Blog

Lingvay Pincészet

Lingvay Pincészet – Egy korty Vác

Újjáéledőben a váci borvidék – Bemutatkozik a váci Lingvay Pincészet!
Talán kevesen tudják, de Vác és térsége valamikor virágzó borvidék volt. A 18. században fejlődésnek indult mezőgazdaság egyik fő ágazata a szőlőtermesztés volt. Korabeli írásokból tudhatjuk, hogy a városlakók többsége bortermeléssel foglalkozott; a kiváló minőségű borokért pedig még külföldről is érkeztek kereskedők a városba. Nemrégiben egy fiatal jogász házaspár úgy határozott, hogy a több száz éves hagyományokat újjáélesztve, visszaszerzi a váci borvidék jó hírét.

Lingvay bor - Vác

A Lingvay Pincészet csapata:

Dr. Lingvay Boglárka és Dr. Czike Gábor évekkel ezelőtt csupán saját maguknak, hobbiból kezdtek el borászkodni, mostanra viszont már komoly szaktudással alkotnak évről-évre egyre jobb, igazi váci kézműves borokat. A szőlőt ugyanis hagyományos módon, kézzel szüretelik, az ép, egészséges szemeket pedig rekeszekben szállítják a pincébe, ahol a különböző – egyenként kikísérletezett – technológiáknak köszönhetően olyan minőségi borok kerülhetnek az asztalunkra, amit a borszakértők is elismeréssel díjaznak. Tompa Imre okleveles borbíráló például egy nemrégiben megjelent cikkében úgy fogalmazott, hogy „a váci Lingvay pincészet a termékpiramis csúcsát képviseli”.

Lingvay - Vörösház

A Vác-Törökhegyen termő szőlőből már több aranyérmes bor is született, amelyek hatalmas elismerést jelentenek minden itt élő ember számára. Hála a szorgos munkának, ismét büszkén mondhatjuk, hogy a váci borvidék újra fellendülőben van.

A Lingvay pincészet múlt hét pénteken tartotta idei évjárat-bemutatóját, ahol a meghívott vendégek megkóstolhatták a 2015-ös KŐKAPU rosét, valamint a 2014-es KŐSZENTES váci zöldveltelinit, valamint a 2014-es VÖRÖSHÁZ váci zweigelt borokat.

Hirdetés

Hatalmas sikert aratott az a bor-különlegesség is, amelyet a pincészet vincellérének, Törőcsik Károlynak egyedi „zsákos” technológiájával alkottak meg; a jelenlévő szakértők szerint várhatóan ez is aranyérmes bor lesz.

Borkóstoló:

A váci Lingvay pincészet borait legközelebb 2015. november 21-én szombaton egy borvacsora keretében kóstolhatják meg az érdeklődők, amelyet a nagybörzsönyi Malomkert étteremben tartanak majd.

Lingvay borokat Vácott jelenleg a Duna presszóban, az Eszterházy kávézóban, a Révkapu étteremben, valamint a Korall diszkontban és a Nektár abc-ben lehet megvásárolni. Akik szeretnék megkóstolni a váci borokat, vagy szeretnének részt venni egy pincelátogatáson, azok kattintsanak a www.lingvaypinceszet.hu oldalra, vagy lájkolják a facebook.com/Lingvay-pinceszet oldalt és kérjenek információt a pincészet munkatársaitól. Karácsonyi ajándéknak is kifejezetten jó ötlet igazi váci borral meglepni családtagjainkat, vendégeinket!

Mindenkinek jár „Egy korty Vác”!

Megosztás: