Blog

Gyadai tanosvény

Gyadai tanösvény – kutyás kirándulóhely függőhíddal fűszerezve

Az egyik, ha nem a legkeresettebb családbarát és egyben kutyabarát úti cél a Dunakanyarban a Szendehely – Katalinpusztáról induló Gyadai tanösvény, mely minden évszakban kirándulni vágyó turisták ezreit vonzza. Természetesen ezen a méltán népszerű tanösvényen kívül is számos izgalmas programlehetőség vár rátok, ha ide látogattok. Bátran készüljetek egész napos elfoglaltságra, és kerekedjetek fel akár a család legkisebb tagjaival is.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Gyadai tanösvény térkép – na arra itt nincs szükség!

Budapesttől 40 km-re található Szendehely – Katalinpuszta, mely autóval könnyen, gyorsan elérhető. Tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető a kirándulóhely, Budapestről ugyanis Újpest Városkaputól indul busz Szendehelyre, de Vácról is közlekedik menetrend szerinti járat a településre. Így azt gondoljuk, hogy semmi nem állhat az utatokba, ha ide tervezitek a legközelebbi kiruccanást.

Gyadai tanosvény tábal
Fotó: I Love Dunakanyar

A tanösvény tökéletesen ki van jelölve, mindenhol szemmel látható a zöld T jelzés, így térképre itt biztosan nem lesz szükségetek. Az ösvényen eltévedni csak korom sötétben és szándékosan lehet!

@ilovedunakanyar

Talán az egyik legnépszerűbb úti cél a Dunakanyarban a Naszály-hegy oldalában kanyargó, 6 km hosszú Gyadai tanösvény, ami mindössze 40 km-re található Budapesttől. ?A Katalinpusztai Kirándulóközponttól indulva a “zöld T” jelzést kell követni végig, 2-3 óra alatt bejárható. #ilovedunakanyar #dunakanyar #visithungary #hungary #hungarytourism #tourism #gyadaitanosveny #függőhíd #programtipp #fyp #nekedbe

♬ original sound – ? Nevene ?

Katalinpusztai Kirándulóközponttól induló tanösvények

Tudtátok, hogy a tanösvény nem más, mint egy kiépített, több állomásból álló, információkkal ellátott bemutató útvonal, melyek többsége gyerekekkel is könnyen teljesíthető?

  • Legyél te is kiserdész élményösvény – Ovis ösvény és a Madarak birodalma

Óvodás, kisiskolás korosztály számára kialakított interaktív tanösvény. Ideális úti cél a kicsikkel érkezőknek, legyen szó családi, vagy éppen óvodai csoportos kirándulásról. A 300 méter hosszú ovis ösvény babakocsival is bejárható, míg a madarak birodalma ösvény 350 méter, ez viszont már nem babakocsis terep.

Játékos erdei feladatok, fejtörők, kirakók, pallósor színesítik végig a sétát, melyeken keresztül a gyerekek betekintést nyerhetnek az erdő növény- és állatvilágába, és mindeközben zokszó nélkül körbesétálják a Gyadai tanösvény kiindulópontjánál található tavat is.

Gyadai tanosvény pallósor
Fotó: I Love Dunakanyar
  • Gyadai tanösvény

A túra hossza: 5 km hosszú, önmagába visszatérő körtúra.

Jelzés: A kirándulóközponttól a „Zöld T jelzést” kell követni végig, az út jól és láthatóan jelzett, több kihelyezett információs táblával az egyes állomásokon.

Gyadai tanosvény
Fotó: I Love Dunakanyar

Terep: Csekély, 200 méteres szintkülönbség, jól járható földes és erdei út, időnként keresztbe kidőlt fákkal, pallósorral, cölöp pályákkal.

Időtartam: 2-3 óra alatt kényelmesen bejárható, ha nem iktattok be hosszabb pihenőt.

I Love Dunakanyar tipp!
Babakocsi helyett ide mindenképpen valamilyen hordozóeszközt (kendő, csatos hordozó) javaslunk, hiszen a pallósoron és néhány meredek részen problémás lehet a közlekedés!

A Gyadai tanösvény függőhídja valami csoda!

Katalinpusztán a legfőbb „attrakció” minden kétséget kizáróan a Gyadai tanösvény és Magyarország leghosszabb, 25 méteres függőhídja. Természetesen nem csak ezt teszi vonzóvá a 13 állomásos tanösvényt, ugyanis gyönyörű helyeken vezet keresztül. Megismerkedhetünk a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők fantasztikus élővilágával, a madarak különleges birodalmával, de még az erdőgazdálkodással is.

Gyadai tanosvény függőhíd
Fotó: I Love Dunakanyar

Az utat és az élményt pallósorok, cölöp pályák, praktikusan kialakított pihenők, mint például az „Óriások pihenője” teszik igazán teljessé. Ennél a pihenőhelynél akár szalonnasütésre is van lehetőségetek, ugyanis a padok és asztalok mellett 2 tűzrakó hely is kialakításra került.

Gyadai tanosvény óriások pihenője
Fotó: I Love Dunakanyar

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy nektek is nagy kedvenc lesz ez a könnyű túra, melyet minden évszakban érdemes végigjárni.

Gyadai rét
Fotó: I Love Dunakanyar

Miután kigyönyörködtétek magatokat a Gyadai-réten, az ikonikus függőhidat a 4. kilométer megtétele után, egy kisebb kaptatót követően éritek el. Tériszonnyal sem lehetetlen küldetés, bátran vágjatok neki az útnak, a híd biztonságos, jól karbantartott.

A Gyadai tanösvény kutya- és gyermekbarát hely!

Bár a tanösvény gyerek- és kutyabarát, azért a pallósoroknál és a függőhídon a kisebb gyerekek és kutyusok lábaira fokozottan figyeljetek, helyenként nagyobb rések vannak, ahová könnyen becsúszhat a lábuk. Ha kutyával érkeztek, minden esetben tartsátok be az erdei kutyasétáltatás szabályait, vegyétek figyelembe a többi kirándulót és természetesen az erdei állatokat, védett növényeket is!

Extra programok

  • Hangyavasút

A parkoló mellett található Hangya Dani kisvasútja, mely igazi kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Igen jól olvastátok, felnőttek is nyugodtan pattanjanak fel a miniatűr kisvonatra! Fontos megjegyezni, hogy 4 éves kor alatt kizárólag szülői felügyelettel ülhetnek fel a gyerkőcök.

Hétfő kivételével minden nap közlekedik, de a menetrendtől eltérő időpontban is van lehetőségetek hangyavasutazni, előzetes egyeztetés után.

Telefonszám: +36 35 576 019; +36 20 384 3443

  • Játszótér

A parkolótól sétálva mindössze 5-10 perc alatt megközelíthető, a kirándulóközpont büféje mellett találtok egy körbekerített játszóteret, gyönyörű erdei környezetben. A kisebb gyermekekkel utazók tudják, hogy ez egy elengedhetetlen programja minden családi kirándulásnak.

  • Naszály-csúcs túra

A túra hossza: 14 km

Jelzés: A kirándulóközponttól az „Országos Kéktúra jelzést” kell követni

Terep: Jól járható földes és erdei út, időnként keresztbe kidőlt fákkal, időnként kaptatókkal, 600 m szintemelkedéssel.

Gyadai tanosvény tábla
Fotó: I Love Dunakanyar

Edzettebb kirándulók a Gyadai tanösvényen elindulva, a Gyadai-rét és a függőhíd után az Országos Kéktúra útvonalát követve tovább haladhatnak a Naszály (hegy) csúcsára, ahonnan egy húzósabb kaptató után páratlan panoráma tárul majd eléjük.

Mivel a környék számos felfedeznivalót és kirándulóhelyet tartogat még számotokra, így érdemes akár több napra tervezni a kirándulást, melyekhez még több látnivalót ITT, szállást pedig ITT találtok.

Reméljük Nektek is megjött a kedvetek, és felvettétek Katalinpusztát a bakancslistátokra!

Képek: I Love Dunakanyar

Megosztás: