt, hogy éppen Vácon próbálhattam ki! A városnézés során Bucsek Emőke kalauzolt minket, aki profi módon mutatta be a város nevezetességeit és vezetett be Vác történelmének rejtelmeibe.

Panoráma busz
Fotó: visitvac.hu

A panoráma buszos városnézés a Szentháromság téren indult, az útvonal pedig a főtéren keresztül folytatódott, érintve a Liszt Ferenc sétányt, a Zenepavilont, József Attila sétányt, a vasútállomást, majd vettünk egy nagy levegőt, és nekiindultunk a Naszály hegy meghódításának. A kilátás útközben is pazar, azonban a Terasz kilátó olyannyira maradandó élményt nyújt minden alkalommal, hogy anno 2013-ban az I Love Dunakanyar első, igen kezdetleges cikkét is ez a hely ihlette (a cikk változatlan formában jelenleg is elérhető).

Terasz Kilátó Vác
Fotó: I Love Dunakanyar

A Terasz Kilátót üzemeltető Papp Jánossal is volt szerencsénk találkozni, aki nem marketing rizsával próbált minket felvillanyozni, sokkal inkább mesélt a városban élő emberekről, a Naszályról és a térségről, aminél szerintem semmit nem lát szebbnek ezen a világon.
A Nászályról történő ereszkedést követően a Diadalívet látogattuk meg, ezt követően pedig ismét gasztronómia következett, méghozzá édesség és desszert formájában!

Mihályi PatisserieVác

Mihályi László és cukrászdája külön téma… Írhatnék a desszertekről és a fagylaltokról, vagy konkrétan Mihályi Lászlóról is, de bármennyire is szeretném, nem fogom tudni átadni az élményt. Arra bíztatok mindenkit, hogy kóstolja meg a Mihályi Patisserie termékeit, mert a csapat 2021-ben immár negyedik alkalommal nyerte el a Dining Guide Év Cukrászdája Díját.

Tickless 2024
Hirdetés

Az emberi oldal:

Mihályi László mestercukrász személyesen fogadott minket, és amikor elhangzott a „Na akkor mesélj nekünk kérlek magadról és cukrászdáról” kérés, arra László a „4 éves voltam, amikor…” mondattal reflektált.
Az ilyen jellegű sztorik között ritka az olyan, ami 2 percnél tovább képes lekötni a közönség figyelmét, most azonban néma csendben hallgattuk nagyjából 30 percen keresztül a sztorikat és az igencsak eseménydús életpályát.
László bejárta a fél világot. Lentről kezdte a pályát, így megtapasztalta a tömegtermelés hátulütőit, csakúgy mint a leghíresebb francia desszertkészítők precizitását, és ő egyértelműen az utóbbi vonalat választotta. Olyan embert ismerhettünk meg benne, aki a végletekig maximalista és precíz, a szakma szerelmese, és csak olyan emberekkel hajlandó együtt dolgozni, akik ugyanezen elveket vallják.

Mihályi László Vác
Fotó: visitvac.hu

A termék:

A desszertekről és a fagylaltokról tudnotok kell, hogy 100%-ban adalék mentesek, semmilyen „E” betűs összetevőt nem fogtok általuk bevinni velük a szervezetetekbe! A gyümölcs valódi gyümölcs, melyet gyakran saját kezűleg szüretelnek többek között Berkenyén, és kizárólag minőségi termékeket használnak fel.
Az emberek többsége nem képes megélni az étkezés élményét. Gyakran telefont nyomkodva vagy a TV-t bámulva visszük be a tápanyagot, és nem figyelünk a minőségi étkezésre. Mihályi László olyan helyet álmodott Vácra, ahol az ízek felülírnak mindenfajta külső ingert, és néhány percre kiszakítanak bennünket a valóságból.

Pannónia-ház, Sajdik Gyűjtemény

A nap zárásaként a Sajdik Gyűjtemény megnyitóján volt szerencsénk résztvenni, ahol Sajdik Ferenc személyesen is részt vett, aki önmagában egy jelenség, a gyermeki vidámság két lábon járó megtestesítője. A hangulatot Jankovics Péter humorista előadása fokozta. Az eseményen Kolodkó Mihály is részt vett, és kettejük találkozása, kézfogása koronázta meg ezt a páratlan napot.

Sajdik Ferenc, Kolodko Mihály
Fotó: visitvac.hu

28 évet éltem a városban, és a helyszínek javát ismertem, mindenhol jártam már, mindenhol ettem már és a mai napig gyakran megfordulok a városban, ez a nap azonban mégis különlegessé tette azt a várost, melyre korábban azt gondoltam, hogy ismerem.

Arra bíztatnék mindenkit, hogy aki teheti több napot is töltsön el a városban. 2-3 éjszaka ajánlott, és akkor már a környező településekre is lesz lehetőségetek ellátogatni (Verőce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, stb.).
Keressétek fel a főtéren található Tourinform irodát, ahol többek között az aktuális programokról, killításokról, és az állandó látnivalókról is felvilágosítást kaphattok.

Váci szálláshely tippek: kattints ide.

Köszönjük az élményt és a szervezést: visitvac.hu, turizmus.com!

Borítókép: I Love Dunakanyar

Megosztás: