Blog

Kálvária-domb Verőce

10 bakancslistás látnivaló Verőce környékén

Zötykölődtünk a vonaton, százszor, ezerszer is talán Nagymaros felé, és mindig elsuhant mellettünk a Verőce tábla anélkül, hogy Verőcén egyszer is leszálltunk volna. Mekkora hiba volt, ugyanis annyi a bakancslistás látnivaló Verőce környékén, hogy alig-alig érnénk végére a felsorolásnak. Ez az apró kis település gyönyörű helyen fekszik a Szentendrei-szigettel szemben, a Duna bal partján, Vác szomszédságában.

Összegyűjtöttük azokat a helyeket, amelyeket semmiképpen nem hagyhattok ki, ha itt jártok. A lista persze a végtelenségig tarthatna, főleg akkor, ha az összes vízparti élményt (szabadstrandot, evezési lehetőségeket) is fel szeretnénk sorolni! Irány Verőce!

1. Ybl Miklós támfal – Verőce emblematikus jelképe


Verőce - Duna-parti támfal, Ybl Miklós
Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Verőcéről általában mindenkinek az emblematikus Ybl Miklós támfal jut eszébe először, amely a Duna-parton immár 800 méter hosszan húzódik. Ennek oka, hogy „Ybl-mintára” a vízparti házak tulajdonosai kibővítették a támfalat, amely erős bástya volt a település számára a nagy árvizek idején.

Érdekesség!

A szájhagyomány szerint úgy jött létre a támfal, hogy Ybl Miklós 1889-ben házat tervezett Liszkay Boldizsár részére, az épületet pedig a Dunától egy támfallal zárta el, hogy a hátsó kertben terasz is lehessen.

A támfal igazi turisztikai látványosság, amelyet talán a Dunán haladó kirándulóhajók fedélzetéről, és a kajakokból, kenukból csodálhatunk meg teljes hosszában igazán. Ha erre kirándultok, mindenképpen sétáljatok le a Duna-partra, és készítsetek egy fotót emlékbe a verőcei falról.

2. Séta a verőcei római őrtorony maradványainál


Római őrtorony Verőce
Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Az ókori római limes a Dunakanyarban a Duna mentén húzódott, innen szemmel tarthatták a dunai közlekedést, és a szárazföldi útvonalakat is. Verőcétől kb. 1,5 km-re, a 12-es főút mentén áll a bal part egyetlen feltárt és konzervált római őrtornyának alapfala. Ezt az őrtornyot a IV. században Valentinianus császár (361-375) emeltette, majd hamarosan el is pusztult az építmény.

verőcei őrtornyot, mint ahogyan több másik tornyot is, hajdan pontonhíd kötötte össze a szemközti, szentendrei-szigeti őrtoronnyal. Verőcén ma csak a romokat lehet megtekinteni de hamarosan emlékhely épül a település közelében, ahol egy kicsit mi is részesei lehetünk a római limes egykori helyén a történelemnek.

3. Kihagyhatatlan látnivaló a Hét vezér harangja!


A hét vezér harangja Verőce
Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Verőcén a Duna-parton áll a hét monumentális harangláb, amely a honfoglaló hét vezérnek állít emléket. Ezért kapta a Hét vezér harangja nevet. A műalkotást Makovecz Imre és csapata készítette, és eredetileg Budapesten a Hősök terén mutatták be. A hét harangláb olyan olyan látnivaló Verőce szívében, amely még akkor is megér néhány perces sétát, ha busszal, vagy vonattal érkezünk a településre.

4. Géza fejedelem lovas szobra – Látnivaló Verőce szívében


Géza fejedelem lovasszobra Verőce
Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Verőcén számtalan köztéri alkotás, szobor található, ezek közül is kiemelkedik a Géza fejedelem lovas szobor, amely Tóth Dávid szobrászművész alkotása. A szobrot Bethlen Farkas egykori polgármester állíttatta, ezzel szeretett volna tisztelegni fejedelmünk emléke előtt.

A községben sétálva biztosan beleszerettek a település bájába és kiváló elhelyezkedésébe, ezért nem csoda, ha azonnal szállást szeretnétek foglalni Verőcén.

Szállástipp!

A Dunától 200 méterre található az összkomfortos, 60 nm-es, kandallós fűtésű, klimatizált, teljesen felszerelt Veranda Vendégház, amely nagy verandával várja azokat a kirándulókat, akik az aktív és passzív pihenést is szeretnék élvezni a településen.

Túrázni, fürdeni is lehet a környéken, aki pedig városnézésre vágyik, annak csupán néhány percbe telik átjutni Vácra.

Veranda Vendégház Verőce
Fotó: Veranda Vendégház

5. Migazzi-kastély – Isidore Canevale tervei alapján


A Migazzi-kastély egyes feltételezések szerint egy római őrtorony helyén áll, de nem tudhatjuk biztosan, hiszen régészeti feltárás nem történt itt soha.

A kastélyt az olasz származású gróf Migazzi Kristóf püspök emeltette 1769-ben Isidore Canevale, francia származású építész tervei szerint barokk stílusban, bár később klasszicista stílusban lett átalakítva. Kívülről megtekinthető a ma idősek otthonaként működő épület.

6. Szent András templom és a dunai panoráma


Kálvária-domb Verőce
Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Az egyhajós, homlokzati tornyos templomot 1719-ben építették barokk stílusban, ezt nagyobbíttatta meg gróf Althann Károly váci püspök 1943-ig Szent András apostol tiszteletére. A templomdomb egyben egy kálváriadomb is, különlegessége pedig az, hogy elhelyezkedésének köszönhetően hihetetlenül szép dunai panoráma tárul innen a szemünk elé.

Ha szerettek fotózni, akkor ez a látnivaló Verőce berkeiben egyértelműen kerüljön fel a bakancslistátokra. Imádni fogjátok!

7. Csattogó-völgy, kikapcsolódás minden korosztálynak


Jártatok már a Csattogó-völgyben? Ha igen, biztosan gyakori vendégek vagytok azóta is, ha pedig még nem, akkor éppen itt az ideje, hogy felfedezzétek magatoknak!

A Verőce közelében fekvő völgy gyermektáboroknak, szabadidős- és sporttevékenységeknek, gasztroélményeknek, és horgászprogramoknak ad otthont, télen-nyáron érdemes felkeresni. Szállásbérlésre is van lehetőség, de a teniszpálya, kalandpark és napkollektorral fűthető medence is nagyon vonzó szabadidős kikapcsolódást ígér.

Megvan a szállás, jók a programok, de szeretnétek jókat is enni?

A Csattogó-völgyben kilenc tűzrakóhely, egy kemencés rendezvényterasz, és egy grillterasz nyújt alkalmat a főzéshez-sütéshez!

8. Katalinpusztai Kirándulóközpont – Kirándulás Verőce környékén


Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola
Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Szendehely nem fekszik messze Verőcétől, ezért ha kirándulni szeretnétek Verőce környékén, akkor irány a Katalinpusztai Kirándulóközpont és a Gyadai tanösvény!

Gyerekekkel, családi programokhoz, és baráti kikapcsolódáshoz kiváló választás ez a hely, annál is inkább, mert játszótér, több sportpálya, és piknikezőhely vár itt benneteket. Hosszabb-rövidebb túrákhoz alkalmas a kirándulóközponttól induló három tanösvény, így bátran választhattok a gyerkőcök teherbírásának megfelelő úti célt.

Szendehely mindössze 10 perces autóútra található Verőcétől, ezért ha a településen szálltok meg, akkor sem kell órákig utazni az élményekhez! A Hangyavasút az egyik legnagyobb kedvenc, ezt ki ne hagyjátok!

Szállástipp!

Szeretnétek a nagy család vagy a barátok számára egy olyan szállást találni Verőcén, ahol egyszerre akár nyolcan is elfértek? Csapjatok le a Nobuta Vendégházra, amelytől 4 perc sétával elérhető a Duna-Ipoly Nemzeti Park!

Az ízlésesen berendezett vendégház kertjében tűzgyújtási és főzési lehetőség is van, de ha este egy pohár bor társaságában órákon át szeretnétek beszélgetni távol a világ zajától, akkor is szeretni fogjátok a helyet!

Nobuta Vendégház Verőce
Fotó: Nobuta Vendégház

9. Királyréti Erdei Vasút – Fedezd fel Királyrét csodáit


Ezer és egyszer ajánlottuk már nektek a Királyréti Erdei Vasutat, amely Kismarosról (Verőce szomszédságából) indul Királyrétre a Morgó patak völgyén át. A kilátás útközben pazar, az élmény szintúgy, az út pedig nem túl hosszú.

A végállomástól néhány perces gyalogútra találjátok a Királyréti tanösvényt és a Hiúz Házat, ha pedig hosszabb túrát is bevállalnátok, irány a Csóványos teteje!

Hirdetés

A kisvasút végállomásánál kipróbálhatjátok a Királyréti Hajtánypályát is, amely felnőttek és gyerekek számára is nagy élmény! Mi már többször is utaztunk rajta, de minden évben újra és újra visszatérünk ide. Tipikus bakancslistás látnivaló Verőce környékén, minden évszakban, minden korosztálynak!

10. Várlátogatás – A Nógrádi vár története


Nógrádi vár
Fotó: funiQ

Túráztatok, vonatoztatok, kipróbáltátok a kalandpályát, fürödtetek a Dunában és megnéztétek Verőce nevezetességeit? Akkor itt az ideje egy kis várlátogatásnak a környéken. Felkereshetitek a visegrádi Fellegvárat, és Drégely várát, de legközelebb a nógrádi várat találjátok.

Nógrád várának keletkezéséről pontos adat nem maradt fenn, de a szabálytalan alaprajzú várat évente több ezren keresik fel a Börzsönyben. A várat az öregtorony maradványai teszik jellegzetessé, történt ugyanis, hogy 1685-ben egy villám felrobbantotta a vár öregtornyában tárolt lőport, ennek következtében a belsővár megsemmisült. A megmaradt kövek egy részét a helyiek az évek során széthordták, de a maradványok az időjárás viszontagságainak egyébként sem tudtak ellenállni.

Ugye meghoztuk a kedvet számotokra ahhoz, hogy megrohamozzátok Verőcét? Mát ti sem suhantok el vonattal szó nélkül a település mellett? Ha így gondolkodtok, és felfedezitek Verőcét, akkor mi már boldogok vagyunk, ugyanis tuti biztos, hogy jó hírét viszitek a környéknek!

Megosztás: