Ybl Miklós támfal – Verőce

Ybl Miklós támfal – Verőce

INFORMÁCIÓK

Cím

Verőce, Duna-part

Ybl Miklós támfal – Verőce

Verőce legemblematikusabb ismertetőjegye a Duna-parti támfal, amelyet a magyar eklektika egyik legjelesebb alakja, Ybl Miklós tervezett. A szájhagyomány szerint a támfal úgy jött létre, hogy a kiváló építész 1889-ben házat tervezett barátja, munkatársa Liszkay Boldizsár részére a mai Árpád út 58-as szám alatti telekre. Az épületet a Dunától támfallal zárta el, terasszá alakítva az egész hátsó kertet.

Hirdetés

A stílusos és egyben praktikus ötletet a Duna-parti háztulajdonosok példaként vették, és sorra épültek az „Ybl-mintára” készült támfalak, mígnem elnyerte a mai, közel 800 méter hosszú alakját. Nyilvánvalóan ebből fakad az a különbség is, amely az egyes szakaszok közt fellelhető, hiszen ki-ki olyan építőanyagból építkezett, amelyhez hozzá tudott jutni. Az alkotás ennek ellenére merőben egyedi és páratlan, a Duna egész szakaszát tekintve. Ez az oka annak, hogy Verőce, szemben a környező településekkel, a nagy árvizeket relatíve igen kevés kárral megússza. Mindemellett a támfal egy igazi turisztikai látványosság is, amely feltétlen „megér egy misét”.

Nyitva tartás:

folyamatosan

Elérhetőségek:

A támfalhoz autóval a 12-es úton juthatunk el, amely Verőce területén az Árpád út nevet viseli. Az út elején, a 2-es számot viselő háznál a Duna-partra lesétálva pillanthatjuk meg a támfalat, amely egészen a falu szélén található füzesig húzódik.  A parkolás szintén az Árpád út mellett, a focipályánál lévő parkolóban, illetve a néhány perc sétára lévő vasútállomásnál oldható meg. A busszal érkezőket a járat az Árpád-úton teszi le, míg a vasútállomásról a József Attila utcán át érhetik el legegyszerűbben az Árpád utat és a támfalat.

Település

Térkép

Verőcei programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Verőcei szállások

További látnivalók Verőcén

Témába vág

Megosztás: