Blog

Túracipő típusok

Túracipő – milyen típust vegyek fel egy kirándulásra?

Szeretnél minőségi túracipőt vásárolni, és már napok óta böngészed az üzletek kínálatát, dacolva a minőséggel, a legújabb technikákkal és a kényelemmel? Sajnos csalódást kell okoznom, a reklámok és a garanciák ellenére nem létezik univerzális túracipő. A masszív modellek tökéletesek a téli hegyi kirándulásokhoz, a könnyű cipők pedig pótolhatatlanok az alacsonyan fekvő területeken való túrázás során. Figyelembe kell venni a mászás vagy túrázás helyén a körülményeket, és az utazás várható időpontja is fontos. Ne feledd, hogy a megfelelően kiválasztott, kényelmes cipő minden hosszabb túra alapja.

Bőrre vagy a szintetikus túracipőre összpontosítunk?

A választás elsősorban az egyéni preferenciáktól függ. Nehéz egyértelműen megmondani, melyik anyag a jobb. A bőrcipők általában nehezebbek, mint a szintetikus anyaggal borított cipők. A bőr túracipők hívei az anyag tartósságára, légáteresztő képességére és vízállóságára apellálnak, de a szintetikus anyagok is elláthatnak hasonló funkciót. Valójában a bőr masszívságot ad a cipőknek, és még mindig előszeretettel használják a legigényesebb expedíciókon. Ha csak egy jó túracipőt keresel hegymászáshoz és általában túrázáshoz, a bevonat – amennyiben jól van elkészítve – nem számít annyira. A szintetikus még kényelmesebb is lehet, mert kisebb a súlya, és gyakran jobban működik a membránokkal. Találkozhatunk bőr- és szövetbetétes hegyi cipőkkel, melyben az anyagokat úgy kombinálták, hogy a lehető legnagyobb légáteresztő képességet és lábmobilitást érjék el. Az ilyen típusú cipőket általában a tavaszi és nyári időszakra választják. Mindenesetre itt hagyunk egy linket az optimális választáshoz: https://www.ecipo.hu/ferfi/felcipo/turacipok.html.

Túracipők vízállósága és légáteresztő képessége – membránnal vagy anélkül?

A túracipőkben használt membránok a gyártótól függően eltérő elnevezéssel rendelkeznek. Többnyire azonban a Gore-Tex titulussal találkozunk. A membránok kényelmes lábvédelmet garantálnak az anyagban lévő porózus szerkezetnek köszönhetően, amelynek textúrája jóval kisebb, mint egy vízmolekuláé, de körülbelül 700-szor nagyobb, mint a vízgőz molekuláé, ennek köszönhetően a testről távozó pára könnyen és gyorsan távozik az anyag belső felületéről a külsőre úgy, hogy közben nem ázik át. A membrános túracipők meleg napokon kevésbé működnek, mert ilyenkor csökken a vízpára membránon keresztüli eltávolításának hatékonysága, ami rontja a hőkomfort mértékét. Membrán nélkül a légáteresztő képesség nagyobb lesz, és ami fontos, az alapos és rendszeres impregnálásnak köszönhetően egy bizonyos fokú vízállóságot így is meg lehet tartani az ilyen cipőkben, ami lehetővé teszi a kényelmes járást gyenge esőben is.

Túracipők vízállósága
Fotó: Envato Elements

Cipőtalp hegyekre és túrázásra – mire kell figyelni?

A talp hatékonyan csillapítja az izmok vagy inak munkáját, különösen, ha teherrel menetelünk. Megfelelő profilozottsággal pozitív hatást érhetünk el a tartáshibák korrigálásának szempontjából, hiszen a cipőtalp felelős a tapadásért és a kényelemért, amikor a lábad éles kövekre vagy sziklás talapzatra helyezed. A hajlékony és vékony talp síkvidéki túrázáskor nagyon jól működik. A kemény, gyakran gumi burkolatú talp magas hegyekben való használatra készült, ahol megerőltető a talaj, és nem akarunk minden egyenetlenséget érezni a lábunk alatt. Érdemes odafigyelni a középtalp relevanciájára is, amely minden lépésnél további párnázást garantál. Általában a talp oldalán egy átlátszó csíkot mutat, ami színben vagy szerkezetben kissé eltér – ez a középtalp, ami például EVA habból készülhet. Ha pedig inkább a futócipőket preferálod, rá se ránts, neked is van linkünk: https://www.ecipo.hu/noi/sport/futocipok/aszfaltra.html.

Borítókép: Envato Elements

(X)

Megosztás: