Blog

5 tipp, hogy mit vegyünk fel, ha először túrázunk

A túrázás a tavaszi és a nyári időszak egyik legizgalmasabb aktív kikapcsolódása. Csak mi vagyunk, a barátaink vagy a családunk, és a csodálatos természet. Ezerféle izgalmas és lenyűgöző túraútvonal vár ránk már csak hazai viszonylatban is. Na de mi a helyzet akkor, ha először tervezünk túrára indulni, és eddig csupán csak a laza séták szintjéig ismertük a bakancs fogalmát? Van öt tippünk rá, hogy mit szerezzünk be a túra előtt.

Tökéletes bakancs vagy túracipő – melyik legyen? 

Ugyanis a kettő nem ugyanaz. Amíg a bakancs magasszárú és egy kifejezetten a stabilitást előtérbe helyező túra lábbeli, addig a túracipő inkább lazábban hagyja a bokát. Ebből a szempontból utóbbi inkább könnyedebb túrára lehet alkalmas, amíg a bakancs már a nehezebb terepekkel és a vízzel, sárral is megküzd. Amikor túrához alkalmas lábbelit választunk, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a lehető legkényelmesebbet nézzük ki, és nem árt, ha megfelelő technológiával gyártották azt le. Mit jelent ez? Például a Vibram talp, a lélegző anyag és a minimum vízhatlanság alapvető, ha nehezebb és hosszabb túrára indulunk. Ha emelkedőn, netán hegyeken visz utunk, akkor cipő helyett bakancsot válasszunk, és a női vagy a férfi sportcipőket inkább csak a hátizsákba rakjuk el váltócipőnek, de semmiképp se induljunk túrázni egy szimpla sportcipőben. Visszatérve a bakancsra. A legjobb, ha inkább kicsit többet költünk rá, és olyan márkát választunk, amely egyébként is túracipőkkel foglalkozik. A leírásoknál látható, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Fotó: Envato elements

Milyen ruházatot válasszunk?

Ha izzasztóbb túrára készülünk, ami nyáron egyáltalán nem meglepő, akkor kerüljük a 100 százalék pamut ruházatot. Akármennyire is csábító a kényelme, egy komolyabb izzadás után inkább lesz kolonc, mint kellemes érzés. Ezért a legjobb, ha valamilyen műszállal kevert pamut pólót és nadrágot választunk. A túrához ajánlott ruhák általában ilyenek. Viszont ha nagyon profin szeretnénk felöltözni, akkor nem árt, ha egy aláöltöztet is választunk. Ez kánikulában elhagyható, de estére nyugodtan hordható. Férfiak esetében szimpla aláöltözetként találjuk meg. Hölgyeknél pedig a leggingsek között is kiváló aláöltözetet találunk például itt a MODIVO-nál a https://modivo.hu/c/nok/ruhanemu/nadragok/leggingsek linkre kattintva.

Rovarriasztók és társaik

A másik sarkalatos beszerzendő eszköz egy túrára az a kullancs- és szúnyogriasztó. Ebből a lehető legjobb minőségűt vegyük, ami magunkra is fújható és akár a sátorra is, ha több napos túrára készülünk.

Praktikus kütyük a túrához? Mindenképp szerezzük be!

Alap, hogy egy powerbank legyen, ha merülne a telefon. Viszont ezen kívül még sok más apróságot is beszerezhetünk. Praktikus a napelemes töltő, és egészen jól funkcionál a tábortűznél főzhető mini túrázó kávéfőző is. Ezen kívül természetesen különféle modern kütyüket is beújíthatunk. Vehetünk thermo melegítő tasakokat a hideg éjszakákra, vagy bedobhatunk egy instant vízszűrő készletet is a hátizsákba – elvégre bármi megtörténhet.

Milyen ételeket vigyünk? 

Túra esetén a szimpla szendvicseknél valamennyire túl kell látni. Instant levesporokat, fehérjeszeleteket és persze por alapú egyéb kiegészítők, sőt még szárított húst is vihetünk magunkkal. Nem csak tartalmasabb lesz az élelmünk, de jóval tovább eláll, mint a klasszikus szalámis zsömle.

Képek: Envato elements

(X)

Megosztás: