Blog

Szentendre

Szentendre és környéke látnivalók – túrára fel!

Szentendre a festők városa, emellett kulináris paradicsom, zenei mennyország, vízi kánaán és romantikus randi helyszín is az ide látogató turisták és a helyiek számára. Rengeteg szabadidős elfoglaltság vár benneteket a macskaköves utcákon, mutatjuk a Szentendre és környéke látnivalók gyűjteményét!

Tudtátok? 

Szentendre – rendkívül előnyös elhelyezkedésének köszönhetően – biciklivel és gyalog is könnyen bejárható, kivétel ez alól a Skanzen, amelyet érdemes autóval vagy busszal megközelíteni.

Látnivalók – Szentendre és környéke

Szentendrei Skanzen

Szentendrei Skanzen

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum azzal a céllal jött létre, hogy a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakból bemutassa a magyar nyelvterületek életmódját, lakáskultúráját, népi építészetét és gazdálkodását. Tájegységekbe szervezve ismerteti egy-egy táj lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit, mindez 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését célozza meg. Eredetileg 9 tájegységet terveztek bemutatni, de valószínűleg ti is értesültetek arról, hogy a Skanzen egy korhű Erdély tájegységgel is bővül majd.

Hirdetés

A tematikus tárlatokban megismerhetitek a magyar parasztság hagyományait és életformáját, a régi kocsik és szekerek technikatörténetét, a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak történetét, és a II. világháborút követő migráció idejéből ránk maradt történeteket. A Skanzen nyitva tartásáról és a jegyárakról az alábbi linken olvashattok.

Szentendrei múzeum

Múzeumlátogatás

A Ferenczy Múzeumi Centrum számos kiállítóhelye és gyűjteménye egész napos, vagy akár egész hétvégés elfoglaltságot nyújthat. Ha a passzív pihenés mellett a múzeumlátogatás is eltökélt célotok a térségbe érkezve, tájékozódjatok a FMC honlapján a múzeumok elérhetőségeiről. A leglátogatottabb intézmény a Kovács Margit Múzeum, de az elhagyott fűrészmalomból kialakított MűvészetMalom is roppant népszerű, magyar és nemzetközi kortárs tárlatainak köszönhetően.

Tipp!

Böngésszétek végig időnként a közeljövőben nyíló kiállítások és programokpalettáját, remek eseményekre bukkanhattok!

Szentendrei Duna-korzó

Korzózz a Duna korzón!

Szentendre Duna-partja szinte önálló életet él, pezsgő és lüktető hangulata megállás nélkül hívogatja a pihenésre és kikapcsolódásra vágyó turistákat és helyieket egyaránt. Jártatok már itt? Ha igen, akkor nem kell bemutatnunk a vízpart csodás atmoszféráját, ha pedig még nem sétáltatok végig a Duna mellett, akkor a Szentendre Bakancslistátok élére mindenképpen firkantsátok oda ezt a szuper programot!

Hasznos infó!

Számos kiülős étterem, és fagyizó áll rendelkezésetekre, ha megtömnétek a hasatokat, vagy csak hűsölnétek kicsit, és persze a panoráma is fantasztikus. A fényképezőgépet ne hagyjátok otthon!

Szentendre

Hajózás Szentendrén

Egy olyan vízparti városba, mint amilyen Szentendre is, érdemes stílusosan, hajón érkezni, nem igaz? A jó hír az, hogy semmi nem akadályozhat meg benneteket abban, hogy ezt megvalósítsátok!

Budapestről rendszeresen indulnak kirándulóhajó járatok a festők városába, de akár a helyi hajózást is kipróbálhatjátok, ehhez ITT találtok részletes információt. Ha bejártátok Szentendrét, és hajóval indulnátok tovább a Dunakanyar más településeire, akkor pattanjatok fel a Budapest – Szentendre – Visegrád – Esztergom útvonalon közlekedő kirándulóhajóra, és készítsetek néhány remek fotót a mosolygó Duna korzóról, a víz közepéről!

Szentendre

Fesztiválok, programok színes választéka

Bármelyik évszakban jártok Szentendrén, itt mindig színes programokkal találkozhattok városszerte. Az évente ismétlődő, rendszeres fesztiválok mellett minden évben rábukkanhattok egy-egy újdonságra is, ezért érdemes rendszeresen bűvölni a közelgő események programjait.

A könnyű-, és komolyzenei koncertek, népszerű előadók, és rendhagyó színielőadások hűséges kísérői a gasztro különlegességek, gyermekprogramok, és művészeti események, olykor egy-egy izgalmas történettel, legendával megspékelve.

Szentendre

Kirándulás – Szentendre és környéke

Ha rövid idő áll rendelkezésetekre, és könnyed túrázásra vágytok, sétálgassatok a Bükkös-patak mellett! El sem hinnétek, mennyire meg lehet szeretni a várost úgy, hogy a kedves kis patak mentén gyalog ismeritek meg Szentendre hangulatát. A gyerekek gyakran guggolnak a patak mellett, és bár csuromvíz lesz pillanatok alatt a cipőjük, ezzel mit sem törődve, dacolnak az elemekkel. Ha a csemetéknek is maradandó élményt szeretnétek szerezni, mindenképpen hozzátok el ide őket.

A túrázás szerelmeseinek!

Amennyiben hosszabb kirándulásra vágytok, fedezzétek fel a Lajos-forrást, és a Dömörkapu vízesést!

A Lajos-forrás a Bölcső-hegy oldalában fakad, ez a legbővebb vízhozamú és a legismertebb forrás. Eredeti neve Dobra Voda, vagyis Jóviz-forrás, és nem árt tudni azt sem, hogy a forrás környékén 8 turistaút is találkozik. Népszerű kirándulóhely, akárcsak a közelben található Holdvilág-árok, Janda Vilmos-kulcsosház és természetesen a Sikárosi-rét is. A forráshoz vezető útvonalról ide kattintvatájékozódhattok.

A zöld háromszög jelzésen kell megkezdeni a forrástól a túrát a Dömörkapuig, de készüljetek fel arra, hogy az úton lejtők, és kapaszkodók nehezíthetik az utatokat, így közepesen nehéz túrára számítsatok!

Szentendre

Városi Tömegközlekedési Múzeum

Lehet, hogy napjainkban az egyik legkevésbé népszerű közlekedési mód a tömegközlekedés, de higgyétek el, a Tömegközlekedési Múzeum hihetetlenül izgalmas élményt tartogat számotokra! A múzeum célja az, hogy bemutassa az érdeklődőknek a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát. 5 kiállító terem, bemutatócsarnok, és szabadtéri kiállító terület vár arra, hogy bejárjátok, közben pedig fényképfelvételek és korabeli tárgyi emlékek mutatják be a közlekedés fejlődését a lóvasúti vonal megnyitásától a megépített- és tervezett metróvonalakig.

Képzeljétek!

A régi jegyek mellett megnézhetitek a Haraszti névre keresztelt gőzmozdonyt, és az 1897-ben készült, 418-as pályaszámú villamost is.

Szentendre

Uszoda, wellness és fitness

A kikapcsolódáshoz hozzátartozik a testmozgás és a lazítás is. A túrázás mellett nagyon kellemes időtöltés az úszás és a szaunázás is, Szentendrén a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont kapuja pedig a hét minden napján tárva nyitva áll előttetek.

Úszómedence, wellnessmedence, fitness részleg, finn szauna, infraszauna, bio szauna, gőzkabin, jégbarlang és sószoba vár benneteket, egyéb más extra szolgáltatásokkal együtt. Próbáljátok ki őket!

Látnivalók – Szentendre és környéke

Leányfalu

A szomszédos falu, Leányfalu központjában a benzinkút közelében folydogál a Dóra-patak, ami mellett egy kis park kapott helyet, színes virágokkal. A parkon át vezető sétány végén egy római kori őrtorony maradványait találjátok, amelyet Kr.u. 372-73 körül építtetett I. Valentinianus császár, egykori erődítményként.  A romok történetét egy tábla jelzi a helyszínen, érdemes elolvasni!

Leányfalu látnivalói

Tudtátok?

A leányfalusi Duna-part árnyékos-fás részei nagyon népszerűek a turisták körében. Ha van egy kis időtök, csapjátok a hónotok alá a piknikkosarat, és fedezzétek fel a kacsák által is sűrűn látogatott helyet!

Kékevező Fesztivál - Horány

Szentendrei-sziget

Szentendre és környéke varázsához szorosan kapcsolódik a Szentendrei-sziget, így ezt sem érdemes kihagyni ha a környékre látogattok. A szigeten mesés környezetben tölthettek el egy napot, de akár egy hónapot is. A települések bájos hangulatát felfedezhetitek biciklizés közben, és ha szemfülesek vagytok, akkor látogattok el Szigetmonostorra, amikor a településen megrendezett, népszerű fesztiválokon fenséges söröket, és ételkülönlegességeket kóstolhattok, miközben nagyszerű koncerteket hallgathattok a Duna közelében.

Horány

Szívesen pancsolnátok egyet?

Megoldható! A surányi, horányi és a kisoroszi vízparton is gyakran fürdenek nyáron, de tudnotok kell, hogy ezek nem hivatalos szabadstrandok! A surányi strand közelében hétvégenként piac is működik, ahol megkóstolhatjátok a helyi kertek zöldségeit, gyümölcseit és egy csokor virágot is hazavihettek a nyaralóba!

Lupa-tó és Termálfürdő Leányfalu

Lupa-tó gigantikus méretű területe olyan sport-, és gasztroélményeket nyújt, hogy bátran állíthatjuk, ennyi szolgáltatás mellett lehetetlen unatkozni az ország legjobban felszerelt strandján. Gyerekekkel is érdemes kilátogatni, emellett a sportolás szerelmeseinek is biztosan tátva marad majd a szája a lehetőségektől. Szentendréről hamar kiértek, ezért nyugodtan iktassátok be a programjaitok közé, nem fogjátok megbánni!

Lupa-tó stég

Retró hangulatra vágysz?

Ugyanilyen nagy kedvenc a Termálfürdő Leányfalu, amit a környéken élők egész egyszerűen csak „leányfalusi strandként” emlegetnek. Kissé retró külseje és medencéi maximális kikapcsolódást garantálnak, és az idősebb korosztály számára is nagyon vonzó a strand, főleg a gyógyvizes medence miatt. Az éjszakai fürdőzések alkalmával különleges élményben lehet részetek, akárcsak a lángosos bódénál álldogálva a tűző napon. A labdákat se hagyjátok otthon, ugyanis a strandfoci pálya igen közkedvelt az adottságai miatt!

Leányfalu

Szentendre és környéke remek lehetőségeket kínál az ide látogató turistáknak. Reméljük, hogy nektek is meghoztuk a kedvet a kiránduláshoz és a város felfedezéséhez. Ha még mindig fokozni szeretnétek az élvezeteket, menjetek ki a Pap-szigetre, és sétálgassatok mezítláb a Dunában. Ez is hozzátartozik a Dunakanyar egyik legmesésebb helyének, Szentendrének a megismeréséhez.

Bízunk benne, hogy tetszett a „Szentendre és környéke látnivalók” című összeállításunk és kedvet kaptatok a város felfedezéséhez!

Megosztás: